Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, η καπιταλιστική ανάπτυξη και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διαχειρίζονται χρόνια οι συνδυασμοί και τα στελέχη τους στις Νομαρχίες και στους Δήμους, δεν ευθύνονται μόνο για την όξυνση των οικονομικών, κοινωνικών, εργασιακών προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και για τη μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Σήμερα, το 2010 είναι πολύ μικρός ο αριθμός των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) που πληρούν τους κανόνες προστασία της δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.
Σε πολλές περιπτώσεις τα παραγόμενα στραγγίσματα, όπως αναφέρουν επίσημα στοιχεία, μολύνουν τους υπόγειους υδροφορείς.
Ενώ, συνεχίζονται τα χρόνια προβλήματα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τις ελλείψεις σε δίκτυα αποχέτευσης και τη διαχείριση βιομηχανικών, επικίνδυνων αποβλήτων (Στερεών και Υγρών) που μεταξύ των άλλων έχουν προκαλέσει τη μεγάλη καταστροφή στον Ασωπό ποταμό, έχουν μολύνει το νερό και τη γη στην περιοχή της ΑττικοΒοιωτίας και στα Μεσσάπια της κεντρικής Εύβοιας.
Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες που ο λαός πρέπει να τις καταλογίσει με την ψήφο του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, παίρνοντας υπόψη ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και οι συνδυασμοί τους στην τοπική διοίκηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, γιατί όλα τα χρόνια υπερασπίστηκαν Τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των άλλων επιχειρηματιών που μολύνουν με τα απόβλητα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ παλεύει για ανάπτυξη που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και συνεπώς συνδυάζει την πάλη για το δικαίωμα στην πλήρη – σταθερή εργασία, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και τα άλλα λαϊκά δικαιώματα, με την ουσιαστική προστασία του Περιβάλλοντος έχοντας την πείρα, τη γνώση και τη δύναμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα διεκδικήσει μέτρα για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διαχείριση επικίνδυνων στερεών και υγρών βιομηχανικών και άλλων αποβλήτων, να αρχίσει αμέσως η διαδικασία αποκατάστασης της ζημιάς στον Ασωπό, την Αττικοβοιωτία, την Εύβοια (Μεσσάπια κ.α.), γενικότερα τη Στερεά Ελλάδα.
Να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό σε όλες της πληγείσες περιοχές χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων και να αποζημιωθούν οι αγρότες για το χαμένο εισόδημα.
Να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά κάθε σχεδιασμός που προωθεί την επικίνδυνη καύση των σκουπιδιών και να σταματήσει κάθε διαδικασία αδειοδότησης για καύση των τυποποιημένων σκουπιδιών (RDF) από την ΑΓΕΤ/LAFARGE που προωθεί η νομαρχία Εύβοιας γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσεις ζημιά στην Υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Η πρόταση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία θα συζητήσει με τις λαϊκές οικογένειες, τους μαζικούς φορείς της ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
1. Κεντρικός σχεδιασμός με ευθύνη ενιαίου δημόσιου φορέα.
2. Πρόληψη, με σκοπό τον περιορισμό της ποσότητας των απορριμμάτων.
3. Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
4. Μηχανική ανακύκλωση των μη προδιαλεγμένων απορριμμάτων, των σύμμεικτων.
5. Το μέρος των σύμμεικτων Στερεών Αποβλήτων που δεν υπόκειται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας, οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
6. Για την ορθολογική διακίνηση των πιο πάνω φορτίων απορριμμάτων είναι απαραίτητο να εξετάζεται με συνδυασμένα κριτήρια, το θέμα της κατασκευής σταθμών μεταφόρτωσης.


26/10/2010
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: