Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κυβέρνηση σε σύγχυση…


Ο ιστορικός του μέλλοντος που θα κληθεί να αποτιμήσει με ψύχραιμη ματιά αυτή τη δύσκολη περίοδο της χώρας, δύσκολα θα αντισταθεί στον πειρασμό να σχολιάσει την απόλυτη σύγχυση, στην οποία φαίνεται ότι έχουν περιπέσει τα κυβερνητικά στελέχη, υπό το βάρος μιας πρωτοφανώς δύσκολης προσπάθειας να αποτρέψουν ένα οικονομικό ναυάγιο.

Ίσως τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της σύγχυσης ανιχνεύονται στις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος με μεγάλο ενθουσιασμό χαιρέτισε πριν από λίγες ημέρες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου, αλλά μόλις χθες, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την S&P, με μεγάλη ευκολία «κατακεραύνωσε» τις ίδιες «σωτήριες» αποφάσεις, αποδίδοντας σε αυτές ακριβώς τις αποφάσεις τη νέα υποβάθμιση της χώρας.
Για του λόγου το αληθές, αντιγράφουμε μερικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στις 25 Μαρτίου, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής:
n  «Πετύχαμε να βελτιώσουμε  το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου  και ήταν καθοριστική η απόφαση  της Συνόδου της Ευρωζώνης  της 11ης Μαρτίου, η οποία δίνει μια νέα ώθηση στην επιτυχία της συλλογικής μας προσπάθειας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και επιβεβαιώθηκε αυτή η απόφαση και σήμερα.
n  Συμβάλαμε καθοριστικά, επίσης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση  να υιοθετήσει μια συνεκτική και συνολική απάντηση στην κρίση, με τη συγκρότηση νέων θεσμών, μια ενισχυμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και, πάνω απ’ όλα, τη σαφή απόφαση για στήριξη της Ευρωζώνης. Δηλαδή, τη σταθερότητα, αλλά και την αναγκαία αλληλεγγύη, όπου χρειάζεται.
n  Αυτό το πλαίσιο της  συνολικής προσέγγισης αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. (…) Τίποτα απ’ όλα  αυτά δεν μας χαρίστηκε. Τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στη σημερινή απόφαση, με τη σταθερή μας διεκδίκηση, με τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, με την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος και, βεβαίως, των ευρωπαϊκών προοπτικών, με την ενίσχυση του κύρους της χώρας μας και με την οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών».
Όποιος διαβάσει αυτές τις δηλώσεις, χωρίς να γνωρίζει κάτι άλλο για αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, αναμφίβολα θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι με τις ιστορικές αποφάσεις που ελήφθησαν η διάσωση της Ελλάδας από την οικονομική καταστροφή με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν βέβαιη. Ποιο συμπέρασμα θα βγάλει, όμως, διαβάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την υποβάθμιση από την S&P;
Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης δεν αντανακλά τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, δήλωσε ο κ.Παπανδρέου. Η απόφαση της S&P αποτελεί κατά κύριο λόγο κριτική για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών το Σαββατοκύριακο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η κοινή λογική λέει, ότι αν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν ένα βήμα προς τη σωτηρία της Ελλάδας, δεν θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσή τους. Μήπως, όμως, οι αποφάσεις αυτές απλώς χάραξαν το δύσβατο μονοπάτι, που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μέχρι την αναπόφευκτη και ήδη σχεδιαζόμενη από τους εταίρους μας αναδιάρθρωση του χρέους το 2013;
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί ο πρωθυπουργός σπεύδει να χαιρετίσει αυτές τις αποφάσεις και λίγες ημέρες αργότερα να τις συνδέσει με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από το μεγαλύτερο διεθνή οίκο; Είναι κατανοητή η πολιτική και επικοινωνιακή ανάγκη, που εξυπηρετούν αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις, που όμως δεν παύουν να δημιουργούν στο μέσο πολίτη μια έντονη εικόνα σύγχυσης, που δεν είναι ό,τι καλύτερο σε μια τόσο δύσκολη και αβέβαιη περίοδο.
Οι Έλληνες πολίτες είναι αρκετά ώριμοι, πιο ώριμοι ίσως από όσο πιστεύουν οι πολιτικοί μας, για να δεχθούν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή μια πιο ειλικρινή και καθαρή ερμηνεία των εξελίξεων από την κυβέρνηση: οι θριαμβολογίες για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, η αγωνιώδης προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εντύπωση, ότι η κυβέρνηση είχε στις 25 Μαρτίου μια επιτυχία ιστορικής εμβέλειας, προφανώς και δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Αν είχε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αποτιμήσει αυτές τις αποφάσεις με ρεαλισμό και χωρίς περιττές φανφάρες, δεν θα βρισκόταν σήμερα στη δύσκολη θέση, να εξηγεί γιατί οι ίδιες «ιστορικές αποφάσεις» περιγράφονται από τις αγορές με μελανά χρώματα και όλοι τις συνδέουν με την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας το 2013.
Ας μην παρεξηγούμαστε: δεν είναι ζητούμενο από ένα πρωθυπουργό να πει πρόωρα «δυστυχώς επτωχεύσαμε», να απελπισθεί και να παρατήσει την προσπάθεια. Είναι όμως ζητούμενο –και μάλιστα επιτακτικά- να σταματήσει η κυβέρνηση αυτή την επικοινωνιακή πολιτική του «όλα πάνε καλά», που βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία όχι μόνο με την αντίληψη της πραγματικότητας ενός Έλληνα πολίτη, αλλά και με την αντίληψη ακόμη και του τελευταίου τραπεζικού κλητήρα, στην Αθήνα ή στο Σίτι του Λονδίνου. Κάπως έτσι, με κορώνες για «ισχυρή Ελλάδα», «θυσίες που απέδωσαν» και άλλα πολλά, φθάσαμε… αισίως στο χείλος της χρεοκοπίας. Ας μην επαναλαμβάνουμε στο διηνεκές το ίδιο λάθος, πολύ περισσότερο σήμερα, που η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί μεγαλύτερες δόσεις αλήθειας και σοβαρότητας από τους κυβερνώντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: