Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

"ΤΟΞΙΚΟΣ" ΔΟΥΝΑΒΗΣ!

ΤΟΞΙΚΗ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ "ΒΟΜΒΑ" ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ !
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ Ε.Ε. ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ  
 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Αντιμέτωπη με το σοβαρότατο βιομηχανικό δυστύχημα που άρχισε ήδη να επηρεάζει το οικοσύστημα στον ποταμό Δούναβη, η Ουγγαρία ζήτησε και επίσημα τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ουγγρικές αρχές ζήτησαν να σταλούν στην περιοχή "τρεις έως πέντε ειδικοί" στον τομέα της τοξικής λάσπης, της απορύπανσης και του περιβάλλοντος.
"Καταστροφές όπως αυτή δεν σταματούν στα σύνορα και μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή της αποτελεσματικότερης δυνατής στήριξης. Καλώ όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν γενναιόδωρα στο αίτημα της Ουγγαρίας", είπε η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι αρμόδια για χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας.Οι συνέπειες της μόλυνσης στον Δούναβη έχουν αρχίσει να μειώνονται σήμερα στην Ουγγαρία, έπειτα από το σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα σε εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στο δυτικό τμήμα της χώρας που προκάλεσε διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης, η οποία πλημμύρισε κατοικημένες περιοχές του δυτικού τμήματος της χώρας και μόλυνε τους ποταμούς Ράμπα και Μαρτσάλ, παραποτάμους του Δούναβη, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους πέντε.





ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
Σήμερα το πρωί, το επίπεδο pH των υδάτων του Δούναβη στην περιοχή του Κομαρόν ήταν στο 8,4, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς που πραγματοποιούν εκεί συνεχείς μετρήσεις. Η τιμή αυτή είναι ελαφρά υψηλότερη της φυσιολογικής, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα, είπε ο ίδιος.
Στον Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη, η αντίστοιχη τιμή είναι 9 και εδώ έχουν καταγραφεί σποραδικοί θάνατοι ψαριών, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σήμερα.
Αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι οι συνέπειες των αλκαλικών ενώσεων στα νερά του Δούναβη θα είναι βραχυχρόνιες, το επίπεδο της μόλυνσης με βαρέα μέταλλα , κυρίως με χρώμιο, μένει να προσδιορισθεί.
Σύμφωνα με το BBC, αυτό που φοβούνται οι αρχές της Ουγγαρίας είναι το τι θα γίνει εάν τις επόμενες ημέρες βελτιωθεί ο καιρός και στεγνώσει η τοξική λάσπη. Φοβούνται δηλαδή ότι το τοξικό χώμα θα μπορεί να διασκορπιστεί πολύ εύκολα.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αρχές μελετούν σχέδιο εκκένωσης των αρκετών περιοχών, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από την «κόκκινη» σκόνη.
ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Εκπρόσωποι της βιομηχανίας -που χρηματοδοτεί τις εργασίες απορρύπανσης με 110.000 ευρώ- εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά αρνούνται κάθε ευθύνη για το δυστύχημα.
«Νιώθω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μειώσουμε τις ζημιές», είπε ο διευθυντής της MAL, Ζόζεφ Ντικ, μιλώντας στους κατοίκους από τηλεβόα αστυνομικού οχήματος. «Αν δεν αναλαμβάνεις ούτε τώρα τις ευθύνες σου, τότε τι θες εδώ;», του φώναξε μια γυναίκα. «Βγάλε τα παπούτσια σου και πήγαινε ξυπόλητος μέσα από τη λάσπη πίσω στο εργοστάσιό σου». Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι η δεξαμενή είναι πλέον ασφαλής και ότι δεν πρόκειται να αστοχήσει άλλο τμήμα της. Στην εν λόγω δεξαμενή φυλάσσονται πολλαπλάσιες ποσότητες λάσπης από το 1 εκατ. κυβικά που ξεχύθηκε στην ουγγρική εξοχή. «Ο κόσμος φοβάται και δεν πιστεύει πλέον όσα λένε για τη δεξαμενή», είπε ο δήμαρχος του χωριού, Καρόλι Τίλι, επισημαίνοντας ότι μία εβδομάδα πριν από την καταστροφή είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για την ανθεκτικότητα της δεξαμενής.
GREEN PEACE : ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε σήμερα για κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας. "Πρέπει να εκκινήσουμε από την αρχή ότι 40.000 στρέμματα γης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία", δήλωσε ο Χέρβιγκ Σούστερ, χημικός και στέλεχος της οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη.
Δεξαμενή εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας της εταιρείας MAL, που βρίσκεται στο Αζκα, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, διερράγη για άγνωστους λόγους, με αποτέλεσμα τη διαρροή 1 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων κόκκινης τοξικής λάσπης που πλημμύρισαν επτά γειτονικά χωριά.
Θεωρούμε περίεργο το ότι οι ουγγρικές αρχές δεν ενημέρωσαν τα θύματα για τους κινδύνους από τις ουσίες που περιέχονται στη λάσπη", είπε. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη από την οργάνωση, "το ποσοστό του αρσενικού ανέρχεται στα 110 mg ανά κιλό και είναι διπλάσιο του φυσιολογικού. Το επίπεδο του υδραργύρου είναι επίσης ανεβασμένο και μπορεί να απορροφηθεί από τα ψάρια", είπε ο Χέρβιγκ Σούστερ.
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης του αέρα, όταν θα στεγνώσει η τοξική λάσπη. "Βραχυπρόθεσμα, οι χημικές ουσίες κατακρατούνται μέσα στη λάσπη και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδοθούν στον αέρα", τόνισε.
ΣΕΡΒΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ
Συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σερβικής Βουλής θα διεξαχθεί, σήμερα, με στόχο την εξέταση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τη διαρροή τοξικών λυμάτων στην Ουγγαρία και την εξεύρεση μέτρων για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών από ενδεχόμενη μόλυνση του Δούναβη.
Στη Σερβία και στην Κροατία προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί τοξικές ουσίες.
Ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς, δήλωσε ότι σήμερα θα ληφθούν δείγματα νερού του Δούναβη από σταθμό μέτρησης, στο Μπέζνταν και στη συνέχεια θα καθοριστούν τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν από τη σερβική πλευρά.
Ο Ζόραν Τζουρόκοβιτς από την υπηρεσία Υδάτων της Κροατίας προέβλεψε επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες.
«Είναι πιθανή η μόλυνση. Τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες, δηλαδή την Κυριακή μπορεί να κορυφωθεί η μόλυνση», ανέφερε.
ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ !
Τα... ίχνη εκατοντάδων χιλιάδων τόνων χάνονται ετησίως στη χώρα μας, ενώ σημαντικές υποθέσεις για παράνομα κυκλώματα διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων είναι σε εξέλιξη για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το ΣΔΟΕ και τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου.  Όπως θα δούμε παρακάτω, τα στοιχεία αποδεικνύουν ανάγλυφα τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γύρω από αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατα κατά προσέγγιση στοιχεία, η ελληνική βιομηχανία παράγει από 350.000 έως 650.000 τόνους τοξικών παραπροϊόντων το χρόνο.  Με άλλα λόγια, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ούτε καν μια προσεγγιστική εικόνα του ζητήματος. Ακόμα όμως και πολλά από τα τοξικά παραπροϊόντα τα οποία είναι γνωστά στις αρχές, κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν!
Τα μόνα σχετικά σαφή στοιχεία, είναι πως 4.000 τόνοι καταλήγουν στο εξωτερικό για εξουδετέρωση, ενώ περισσότεροι από 100.000 τόνοι αποθηκεύονται προσωρινά σε χώρους βιομηχανιών.
Πρόκειται ωστόσο για εκτιμήσεις και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τις ποσότητες που παράγονται ετησίως, αλλά και πού καταλήγουν ή έχουν καταλήξει.
Η διαχείριση της πλειονότητας των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται ετησίως παραμένει στην πράξη ανεξέλεγκτη. Οι παραγωγοί των αποβλήτων αυτών διατηρούν μειωμένο έως και μηδενικό το κόστος επεξεργασίας τους, αυξάνοντας τα κέρδη τους σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου. Όλα αυτά φυσικά με την ανοχή, τα στραβά μάτια αλλά και την υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών.
Μόλις πρόσφατα ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παν. Μέρκος αποκάλυπτε ότι καθημερινά επικίνδυνα απόβλητα εναποτίθενται σε χωματερές, ρέματα και πλαγιές. «Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα επικίνδυνων αποβλήτων σε κοκτέιλ καυσίμων, κάτι που αποτελεί περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα», ανέφερε.
Η κατάσταση αυτή, μόνο από τύχη μέχρι σήμερα δεν έχει οδηγήσει σε γεγονότα τύπου Ουγγαρίας. Και φυσικά δια του νόμου των πιθανοτήτων, κάτι τέτοιο είναι μόνο θέμα χρόνου.
Παρόλα αυτά, όμως εδώ και δεκαετίες οι χημικές βιομηχανίες σκοτώνουν αργά και σταθερά το περιβάλλον, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι επιπτώσεις, αυτής της πρακτικής γίνονται συνήθως ορατές μετά από αρκετά χρόνια με την εμφάνιση νεοπλασματικών ασθενειών ή και γενετικών ανωμαλιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος έχει γίνει χαβούζα των βιομηχανιών και βιοτεχνιών της Θεσσαλίας. Στον Πηνειό, τα ποσοστά των καρκινοπαθών υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα των υπολοίπων περιοχών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: