Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το χρέος της αριστεράς


ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΓΟΛΕΜΗ*
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ηπείρου μας, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του δημόσιου χρέους. Αυτό το φάντασμα-σκιάχτρο δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τα άλλα γουρούνια του ευρωπαϊκού Νότου (PIGS), όπως ισχυρίζονταν μέχρι σήμερα κάποιοι από τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς και οικονομολόγους. Σήμερα οι πάντες, σχεδόν, αναγνωρίζουν ότι όλες οι χώρες-μέλη βρίσκονται σε κίνδυνο και μαζί τους τόσο η Ευρωζώνη όσο και η ίδια η Ε.Ε.


Υπερτονίζοντας τον κίνδυνο ενός χρέους-μπαμπούλα, οι κυρίαρχες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εκ του DNA της νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις υπαρκτές μεταξύ τους αντιθέσεις και συγκρούσεις, φαίνεται να καταλήγουν σε μια λύση-φάρμακο γενικής εφαρμογής για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο: διαρκής λιτότητα, αύξηση της εργασιακής επισφάλειας και ουσιαστική κατάργηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, εκεί που αυτό εξακολουθεί να υπάρχει. Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλές χώρες σε σοβαρή ύφεση, αλλά μπρος στα κάλλη (αύξηση του ποσοστού κέρδους, διάλυση ή ενσωμάτωση των συνδικάτων και, εν τέλει, συντριπτική ήττα και αποθάρρυνση των εργατικών τάξεων και των μεσαίων στρωμάτων) τι είναι ο πόνος;

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν ένα πλεονέκτημα απέναντι στην πολιτική και ριζοσπαστική αριστερά. Παίζουν σε δύο χρόνους και σε δύο ταμπλό: στο ευρωπαϊκό και στο εθνικό. Αρχικά, μετά από διακρατικούς συμβιβασμούς, συμμαχίες, εκβιασμούς, απειλές και συμμορφώσεις, που διεξάγονται σε ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και αντιδημοκρατικότητας, καταλήγουν σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής, όπως καλή ώρα θα συμβεί στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Σε δεύτερη φάση, οι ηγέτες των ίδιων αυτών κυβερνήσεων που διαμόρφωσαν το εν λόγω πλαίσιο προσπαθούν να το επιβάλλουν στις χώρες τους, δήθεν ως έξωθεν επιταγή της Ε.Ε., και καλούν σε διαταξική, εθνική συναίνεση για τη σωτηρία της πατρίδας. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες, του Νότου και του Βορρά, ιμπεριαλιστικές ή… κατεχόμενες.

Η αριστερά κάθε χώρας-μέλους οφείλει να μην συμμετάσχει σ’ αυτό το εθνικόφρον παιχνίδι. Αντίθετα, έχει υποχρέωση να εμποδίσει τη μετατροπή της κοινωνικής σύγκρουσης που διεξάγεται στο εσωτερικό των κρατών σε σύγκρουση μεταξύ κρατών. Το μόνο πιθανό επίτευγμα μιας πατριωτικής σπίθας, οποθενδήποτε προερχομένης, είναι να κάψει το ενδεχόμενο μιας πανευρωπαϊκής αντίστασης στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό.

Το διεθνές συνέδριο του ΚΕΑ, του ΣΥΝ, του Δικτύου Transform! και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για το χρέος, που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο στο Σινέ Κεραμεικός, αυτό ακριβώς θέλει να αναδείξει: ότι το δημόσιο χρέος και οι πολιτικές λιτότητας είναι ένα πρόβλημα που αφορά τις κυριαρχούμενες τάξεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Επί τρεις ημέρες και νύχτες, εξήντα οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, ειδικοί σε θέματα χρέους, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, στελέχη, βουλευτές και ευρωβουλευτές πολιτικών κομμάτων (αριστερών, κομμουνιστικών, πράσινων και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) θα ασχοληθούν με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πέρα από μια εκτεταμένη συζήτηση για την ελληνική περίπτωση, θα εξεταστούν τα αίτια και οι επιπτώσεις της κρίσης σε διάφορους τομείς και χώρες της Ευρωζώνης, θα περιγραφούν οι αντιστάσεις στις ασκούμενες πολιτικές κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την Ιρλανδία και θα υποβληθούν προτάσεις για μια ευρωπαϊκή έξοδο από την κρίση.

Η άποψη ότι το εθνικό επίπεδο της ταξικής πάλης έχει ξεπεραστεί είναι μια μεταμοντέρνα ανοησία. Αλλά και η παραμέληση του ευρωπαϊκού επιπέδου συντονισμού των αντιστάσεων και υποβολής προτάσεων που θα αντιπαρατεθούν στις απόψεις των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της Ε.Ε. για να κερδίσουν την καρδιά και τον νου των Ευρωπαίων πολιτών είναι περισσότερο από αναγκαία. Όπως λέει και το σύνθημα του συνεδρίου: Ενωμένοι αγωνιζόμαστε. Όλοι μαζί θα νικήσουμε!

* Ο Χ. Γολέμης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Transform!

Δεν υπάρχουν σχόλια: