Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Αναζητώντας τη συναίνεση


Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Ο Ολι Ρεν, οι «τροiκανοί» και γενικά οι δανειστές μας, οι οποίοι καθορίζουν ουσιαστικά τις τύχες μας σε οικονομικό επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα ικανή να επιτρέψει τη συνέχιση εφαρμογής του αναθεωρημένου Μνημονίου και όσων άλλων δεινών έρχονται στο άμεσο μέλλον. Ο Ευρωπαίος επίτροπος το είπε ξεκάθαρα στο Ευρωκοινοβούλιο: μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ανάλογες και οι αναφορές των εκπροσώπων της τρόικας που επισκέφθηκαν την επιτροπή οικονομικών της Βουλής. Βασικά, τους ενδιαφέρει συναίνεση κυβέρνησης και Ν.Δ. και τίποτα περισσότερο.
Το ιδιαίτερο αυτό ενδιαφέρον των δανειστών δεν υπήρχε ένα χρόνο πριν, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το Μνημόνιο. Και αυτό δικαιολογείται. Η κυβέρνηση κυριαρχούσε στο πολιτικό σκηνικό, η καλπάζουσα φθορά της δεν είχε αρχίσει ακόμα και η Ν.Δ. παρέμενε με χαμηλά ποσοστά επιρροής. Σήμερα, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Μπορεί η Ν.Δ. να μην καρπώνεται την κυβερνητική φθορά, αλλά η πτώση της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακή. Και εκτός αυτού, πολλαπλασιάζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα φαινόμενα αμφισβήτησης είτε του ίδιου του πρωθυπουργού είτε υπουργών που καλούνται να υλοποιήσουν το Μνημόνιο.
Το σίγουρο ωστόσο είναι πως η συναίνεση που αναζητούν οι «τροικανοί», δεν θα υπάρξει ποτέ. Οχι επειδή οι διαφορές πολιτικών που εφαρμόζονται (από την κυβέρνηση) και προτείνονται (από τη Ν.Δ.) είναι θεμελιακές. Το αντίθετο. Μικρές παραλλαγές έχουν. Αλλά, επειδή και οι δύο στοχεύουν στο κομματικό τους ακροατήριο, μεγάλο μέρος του οποίου δεν θα συγχωρούσε ποτέ τέτοια προσέγγιση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: