Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Έρχονται αύριο οι ελεγκτές του ΔΝΤ...

Έρχεται αύριο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα ασχοληθεί υποτίθεται με την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και να παράσχει τεχνογνωσία για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ωστόσο, η έλευσή τους μία μέρα πριν την έναρξη συζήτησης  του νέου φορολογικού νομοσχεδίου  στην Βουλή έχει, προφανώς, ευρύτερη σημασία σε σχέση και με τα μέτρα  που έχουν ήδη ανακοινωθεί  ή και με τις προσθαφαιρέσεις  που ενδέχεται να γίνουν.
 Στο ΔΝΤ ο Γενικός  του Διευθυντής Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος προβλέπει σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, βλέποντας παγκόσμια ανάπτυξη 4,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9%, έχει ήδη ενημερωθεί από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες που είχε στείλει τον προηγούμενο μήνα στη χώρα μας, αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του Προγράμματος Σταθερότητας και τις ... πιθανότητες να αναγκασθεί η ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει άμεσα στον μηχανισμό στήριξής της, εκεί όπου το ΔΝΤ ΔΕΝ έχει την πρωτοβουλία. 
  • Ο Στρος-Καν όμως θεωρεί πως σε κάθε περίπτωση εμπλοκής του Ταμείου σε μια δανειοδότηση της χώρας μας θα πρέπει να θέσει όρους και προϋποθέσεις, όπως κάνει σε κάθε περίπτωση αρωγής σε χώρα που αναζητά τη βοήθειά του. Εκεί κάπου «προσκρούει» στην ένσταση του Ζαν Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ που δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει σε άλλον την πρωτοβουλία διάσωσης μιας ευρωπαϊκής χώρας!
  • Την ίδια ώρα το σύνολο σχεδόν του διεθνούς Τύπου δείχνει  να αμφισβητεί ευθέως τη δυνατότητα της  Ελλάδας να αντιμετωπίσει την  κρίση, ακόμα και μετά το περίφημο «δίχτυ ασφαλείας» που της προσέφεραν ΕΕ και ΔΝΤ. 
  • Ενδεικτικά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του πρακτορείου Βloomberg και της εφημερίδας Wall Street Journal που επισημαίνουν πως διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού, παραμένουν – και θα παραμείνουν και για τα επόμενα χρόνια – πολύ αυξημένες οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου και καταλήγουν λέγοντας πως τα επόμενα «κρας-τεστ» των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσουν «ξανά από την αρχή» την Ελλάδα στον προθάλαμο του ΔΝΤ ...
    Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: