Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Θαυμάστε τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του Έλληνα πρωθυπουργού: Ρωτήθηκε την Τρίτη στο Βερολίνο από δημοσιογράφο που συνόδευε την ελληνική αποστολή αν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα».
Μια δήλωση άλλωστε που έχουμε ακούσει από τον ίδιο εκατοντάδες φορές μέχρι τώρα. Και δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών και άνθρωπος για όλες τις βρόμικες δουλειές της τρόικας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δίνοντας στη δημοσιότητα το τέταρτο μνημόνιο εξήγγειλε, κατ’ εντολή της ΕΕ κυρίως αυτή τη φορά, ένα βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα, πολύ χειρότερο όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής, καθώς τα έχει όλα: Από ιδιωτικοποιήσεις και νέο αντι-ασφαλιστικό μέχρι μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων και νέους φόρους.
Αυτό είναι το νέο, τέταρτο στη σειρά μνημόνιο, που χωρίς αμφιβολία ούτε αυτό πρόκειται να πείσει το Βερολίνο να δεχτεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η Άνγκελα Μέρκελ δέχθηκε με παγερή αδιαφορία, επί της ουσίας, το ελληνικό αίτημα οδηγώντας σε φιάσκο την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα του Τέταρτου Ράιχ και την επομένη στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Ρητά και κατηγορηματικά η γερμανίδα καγκελάριος και η φινλανδή πρωθυπουργός παρέπεμψαν κάθε σχετική συζήτηση στις αποφάσεις της επόμενης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 25 Μαρτίου. Λύση πακέτο ήταν επομένως η απάντησή τους που μετέθετε τη συζήτηση στους όρους υπό τους οποίους θα δοθεί η όποια βοήθεια. Ειδικότερα, η Γερμανία ως όρο έθεσε την αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που περιλαμβάνει τους γνωστούς εξοντωτικούς όρους για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα απαγορεύονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η άνοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, η αποσύνδεση των αυξήσεων στους μισθούς από την πορεία του πληθωρισμού, κ.α.
Ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει τον εκβιασμό των Γερμανών, μεταφέροντας τον στο εσωτερικό της χώρας. Λειτουργώντας σαν ιδεολογικό βαποράκι της Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, με βάση τα ρεπορτάζ της επόμενης μέρας: «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνολική συμφωνία στη σύνοδο, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ευρώπη και για την Ελλάδα». Νέοι εκβιασμοί για να πέσουν στα μαλακά τα νέα μέτρα!
Η αλήθεια είναι πως το τι ακριβώς θα ακολουθήσει έγινε σαφές την Τρίτη όχι από τον πρωθυπουργό, αλλά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή όταν δήλωσε με σαφήνεια πως «πρέπει να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες προσαρμογές από αυτές που προβλέπει το μνημόνιο». Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως το 2012, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει να βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί από μόνη της. Πρόβλεψη που ισοδυναμεί με πλήρη και παταγώδη αποτυχία του «προγράμματος προσαρμογής» της οικονομίας τουλάχιστον σε ότι αφορά τους ονομαστικούς του στόχους που αφορούσαν την επανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να μπορεί να δανειστεί από το εξωτερικό χωρίς τους απαράδεκτους όρους με τους οποίους γινόταν δεκτή κάθε έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πέρυσι, τέτοια εποχή.
Άλλοι επομένως ήταν οι στόχοι από την προσφυγή στον μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ – ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων πολλών δεκαετιών υπό την ιδεολογική τρομοκρατία του δημόσιου χρέους. Μάρτυρας η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου και το νέο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση μάλιστα αυτή τη φορά κατέφυγε σε ένα επικοινωνιακό τρικ επιχειρώντας να δείξει πως η πολιτική της χαίρει κοινωνικής συναίνεσης. Συγκεκριμένα προανήγγειλε δημόσιο διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» για τα μέτρα που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2012 – 2014, τα οποία όμως ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα! Πρόκειται για κοροϊδία που έρχεται να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιουργεί η πολλοστή θεραπεία – σοκ.
Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, περιέχει περικοπές δαπανών και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα – φωτιά και επίσης μια ηχηρή προειδοποίηση. Οδηγίες που αν τους αφήσουμε και τις εφαρμόσουν θα προκαλέσουν μια κοινωνική οπισθοδρόμηση χωρίς προηγούμενο. Η ηχηρή προειδοποίηση αφορά την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων και αποσκοπεί να πιέσει την κυβέρνηση για να υλοποιήσει χωρίς δισταγμούς τα νέα μέτρα και την κοινωνία ταυτόχρονα να τα δεχτεί χωρίς επιφυλάξεις. «Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικό συντονισμό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν, λες και υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος που να λυπηθεί αν αποτύχει το πρόγραμμα κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ…
Προμετωπίδα του νέου μνημονίου είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ένα πρόγραμμα «αξιοποίησης» ύψους 50 δισ. ευρώ όπως με εύσχημο τρόπο παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη και θα αφορά την παράδοση σε ιδιώτες δημόσιων γαιών και δεκάδων κρατικών επιχειρήσεων. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών η κυβέρνηση αναμένει την επόμενη τριετία μέχρι και το 2013 να εισπράξει τουλάχιστον 15 δισ., ενώ παρέπεμψε το στόχο της είσπραξης των 50 δις. για το 2015 και ακόμη παραπέρα. Υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «είναι στόχος της κυβέρνησης και όχι του μνημονίου» απέδειξε πόσο φαιδρή ήταν η επιχείρηση αποστασιοποίησης της κυβέρνησης από τις δηλώσεις της τρόικας, όταν έδωσε στη δημοσιότητα το μυστικό του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα εκ των υστέρων αποδεικνύεται πολύ χειρότερη καθώς ο στόχος φέρεται να μην έχει επιβληθεί καν από την τρόικα αλλά να αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.
Κατά δεύτερο, το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει ευρείας έκτασης περικοπές δημοσίων δαπανών. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου οι εξοικονομήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ που θα γίνουν μέχρι και το 2015 με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ, από 9,5% που ήταν πέρυσι, θα προέλθουν κατά τα δύο τρίτα από περικοπές δαπανών και κατά ένα τρίτο από αύξηση εσόδων. Στις περικοπές περιλαμβάνεται πρώτα και κύρια η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα αναμένεται μέχρι τον Ιούνη να κατατεθεί ενιαίο μισθολόγιο με βάση το οποίο θα οδηγηθούν στον Καιάδα όχι μόνο επιδόματα αλλά και μισθοί των 700.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων. Η μείωση μισθών αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, οδηγώντας στη φτώχεια χιλιάδες οικογένειες. Η ασυνήθιστη κοινωνική βαρβαρότητα που υπάρχει στο μνημόνιο φαίνεται και στην οδηγία να σταματήσουν οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, με το επιχείρημα πως στην Ελλάδα εργάζονται λιγότερο σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για μέτρο που, σε συνδυασμό με τον εκπαιδευτικό Καλλικράτη ο οποίος προβλέπει λουκέτα σε σχολεία, θα υποβαθμίσει απότομα την εκπαίδευση δημιουργώντας στην εποχή της μεγαλύτερης έκρηξης της γνώσης γενιές αγράμματων. Κι αυτό με την κυριολεκτική κι όχι τη σχετική έννοια του όρου.
Στο τέταρτο μνημόνιο προαναγγέλλεται και νέο αντι-ασφαλιστικό τερατούργημα, το οποίο φυσικά δεν θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ αφορώντας μόνο καθυστερήσεις στην είσπραξη εισφορών και όχι απώλειες εσόδων από την ανασφάλιστη εργασία. Στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ιερής Συμμαχίας ΕΕ – ΔΝΤ είναι η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το 2,5% του (διαρκώς συρρικνούμενου λόγω ύφεσης) ΑΕΠ. Σαφής οδηγία υπάρχει και για τα βαρέα επαγγέλματα που δεν θα πρέπει να καλύπτουν στο εξής περισσότερο από το 10% των απασχολουμένων. Άγριες περικοπές αναμένονται και στην υγεία, καθώς προτείνεται οι σχετικές δαπάνες να μην υπερβαίνουν το 6% του ΑΕΠ.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η ψήφιση νέου φορολογικού νόμου με απώτερο στόχο την μείωση του ελλείμματος. Βασική του μέριμνα θα είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία το 2010 με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν κατά 2% του ΑΕΠ λιγότερα απ’ όσα είχαν προβλεφθεί.
Κυβέρνηση ΔΝΤ και ΕΕ δεν χάνουν την ευκαιρία με το τέταρτο μνημόνιο να κάνουν ένα ακόμη δώρο στους τραπεζίτες, δείχνοντας έτσι τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν και, με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, για ποιόν δουλεύουν. Ειδικότερα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού που λάβαιναν οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ προτείνεται η ψήφιση νόμου με βάση τον οποίο όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα αμείβονται με όρους ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τραπεζιτών που θα αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους, μειώνοντας κάθετα τις αποδοχές των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.
Συνολικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα ακραίου κοινωνικού κανιβαλισμού που υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη άμεσης ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου και εκδίωξης της συμμορίας ΔΝΤ – ΕΕ! Όσο αργούμε τόσο πιο δύσκολη γίνεται η υπόθεση ανάκτησης, υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου