Το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής βορά στις χρυσοφόρες μπίζνες.
Το Aλουμίνιο της Ελλάδας (ΑτΕ), μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, λειτουργεί εδώ και μισό περίπου αιώνα στον μικρό Κόλπο της Αντίκυρας, στη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού. Το Αλουμίνιο –πρώην Pechiney- είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο, απορροφώντας το 6% της ετήσιας πανελλαδικής κατανάλωσης. Από την ίδρυσή του, υπεγράφη μια αποικιακού τύπου σύμβαση με τη ΔΕΗ, για ρεύμα σε συμβολική τιμή, ενώ για την εγκατάστασή του, απαλλοτριώθηκε απο το ελληνικό Δημόσιο έκταση 7.000 στρεμμάτων από τους κατοίκους της περιοχής.
Η ύπαρξη του εργοστασίου συνεπάγεται μια δυσβάσταχτη οικολογική υποβάθμιση: Η μονάδα ειναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αέριων ρύπων στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις της παράγουν ετησίως ώς 800.000 τόνους ερυθράς ιλύος με τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. Η λάσπη, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, εξακολουθεί να πέφτει στον Κορινθιακό, νεκρώνοντας τον πυθμένα και πλέον φθάνει μεχρι την Πελοπόννησο. Όχι μόνο μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί ασφαλής διάθεση της λάσπης, αλλά και όταν οι πολίτες ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε νόμιμη άδεια για την χρήση της θάλασσας ως σκουπιδότοπου, ο νομάρχης φρόντισε να εκδώσει μία. Σήμερα, το Αλουμίνιο ανήκει στον Όμιλο Μυτηλιναίου, που διαπίστωσε την αξία του ως «δούρειου ίππου» για άλλες επικερδείς δραστηριότητες που δεν θα ήταν αποδεκτές, γιατί δεν παρέχουν απασχόληση.
Η ύπαρξη του εργοστασίου συνεπάγεται μια δυσβάσταχτη οικολογική υποβάθμιση: Η μονάδα ειναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αέριων ρύπων στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις της παράγουν ετησίως ώς 800.000 τόνους ερυθράς ιλύος με τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. Η λάσπη, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, εξακολουθεί να πέφτει στον Κορινθιακό, νεκρώνοντας τον πυθμένα και πλέον φθάνει μεχρι την Πελοπόννησο. Όχι μόνο μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί ασφαλής διάθεση της λάσπης, αλλά και όταν οι πολίτες ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε νόμιμη άδεια για την χρήση της θάλασσας ως σκουπιδότοπου, ο νομάρχης φρόντισε να εκδώσει μία. Σήμερα, το Αλουμίνιο ανήκει στον Όμιλο Μυτηλιναίου, που διαπίστωσε την αξία του ως «δούρειου ίππου» για άλλες επικερδείς δραστηριότητες που δεν θα ήταν αποδεκτές, γιατί δεν παρέχουν απασχόληση.
Ενεργειακό Κέντρο Μυτιληναίου
Έχοντας εξασφαλίσει, μέσω της Πολιτείας, υπέρογκη τιμή πώλησης ρεύματος στη ΔΕΗ, ο όμιλος, ξεκίνησε και μία και δύο και τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (χρήσιμες ιδιαίτερα αν διαλυθεί η ΔΕΗ):• Κατασκεύασε την πρώτη και ξεκίνησε δεύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία έγινε προσφυγή κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
•Πήρε θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μια τρίτη μονάδα 600 MW με λιθάνθρακα, που ανεστάλει λόγω κινητοποιήσεων. Εναλλακτικά, υπάρχουν σχέδια και για τρίτη μονάδα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με μελέτες, οι αθροιστικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα προκαλέσουν ακραία θερμική και χημική ρύπανση στο νερό και την ατμόσφαιρα. Η υπερβολική εκπομπή καυσαερίων θα μετατρέψει την κλειστή περιοχή σε θάλαμο αερίων. Για τη ψύξη των μονάδων προβλέπεται η χρήση δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων/ ώρα θαλασσινού νερού, που θα ξαναγυρίζει στη θάλασσα έως και σε 60οC. Ο χώρος στον οποίο έχουν κατασκευαστεί οι νέες μονάδες, απαλλοτριώθηκε, αποκλειστικά, για την κατασκευή του Αλουμινίου και κανείς δεν ενοχλήθηκε απο το γεγονός ότι ο κ. Μυτηλιναίος τον μετατρέπει σε ζώνη εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων.
Οι τοπικές αντιδράσεις
Λόγω ισχυρής επιρροής στην τοπική κοινωνία, το ΑτΕ απολάμβανε πλήρη ασυλία. Όλοι, σχεδόν, οι τοπικοί παράγοντες -εκλεγμένοι στο Κοινοβούλιο, στην Αυτοδιοίκηση, σε συνδικαλιστικούς φορείς, Επιμελητήρια κ.λπ.- συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με την εταιρία. Το σχεδιαζόμενο ενεργειακό κέντρο ήταν, όμως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους. Από το 2007 μέχρι σήμερα, οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς με συμμετοχή πολιτών γύρω από τον Κορινθιακό με πορείες, συλλαλητήρια, συνέδρια και ημερίδες, διοικητικές και δικαστικές προσφυγές. Οι κινήσεις πολιτών υποκίνησαν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, όπως θα όφειλε και ουδέποτε έκανε η Πολιτεία. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των εδαφών, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού του Κορινθιακού, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σοκ προκάλεσαν και τα στοιχεία ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) το 2009, που κατέγραψαν ότι στο βυθό της Αντίκυρας βρίσκονται καρκινογόνοι ρύποι (πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες) έως και 40 φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στον κόλπο της Ελευσίνας. Στην προσπάθειά του να φρενάρει την αξιοποίηση των στοιχείων της έρευνας, ο Όμιλος Μυτιληναίου μήνυσε τόσο τους ερευνητές όσο και τους πολίτες της οικολογικής κίνησης της Αντίκυρας!Η συγκάλυψη της πολιτείας και ο χορός των ενισχύσεων
1. Παρά την έγγραφη ενημέρωση τους απο το ΕΛΚΕΘΕ, ούτε η Νομαρχία, ούτε η Περιφέρεια, ούτε το υπουργείο ενδιαφέρθηκαν να συνεχιστεί η έρευνα. Για την ακρίβεια, δεν έδειξαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον, όπως ακριβώς και οι βουλευτές. Αντίθετα, συνωστίσθηκαν να πανηγυρίσουν τη γαλάζια σημαία για μια γειτονική παραλία και να διαψεύσουν τις «κακές φήμες». Η περιβαλλοντική αδειοδότηση της Αλουμίνιο της Ελλάδας, που είχε λήξει από τον Σεπτέμβρη του 2007, ανανεώθηκε έναν ολόκληρο χρόνο μετά, με σοβαρότατες ελλείψεις.2. Το σκάνδαλο της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής: Για να συναινέσει η τοπική κοινωνία, η Αλουμίνιο της Ελλάδας ισχυρίστηκε ότι θα αντικαταστήσει το ρυπογόνο μαζούτ με φυσικό αέριο. Επίσης, έλαβε και επιδότηση 36 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να απαλλάξει το εθνικό σύστημα από τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Η μονάδα ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά δεν έμπαινε σε λειτουργία, γιατί ο Όμιλος Μυτιληναίου επεδίωκε την μετατροπή της άδειας, ώστε να εμπορεύεται στη ΔΕΗ το ρεύμα που θα παράγει, σε πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή που το αγοράζει από τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιο της Ελλάδας. Παρά τις σοβαρές αντιδράσεις, τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ), που προχώρησαν και σε κινητοποιήσεις, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Φώλιας, συναίνεσε στα… μουλωχτά, τη Μεγάλη Πέμπτη του 2008. Από τότε, η μονάδα λειτουργεί και πουλάει ρεύμα – χωρίς άδεια λειτουργίας όπως και επισήμως μας απάντησε το ΥΠΕΚΑ, πριν από δύο μήνες. Άκαρπες μέχρι σήμερα, αποδείχθηκαν οι διαδοχικές καταγγελίες σε υπηρεσίες και εισαγγελείς.
3. Επιπλέον: 11 εκατ. ευρώ ήταν ο προϋπολογισμός για τον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑ, ο οποίος προοριζόταν να καλύψει «αστικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές ανάγκες». Στην πορεία, όμως, κατέληξε …κατευθείαν στις εγκαταστάσεις Μυτιληναίου.
Αυτό σημαίνει ότι αντί να προμηθεύονται τα σπίτια, οι οικισμοί, οι βιοτεχνίες φυσικό αέριο από τον αγωγό που πληρώσαμε, το αέριο οδηγείται σε ιδιωτική μονάδα που επιδοτήσαμε, εγκατεστημένη σε περιοχή που απαλλοτριώσαμε. Κατά τη μετατροπή του αερίου σε ρεύμα, θα σπαταληθούν τα 2/3 της αξίας του, μολύνοντας και το περιβάλλον με περισσότερα καυσαέρια. Στη συνέχεια ο Όμιλος Μυτηλιναίου θα μας πουλήσει το ρεύμα σε πολλαπλάσια τιμή από ό,τι αν χρησιμοποιούσαμε απευθείας το αέριο ή αν το ρεύμα παραγόταν απο τη ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει τη Βοιωτία, οδηγείται στην Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, συμφερόντων Λάτση, Edison κ.λπ., για να ακολουθήσει τον ίδιο κύκλο.
Το καθεστώς της σιωπής
Όσοι μετέχοντας σε κινήσεις πολιτών και διεκδικώντας εφαρμογή της νομιμότητας από την πολιτεία, έχουν βρεθεί με ανώτερους και ανώτατους υπηρεσιακούς ή με στελέχη της ηγεσίας των υπουργείων, έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε θα δρουν απροκάλυπτα και απευθείας για την εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, είτε θα τους φοβούνται. Στο τοπικό επίπεδο η περιοχή αποτελεί, κυριολεκτικά, φέουδο του επιχειρηματία. Τα συχνά ατυχήματα, σχεδόν, αποσιωπούνται: τρία θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα τον περασμένο χρόνο, δεν έφθασαν ποτέ μέχρι τα κεντρικά ΜΜΕ.Κι όμως: το τελευταίο διάστημα, πλάι στους πολίτες που αγωνίζονται για περιβάλλον, έχουν προστεθεί και εργαζόμενοι συνδικαλιστές. Η μείωση των θέσεων εργασίας, η υποβάθμιση των συνθηκών ασφάλειας και η χρησιμοποιήση νοικιασμένων και κακοπληρωμένων εργαζόμενων, δημιουργεί αντιδράσεις και αντιστάσεις.
11 σχόλια:
Πες μου για ποιόν λόγο ανέβασες αυτό το ανεκδιήγητο άρθρο????
Η οικολογική κίνηση της Αντίκυρας το μόνο που ήθελε ηταν να τσεπώσει χρήμα απο τον Μυτιληναίο για να κλείσει το στόμα της...!!!
Μη μας αφήνεις στην ανασφάλεια: τα τσέπωσε ή όχι;
και μια ερώτηση ακόμη;
νομίζεις ότι όταν συκοφαντείς τους καταγγέλλοντες, χάνει την αλήθεια της η καταγγελία;
Τότε να μην κάνετε μπάνιο στην θάλασσα με την αλουμίνα...άχριστοι ερευνητές το χημείο του αλουμινίου καθε μήνα εξετάζει την θάλλασα στην οποία κάνουν μπάνιο και οι ίδιοι οι χημικοί...Δέσποινα σπανούδη να θες να δείξεις την αντιπάθεια σου απέναντη στον Μυτιληναίο να την δείξεις με άλλον τρόπο και όχι με την δυσφήμηση της περιοχής και του κολοσσού αυτού που τάισε κόσμο.
@ανώνυμε 1.31:
Η "ΑΡΤΕΜΙΣ" το μόνο που ΘΕΛΕΙ είναι να σου ανοίξει τα μάτια, για να μάθεις να περπατάς με το κεφάλι ψηλά.
Επίσης θέλει να μάθεις ότι το πολύ σκύψιμο εκτός από πόνο στη μέση, μπορεί να προκαλέσει και άλλα "ατυχήματα"
Μπράβο σου για την ανάρτηση.
Βεβαίως οι αντιδράσεις στα προηγούμενα σχόλια εκτός από προσβλητικές είναι και αναμενόμενες.
Αντί να απαντήσουν επί της ουσίας οι προηγούμενοι φίλοι επιτίθενται στην κ. Σπανούδη και στην "Άρτεμις" ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα.
Ρε παιδιά, συμπαθάτε με, αλλά δούλευε ναι ή όχι το εργοστάσιο χωρίς άδεια. Πήρε ή δεν πήρε την επιδότηση για το φυσικό αέριο. Πουλάει ή όχι το ρεύμα στη ΔΕΗ σε πολλαπλάσια τιμή; Ποτέ και σαν μιλώ σαν ειδικός επιστήμονας (όχι σχετικός με το συγκεκριμένο εργοστάσιο και την συγκεκριμένη περιοχή), ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε και μάλλον δεν θα υπάρξει και στο μέλλον εργοστάσιο που δεν θα υποβαθμίσει την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο είναι εγκαταστημένο. Το πόσο σοβαρή ζημιά προκαλεί αν θέλετε να το συζητήσουμε. Δεν καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα εκτεθούν σε αυτή την υποβάθμιση?
Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, ας κάτσουμε να συζητήσουμε τα προβλήματά μας και να ψάξουμε την αλήθεια.
Φιλικά
Ιαβέρης
Τα μάτια μας τα έχουμε ανοικτά φίλε μου και ασε τα υπονοούμενα...ξέρουμε τι ακριβώς εχει η θάλασσά μας απο κάτω και τι αιωρήτε στον αέρα που αναπνέουμε...Όλοι αυτοί οι αγώνες που δήθεν κάνετε ειναι ψεύτικοι όπως ψεύτικες ειναι και οι οργανώσεις πχ.Green Peach η οποία εχει ποιό βρώμα πάνω της και απο τον ίδιο τον Μυτιληναίο...Ασε να πεθάνουμε εμείς...
Ανώνυμε αναγνώστη (15 Ιουλίου 2010 1:26 μ.μ.)
Στείλε μου και το δικό σου άρθρο να το αναρτήσω, γιατί "Τα νέα του Στειρίου " δίνουν βήμα σε όλους τους Ανθρώπους. Να μπορεί ο κάθε Άνθρωπος επώνυμα να γράφει ότι τον απασχολεί,δίνοντάς του την δυνατότητα να ακουστεί η άποψή του σε ένα ευρύ κοινό χωρίς περιορισμούς
*****
Ανώνυμε αναγνώστη (15 Ιουλίου 2010 1:26 μ.μ.)
Ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα.....
Στοιχεία και μόνο στοιχεία.
Όχι γκεμπελικού τύπου κατηγορίες για έναν Σύλλογο.
*****
Ανώνυμε αναγνώστη (16 Ιουλίου 2010 11:55 π.μ. )
Ευφυέστατη ,η Σωκράτους τεχνική σου.
*****
Ανώνυμε αναγνώστη (16 Ιουλίου 2010 1:02 μ.μ )
Σφάξε με, αγά μου, ν΄ αγιάσω, ή
Καλημέρα σας, σας ανήκω!
*****
Ανώνυμε αναγνώστη (16 Ιουλίου 2010 1:32 μ.μ. )
Για να σε ποδοπατήσουν πρέπει να είσαι ξαπλωμένος.
****
Ιαβέρη,
το θέμα είναι να μην υπάρχει κεφάλι που να κουβαλά τέτοια μυαλά. Θαύματα όμως δεν γίνονται.
*****
Ανώνυμε αναγνώστη (17 Ιουλίου 2010 12:22 μ.μ.)
Σ’ αυτόν τον κόσμο φίλε μου υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί με γεμάτα πιστόλια και αυτοί που σκάβουν.Εσύ, σκάβε(του Clint Eastwood )
Το αλουμίνιο της Ελλάδος μιας χώρας που έχει παρακμάσει απο όλλες τις μπάντες απο το 1963 αφηνε μια καρκινογόνο λάσπη στην θάλασσα των Άσπρων Σπιτιών και του κορινθιακού όμως αυτή την λάσπη μετά απο μυνήσεις την χρησιμοποίησαν για ανακύκλωση και για παραγωγή ρεύματος και ετσι δεν συνέχεισε να την <> επίσεις όλοι εσείς οι <> που δήθεν αγαπάτε το περιβάλον η μονάδα του εργοστασίου που λέγεται ΧΗΜΕΙΟ εξετάζει την θάλασσα και με την εκθεση που κάνει αποφασίζει για την υγεία των πολιτών και των ίδιων...Το αλουμίνιο της Ελλάδος απο το 1963 ρύπεναι την ατμόσφαιρα αρκετά πολύ με φθόριο με αποτέλεσμα την μεγένθυνση των δοντιών απο τα ζώα και δυστηχώς και των ανθρώπων αλλά μετά απο μυνήσεις έβαλαν φίλτρα στις καμινάδες τώρα αν δεν το πιστεύτε μπορώ να σας βοηθήσω να τις δείτε...Κύριε Ιαβέρη και κυρία Σπανούδη αν θέλετε να βγεί η λάσπη απο τη θάλασσα πάρτε τα κουβαδάκια σας και τα φτιαράκια σας και μπρός για τον γυαλό...Sogal κάνετε προπαγάνδα και επειδεί είσαι απο το Στείρι και το ξέρω αυτό για δες τα σκπουπίδια που πετάτε στις Σάρες και κάπου αλλού και έλα μίλα μετά...Δεν έχεις οργάνωση!!!
Φίλε Απολίτιστε,
Με πολύ χαρά θα πάρω το κουβαδάκι μου να έρθω να βοηθήσω στην απορρύπανση του Κορινθιακού, να βγάλουμε την κόκκινη λάσπη. Έτσι θα χαρείς κι εσύ ένα πιο καθαρό περιβάλλον. Όμως προς τι η ειρωνία?
Ο σκοπός της λειτουργίας του εργοστασίου είναι το κέρδος. Το κέρδος είναι εκ των ουκ άνευ. Αν λοιπόν η πρόληψη της ρύπανσης σε πρώτο βαθμό και η απορρύπανση σε δεύτερο βαθμό ελαχιστοποιούν ή ακόμα χειρότερα μηδενίζουν το κέρδος, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης το εργοστάσιο και το χημείο που εσύ επικαλείσαι.
Πουθενά αλλού στο κόσμο, σε καμία προηγμένη χώρα δεν συμβαίνει ο ελεγκτής να είναι και ελεγχόμενος. Πιστεύω ότι το καταλαβαίνεις αυτό.
Επομένως η αξιοπιστία της περιβαλλοντικής πολιτικής του Αλουμινίου ελέγχεται.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα που λες (σκουπίδια σε σάρες κτλ.), μπορούμε να τα δούμε ένα-ένα, όλα μαζί τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να τα συζητάμε.
Καταλαβαίνω πολλούς από τους λόγους που μπορεί να είσαι υπέρμαχος του εργοστασίου αλλά σου εύχομαι να μην επηρεάσει την υγεία σου στο μέλλον.
Και κάτι ακόμη. Εγώ είμαι όπως σου είπα, άσχετος με την περιοχή σας, ωστόσο γνώστης από επάγγελμα περιβαλλοντικών υποθέσεων. Το πιο δύσκολο λοιπόν σε αυτή τη δουλειά δεν είναι η απορρύπανση (που από μόνη της συνιστά μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία), αλλά να πείσεις τον κόσμο σαν και του λόγου σου, για την αλήθεια.
Φιλικά
Ιαβέρης
Αφού εισαι άσχετος με την περιοχή μας σε παρακακώ να μην γράφεις αν δεν ξέρεις..την αλήθεια φίλε μου την ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια πριν απο εσένα και δεν περιμένουμε τους ψευτοεπεναστάτες να μας τις θυμήσουν και λέω ψευτοεπαναστάτες γιατί αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για την οικολογια καιχαρακτηριστικό παράδειγμα η green peache που τσέπωσε κάποια χιλιαρικάκια απο τον Μυτιληναίο αυτό δεν ειναι αγώνας κύριε πολιτισμένε κατάλαβες???ζεί κόσμος απο το εργοστάσιο...Άντε γεία σου και μην ξανά γράψεις σε παρακαλώ...Μας προσβάλεις ηθικά...
Τα τσιράκια του Μυτιληναίου!!!
Δημοσίευση σχολίου