Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

FT: «Η Πορτογαλία θα πονέσει παρά τη διάσωση»

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο: «Η Πορτογαλία θα πονέσει παρά τη διάσωση» αναφέρει ότι το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 78 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει περικοπές των δημοσίων δαπανών για τη
μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ το 2013 από 9,1% του ΑΕΠ το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Επίσης, υπογραμμίζει ότι στο μνημόνιο της συμφωνίας μεταξύ της Λισαβόνας και των δανειστών της, αντίγραφο του οποίου έχει δει η εφημερίδα, προβλέπεται η αύξηση της ανεργίας πολύ πάνω από το επίπεδο - ρεκόρ του 12% και η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% έως 2%, το 2011 αλλά και το 2012.
Παράλληλα, στα μέτρα του τριετούς προγράμματος περιλαμβάνεται η επιβολή ειδικού φόρου στις συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα και το «πάγωμα» των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων και η μείωση του ποσού της αποζημίωσης για όσους απολύονται, στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε 10 ημέρες ανά έτος εργασίας από τις 30 ημέρες που ισχύει.
Επιπλέον, το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να χορηγείται για περισσότερο από 18 μήνες, αντί για 36 μήνες, με παράλληλη μείωση στο πλαφόν του, ενώ θα φορολογηθούν και τα κοινωνικά επιδόματα.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο παραπέμπει στην εβδομαδιαία πορτογαλική εφημερίδα Expresso, το επίδομα ανεργίας δεν θα υπερβαίνει τα 1.048 ευρώ το μήνα.
Στο μνημόνιο προβλέπονται και ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ για την προσεχή τριετία, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πώληση του κρατικού αερομεταφορέα Tap-Air Portugal πριν από το τέλος του 2011.
Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία που επιβάλλονται από τους Δήμους πρόκειται να αυξηθούν και θα μειωθούν οι δαπάνες που εκπίπτουν από τη φορολογία, ενώ οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: