Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Κόμμα των «μνημονιακών» πάνω στα ερείπια"

Του Μενέλαου Γκίβαλου
Η κοινωνική κρίση μοιάζει μ’ ένα...

ηφαίστειο το οποίο παραμένει για μεγάλα διαστήματα α- νενεργό, συσσωρεύοντας όμως ένα εκρηκτικό δυναμικό που εκδηλώνεται απρόσμενα προκαλώντας την καταστροφή. Πολλοί εκτιμούν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά ανάλογα προς τα πρωτοφανή μέτρα που της επιβλήθηκαν, έχοντας υιοθετήσει μια στάση απογοήτευσης, παθητικότητας, μοιρολατρίας, μια στάση αυτο-ενοχοποίησης, αναγνωρίζουσα τις «δικές της ευθύνες» για το σημερινό αδιέξοδο...

Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, που συγκροτούν το μνημονιακό «team» κάθονται πάνω στην κορυφή του «ηφαιστείου» και, αδιαφορώντας για την τύχη της κοινωνίας, συνεχίζουν να ρίχνουν «εκρηκτικές ύλες» στον κρατήρα, εκτιμώντας ότι το κοινωνικό ηφαίστειο είναι νεκρό ή, σε κάθε περίπτωση, ακίνδυνο και ελεγχόμενο.

Διαπράττουν, βέβαια, ένα τεράστιο λάθος. Η κοινωνική αντίθεση, η διαμαρτυρία, η αγανάκτηση δεν έχουν διέξοδο, γιατί το ίδιο το σύστημα της διακυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα, οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί καταρρέουν και ευτελίζονται, δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα κοινωνικά συμφέροντα, έχουν απαξιώσει βασικές δημοκρατικές λειτουργίες, δεν προσφέρουν διεξόδους.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα αποκαλύπτουν ότι η κοινωνική ένταση μπορεί να προσλάβει μη ελεγχόμενες μορφές. Όταν δεν λειτουργούν οι κανόνες, οι νόμοι, οι θεσμοί, όταν απαξιώνεται ο πολίτης, τότε διαμορφώνεται μια κατάσταση γενικευμένης ανομίας. Όχι διότι οι πολίτες θέλουν να παρανομήσουν, αλλά γιατί δεν πιστεύουν στο περιεχόμενο του νόμου, γιατί έχουν κατανοήσει ότι η ίδια η πολιτική εξουσία δεν σέβεται τη δημοκρατία, τους νόμους, την ατομική τους αξιοπρέπεια. Τότε αρχίζει να λειτουργεί ο «νόμος της ζούγκλας» και καθένας επιχειρεί να βρει το «δίκιο του» μόνος του... Και αλίμονο αν μια τέτοια αντίληψη επεκταθεί και αποτελέσει καθημερινή πρακτική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Υπάρχουν εντεταλμένοι υπάλληλοι - διαχειριστές που υποδύονται τους υπουργούς και εφαρμόζουν τις εντολές της τρόικας, αγωνιζόμενοι να περισώσουν το εναπομείναν «τιμάριο» της εξου σίας τους.

«ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ». Αυτό είναι το «μήνυμα» που εκπέμπουν προς τους πολιτικούς τα συστημικά - μνημονια κά συμφέροντα. Η νέα «διαχωριστική γραμμή» διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας με άξονα τις πολιτικές του Μνημονίου, τον αντικρατισμό, τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και αξίες.

Η «νέα μεταπολίτευση» θα προκύψει, σύμφωνα με τους «μνημονιακούς», από την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού: Από τη μια πλευρά οι μνημονιακοί - μεταρρυθμιστές όλων των κομμάτων και, από την άλλη πλευρά, της ιδεολογικο-πολιτικής όχθης, οι «λαϊκιστές», οι «κρατιστές», οι «παλαιο-πατριώτες», που θέλουν, σύμφωνα με τους «μνημονιακούς», να γυρίσουν τη χώρα δεκαετίες πίσω...

Ένα τρέχον εναλλακτικό σενάριο επιδιώκει τη «διά του καταναγκασμού» συναίνεση. Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να συνυπογράψει το Μνημόνιο, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει πιστοποιητικό νομιμότητας για την εξουσία σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης...
Συνεργασίες, συναινέσεις, συγκλίσεις, ένα ατέλειωτο «μπρικολάζ» από τεχνητές λύσεις, από ψευδεπίγραφες διακηρύξεις, από έναν πολιτικό «θίασο σκιών», την ώρα που η χώρα βουλιάζει και η κοινωνία διαλύεται, χάνοντας τα θεσμικά της ερείσματα αλλά και τις αξίες και τους κανόνες που δίνουν νόημα στις καθημερινές μας συμπεριφορές.

Δεν υπάρχει ζωή, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Η λύση δεν θα προκύψει από μια ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ, αλλά από ένα σύγχρονο κοινωνικο-οικονομικό μέτωπο, από ένα σχέδιο που θα έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες: Την ανάπτυξη της χώρας σε συγκεκριμένους τομείς, με στοχευμένες επενδυτικές επιλογές, τη δίκαιη φορολόγηση, τη στήριξη βασικών τομέων της οικονομίας (οικοδομή, τουρισμός), που να μπορούν να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Αν υπάρξει προοπτική για το πολιτικό μας σύστημα, αυτή μπορεί να στηριχθεί στην προώθηση ενός παρόμοιου συγκεκριμένου προγράμματος. Από πολιτικά πρόσωπα που διαθέτουν εντιμότητα, αξιοπρέπεια, που αγαπούν και σέβονται την πατρίδα και το λαό της. Και όχι βέβαια από τους υπηρέτες του Μνημονίου και τα πολιτικά ανάτυπά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: