Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Εύκολα κόβουν μισθούς, δύσκολα παίρνουν ΕΣΠΑ

Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ, ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ


Τη στιγμή που η κυβέρνηση με σημαία της το Μνημόνιο βυθίζει την πραγματική οικονομία σε ύφεση, στερώντας από μισθωτούς και συνταξιούχους μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, αδυνατεί να κάνει τα αυτονόητα. Να διασφαλίσει τις πρόνοιες του Μνημονίου στα αναπτυξιακά και κοινωνικά επωφελή μέτρα.


Περίπου 150 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να στηρίξουν μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ανέργους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες παραμένουν στα «συρτάρι», προκαλώντας διπλό κίνδυνο: στερούν λεφτά από την πραγματική οικονομία, αλλά και κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ο σχετικός στόχος του Μνημονίου.
Όπως αναφέρεται ρητά στο Μνημόνιο, πρέπει έως το τέλος του έτους να απορροφηθούν 420 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ωστόσο, με στοιχεία έως τις 15 Οκτωβρίου έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο 274 εκατ. ευρώ. Δηλαδή έως το τέλος του έτους απομένουν να φτάσουν 146 εκατ. ευρώ ή το 35% του ποσού που κατάφερε να λάβει η Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια...
Τα στοιχεία προέρχονται από απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος σημειώνει ότι «τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαλύονται, αποτελεί πρόκληση η αδιαφορία για την απορρόφηση δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Ενώ σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις στο σύνολο του ΕΣΠΑ η απορρόφηση ξεπερνά το 15%, στα κοινωνικά κονδύλια (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) περιορίζεται μόνο στο 6,2% επί συνόλου 4,4 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για όλη τη περίοδο 2007-2013. Από το ποσό αυτό τα 420 εκατ. ευρώ πρέπει βάσει Μνημονίου να έρθουν φέτος.
Το συγκεκριμένο Ταμείο συγχρηματοδοτεί 4 προγράμματα. Το ένα (με μηδενική απορρόφηση) είναι το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» ύψους 158,8 εκατ. ευρώ, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες κρίσεων. Τα άλλα τρία υλοποιούνται από υπουργεία:
1 Το πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού», του υπουργείου Εργασίας ύψους 2,26 δισ. ευρώ, έχει ρυθμό απορρόφησης 9,6% με στοιχεία έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2010.
2 Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του υπουργείου Παιδείας (1,44 δισ. ευρώ) έχει επίδοση 3,3%.
3 Το πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του υπουργείου Εσωτερικών (505 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου) έχει ρυθμό απορρόφησης μόνο 1,9%. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: