Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η συνέντευξη της Δέσποινας Σπανούδη στο evianews.com.


Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” επέλεξε να εκπροσωπηθεί, στις εκλογές του Νοεμβρίου και από τη θέση της υποψήφιας περιφερειάρχη, με τη Δέσποινα Σπανούδη. Η επιλογή της έγινε μέσα από τις εργασίες της ανοιχτής συνέλευσης του “Αυτοδιοικητικού κινήματος”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/9, στη Λιβαδειά.
Η Δέσποινα Σπανούδη μίλησε στο evianews.com, και απάντησε σε ερωτήσεις όσον αφορά το μήνυμα που στέλνει στην τοπική κοινωνία,τα προβλήματα της περιφέρειας και άλλα.
ΕΝ: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην τοπική κοινωνία η υποψηφιότητά σας;



Τα κόμματα που από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης μας έφεραν σε μια οδυνηρή κοινωνική και οικονομική κρίση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), όπως και τα κόμματα που υποστήριξαν το Μνημόνιο (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) πρέπει να αποδοκιμαστούν για να ανοίξει μια άλλη προοπτική. Οι πολίτες δικαίως τα εγκαταλείπουν, ενώ ταυτόχρονα δεν γοητεύονται και πολύ από την αδυναμία των ηγεσιών των κομμάτων της αριστεράς να άρουν τον κατακερματισμό, να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος, μαζί φυσικά με ευρύτερα στρώματα πολιτών. «Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς: Mε Αγώνες και Αλληλεγγύη Απέναντι στην Κρίση» είναι ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο πολιτών της Στερεάς που στοχεύει σε ένα τέτοιο πλειοψηφικό ρεύμα, καθώς διαμορφώθηκε από ανθρώπους προερχόμενους από κινήσεις πολιτών και αυτοδιοικητικές κινήσεις ανθρώπους που συναντήθηκαν στους κοινωνικούς αγώνες σε όλη τη Στερεά. Πολίτες ανένταχτους αλλά όχι απολίτικους, πολίτες που απομακρύνονται από τα μεγαλύτερα κόμματα αλλά και πολίτες από ένα μεγάλο εύρος πολιτικών χώρων (μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πρασίνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων). Η υποψηφιότητα μου όπως και όλο το ψηφοδέλτιο, δεν προέκυψε από κομματικά χρίσματα αλλά με ανοιχτές μαζικές συνελεύσεις πολιτών, μέσα από τις οποίες παίρνουμε όλες τις αποφάσεις. Το μήνυμα όλων αυτών στην τοπική κοινωνία είναι ότι υπάρχει στο ψηφοδέλτιο αυτό όχι μόνο ορθή πολιτική στόχευση αλλά και μια υποδειγματική σε όλη την Ελλάδα ενότητα, αυτό ακριβώς που απαιτεί η συγκυρία, αυτό ακριβώς που χρειάζεται στους αγώνες που μας περιμένουν. 

 Είστε μια από τις ελάχιστες γυναίκες υποψήφιες για τη θέση του Περιφερειάρχη. Τι σηματοδοτεί αυτή η επιλογή ; 

Πιστεύω ότι τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε, τους έχουν περισσότερο ανάγκη οι γυναίκες, επειδή, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες, είναι αυτές που χτυπιούνται πιο σκληρά από τις συνέπειες της πολιτικής του Μνημονίου και περιθωριοποιούνται πολιτικά. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι μόνο 3 στα 80 περίπου ψηφοδέλτια για την περιφέρεια στην Ελλάδα έχουν γυναίκες στην πρώτη θέση. Στο Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς οι γυναίκες επιλέχθηκαν με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες σε κορυφαίες θέσεις (υποψήφιες αντιπεριφερειάρχισσες στους δύο μεγαλύτερους νομούς Εύβοιας και Φθιώτιδας). Συμβολίζοντας την ανάγκη να μην απέχουν οι γυναίκες από τους αγώνες που μας περιμένουν αλλά και προσφέροντας ένα παράδειγμα για την ισότιμη συμμετοχή τους.

Κατά την άποψή σας, η υποψηφιότητά σας στην τοπική κοινωνία συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο, ή αφορά μόνο τα τοπικά προβλήματα;

Τα δύο είναι αδιαίρετα. Η παρέμβασή μας στοχεύει, μεταξύ, άλλων στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο συνδυάζονται. Με το Μνημόνιο επιχειρείται κεντρικά η πλήρης αποσάρθρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος σε μια ποιοτική και ασφαλή εργασία, σε μια αναβαθμισμένη και ανοιχτή σε όσους την χρειάζονται δημόσια υγεία και παιδεία. Ο Καλλικράτης έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελειώσει αυτό το έργο, πνίγοντας τις φωνές των τοπικών κοινωνιών σε ένα θεσμικό πλαίσιο συγκεντρωτικό, ακόμη πιο μακριά από την άμεση δημοκρατία και την απλή αναλογική, μεταφέροντας περισσότερη εξουσία σε μια διοίκηση που είναι ακόμη πιο μακριά από κάθε τοπική ανάγκη.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που έχει αποφασίσει να απέχει;

Αν οι πολίτες απέχουν από τις εκλογές είναι πιθανό να επιτρέψουν ο περιφερειάρχης να προέρχεται από τα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση γενικά και την απερήμωση της περιφέρειας πιο συγκεκριμένα. Να είναι δηλαδή ένας από τους νομάρχες και αντινομάρχες που αναδείχθηκαν πολιτικά διευκολύνοντας τη μετατροπή της περιφέρειας σε χαβούζα του κέντρου, εξυπηρετώντας την ανεξέλεγκτη κερδοφορία λίγων, που έφεραν στη ζωή πολλών νερό με εξασθενές χρώμιο, που δηλητηρίασαν τη θάλασσα από τον Μαλιακό και τον Ευβοϊκό μέχρι τον Κορινθιακό, που υπονόμευσαν μια ανάπτυξη με βάση την οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, τον τουρισμό με βάση τον πολιτισμό και την αειφορία, που σφύριζαν αδιάφορα ενώ έβλεπαν να υψώνονται διόδια παντού και να κλειδώνονται στο συρτάρι σχέδια για φθηνό και ασφαλές τραίνο σε όλη τη Στερεά.
Νομάρχες και αντινομάρχες που πήραν χρίσματα από τα κόμματά τους για να «συνεχίσουν το έργο τους» και ως περιφερειάρχες όπως οι κύριοι Περγαντάς, και Μπουραντάς), Χειμάρας, Παπανδρέου. Εμείς δεν είμαστε απλά το μόνο ψηφοδέλτιο που εναντιώθηκε στη λογική από τα πάνω χρισμάτων. Είμαστε ένα ψηφοδέλτιο που προέκυψε από πρωτοβουλία όσων συνδιαμόρφωσαν τη ραχοκοκαλιά κινημάτων που αποτέλεσαν ανάχωμα στο καταστροφικό έργο τέτοιων νομαρχών και αντινομαρχών.


Τι έχετε παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία, ώστε να ζητάτε με αξιώσεις την ψήφο τους; 

Είμαστε μια πρωτοβουλία πολιτών που έδωσαν το «παρών» στους χώρους εργασίας, στις περιοχές που το περιβάλλον και η υγεία κινδυνεύουν, στη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών, στην αυτοδιοίκηση. Συμμετέχουμε ενεργά, σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται για να μην ερημώσουν τα χωριά, για ανθρώπινες πόλεις, καλύτερη ποιότητα ζωής, πολιτισμό, ενημέρωση, κοινωνικά δικαιώματα. Συναντηθήκαμε σε αγώνες, σε κάθε γωνιά της Στερεάς: στον Ασωπό και στη Μεσσαπία, στην Οίτη και στη Γκιώνα, στα Άγραφα, στον Ελικώνα και τις ακτές του Κορινθιακού, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη, στο Σπερχειό και στον Μαλιακό, στη Λιβαδειά και στη Θήβα, στον Ελαιώνα, στο Δομοκό, στη Λαμία, στη Λάρυμνα, στα Ψαχνά, στο Μαντούδι, στο Αλιβέρι, τη Σκύρο, την Χαλκίδα και την Αυλώνα. Από αυτούς τους αγώνες αναδείχτηκαν με ένταση προβλήματα που χρόνιζαν, αλλά υπήρξαν και σημαντικές νίκες: σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν υποχωρήσεις σε καταστροφικές επιλογές όπως π.χ. στην περίπτωση του λιθάνθρακα ή των μονάδων καύσης αποβλήτων της Αττικής στην περιοχή μας. Με την εμπειρία που έχουμε ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς, είμαστε αισιόδοξες και αισιόδοξοι ότι θα απελευθερώσουμε ένα τοπικό δυναμικό που θα μπει μπροστά, με δημιουργικότητα και κέφι, με την μαχητικότητα, την αυτοδέσμευση και την σοβαρότητα που οι καθημερινοί αγωνιστές επιδεικνύουν σε όλα τα μέτωπα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειά σας το οποίο, σε περίπτωση εκλογή σας, θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητά σας. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από το συνδυαστικό αποτέλεσμα ενός τρίπτυχου αλληλοτροφοδοτούμενων προβλημάτων:
- ανεργία, εργασιακή επισφάλεια αλλά και έλλειψη ποιοτικών και σωστά αμειβόμενων θέσεων εργασίας (1),
- σε πολλές περιοχές ακραία περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω και της γειτνίασης με το Λεκανοπέδιο (2),
- τραγικές ελλείψεις σε βασικές δημόσιες υποδομές όπως οι μεταφορές, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός (3).
Θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε στο βαθμό που πείσουμε ευρύτερα στρώματα πολιτών να κινητοποιηθούν μαζί μας για πλήρη και ποιοτική εργασία για όλους, ανακατανομή του πλούτου, κοινωνική συνοχή, ανοιχτή, δημοκρατική Περιφέρεια με τους πολίτες πρωταγωνιστές, με ανεξαρτησία και αυτοτέλεια από την κεντρική διοίκηση, ανατροπή του πελατειακού συστήματος, δικαίωμα όλων σε στέγη, εργασία, πολιτισμό, εκπαίδευση και υγεία, προστασία του περιβάλλοντος και διατήρηση των φυσικών πόρων ως προϋπόθεση ζωής, κοινωνικό σχεδιασμό και έλεγχο στα δημόσια αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια, τα οδικά δίκτυα και τα δίκτυα υποδομών, οι δημόσιοι χώροι, παραγωγή με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών στον αγροτικό χώρο, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρές επιχειρήσεις, μια κοινωνία αλληλεγγύης στους οικονομικά αδύνατους, στους άνεργους, στους κοινωνικά αποκλεισμένους, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, υποδομές με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα, με veto στην κερδοσκοπία, με δρόμους, λιμάνια και δίκτυα υποδομών να αποτελούν δημόσια περιουσία, με θάλασσες ζωής, επικοινωνίας και πολιτισμού, ζωντανές λίμνες και ποτάμια, φύση και ανθρώπινες κοινωνίες σε αρμονία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: