Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Έλλειμμα δημοκρατίας


Εμείς, στο «Π», εδώ και πολλούς μήνες, πριν ακόμη από την υπαγωγή στο ΔΝΤ και την τρόικα, προειδοποιούσαμε για την ανάγκη η διαχείριση της κρίσης να πα­ραμείνει σε πολιτικό πλαίσιο ώστε να απο­τραπούν φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματι­σμού», διάλυσης της χώρας και πολιτικού αυ­ταρχισμού. Σε ένα πρώτο επίπεδο αυτή είναι η κύρια ευθύνη και αποστολή του πολιτικού συστήματος, το οποίο όμως, μέχρι στιγμής, αποτυγχάνει ή απλώς δεν θέλει να επιτελέ­σει τον ρόλο του.
Αρμοδιότητες
Αντί αυτού «διδάσκει» στους πολίτες του ότι η δημοκρατία δεν είναι ο απαράβατος όρος άσκησης της πολιτικής:
♦ Η χώρα κυβερνάται από ένα σχήμα Διε­θνούς Οικονομικού Ελέγχου, το οποίο απο­φασίζει για το είδος της οικονομικής πο­λιτικής που πρέπει να ασκηθεί, με την κυ­βέρνηση σε εκτελεστικό ρόλο. Όλο και περισσότερο αναλαμβάνει αρμοδιότητες που σχετίζονται ακόμη και με την εξειδίκευση αυτής της πολιτικής υποδεικνύοντας όλο και πιο συγκεκριμένα μέτρα.
♦ Το εργαλείο αυτής της διακυβέρνησης εί­ναι μια άγνωστη στον ελληνικό λαό αλλά και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα δανειακή σύμ­βαση, το κείμενο της οποίας βρίσκεται σε δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου και ουδέ­ποτε πέρασε για κύρωση από τη Βουλή. Με συνέπεια κανείς να μην ξέρει τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για να πάρει το δάνειο της τρόικας.
♦ Ο υπουργός Οικονομικών, κατά παρέκκλι­ση του Συντάγματος, έχει αναλάβει αρμοδι­ότητες σύναψης συμβάσεων οι οποίες προ­βλέπονται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατί­ας.
Απέναντι στην κατάργηση ή την παρά­καμψη βασικών δημοκρατικών κανόνων στο πλαίσιο της διακυβέρνησης της χώρας υπάρ­χει μια κοινωνία η οποία εδώ και χρόνια, με την υποβάθμιση των θεσμών αντιπροσώπευ­σης, την αποδυνάμωση – σε βαθμό διάλυσης – του συνδικαλισμού και την κουλτούρα της ατομικής διαπραγμάτευσης, του ρουσφετιού και της μικρής και μεγάλης διαφθοράς, αδυνατεί να βρει συλλογικούς τρόπους αντίδρα­σης στην οικονομική και κοινωνική διάλυση.
Η κοινωνία διαλύεται με βία και δεν απο­κλείεται να αντιδράσει με ίση ή και μεγαλύ­τερη βία – αυτό δεν μπορείς ούτε να το απο­κλείσεις ούτε να το... απαγορεύσεις. Καθώς στην κυβέρνηση συζητούν σοβαρά να εφαρ­μόσουν μεθόδους «αντισυγκεντρώσεων», ώστε «να μην κερδίζουν τις εντυπώσεις μερι­κοί ακτιβιστές», ο κίνδυνος βίαιων επεισοδί­ων – γιατί όχι και στημένων; – είναι ορατός.
Η αρχική δική μας προειδοποίηση λοιπόν ισχύει τώρα ακόμη πιο έντονα. Όσο ανταγω­νιστικά πολιτικά σχέδια δεν εμφανίζονται στον ορίζοντα, όσο η κοινωνική διάλυση θα συνεχίζεται, τόσο περισσότερο η οργή και η απολίτικη απόρριψη θα δημιουργούν κιν­δύνους εκτροπής και από επιτήδειους και από την όποια – σημερινή ή αυριανή – κυ­βέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: