Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΔΝΤ: Δεν ξεμπλέκετε ούτε σε 10 χρόνια


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Το ΔΝΤ προειδοποιεί μέσω του εκπροσώπου του, οικονομολόγου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι τα βάσανα της χώρας μας δεν θα τελειώσουν ούτε σε 10 χρόνια...
«Πρέπει να εκλάβετε το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής ως δεκαετές», τονίζει σε συνέντευξή του από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο πρακτορείο «Ρόιτερ», φροντίζοντας όμως να διευκρινίσει με απροκάλυπτο κυνισμό ότι και ύστερα από 10 χρόνια δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε βγει από το τούνελ... «Στη διάρκεια των 10 αυτών ετών θα με εξέπληττε αν γνωρίζαμε στα σίγουρα αν (το πρόγραμμα προσαρμογής) θα απέδιδε» (!), είπε χαρακτηριστικά.
Η μικρή... Ελλάδα απασχόλησε ακόμη και τη σύνοδο των 8 ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G8) στην Ντοβίλ της Γαλλίας, με την κρίση χρέους της Ευρώπης να αναφέρεται ως ένας από τους σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ντοβίλ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Τετσούρο Φουκουγιάμα ανέφερε ότι οι ηγέτες των 7 μεγάλων δυτικών βιομηχανικών χωρών συν τη Ρωσία, οι ηγέτες δηλαδή του G8, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της.
«Αρκετοί ηγέτες ανέφεραν ότι το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, καθώς και η υπερθέρμανση των αναδυόμενων οικονομιών είναι μεταξύ των παραγόντων που πιέζουν την παγκόσμια οικονομία προς τα κάτω», επισήμανε ο Ιάπωνας εκπρόσωπος.
«Ειδικότερα όσον αφορά το πρόβλημα της Ελλάδας, πολλοί ηγέτες εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εργαστεί κι άλλο όσον αφορά τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση και να συνεργαστεί με το ΔΝΤ στο θέμα αυτό», συμπλήρωσε.
Ιζινκ: Αφερέγγυα
* Στον κυκεώνα δηλώσεων νυν και πρώην πολιτικών παραγόντων για το ελληνικό ζήτημα, ήλθε να προστεθεί ακόμη μία δήλωση, αυτή τη φορά ενός πρώην κεντρικού τραπεζίτη, του Γερμανού Οτμαρ Ιζινκ, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολία για το αν η χώρα μας θα μπορέσει να εκπληρώσει τις οφειλές της, χαρακτηρίζοντάς την «αφερέγγυα». «Είμαι σκεπτικός απέναντι στην Ελλάδα. Δεν έχει απλώς ξεμείνει από ρευστό, αλλά είναι αφερέγγυα», είπε.
Στο ίδιο συνέδριο, σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», μίλησε και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος θεωρεί 50% την πιθανότητα η Ελλάδα να αποπεμφθεί από το ευρώ, «όχι τόσο λόγω ηθελημένης βούλησης όσο λόγω των καταιγιστικών γεγονότων». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: