Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Στυγνός εκβιασμός

Του Γιάννη Τριάντη
Από τότε που επιβλήθηκε το Μνημόνιο, ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο. Η λάβα της ολέθριας συνταγής κατέκαψε τα πάντα, πλην της δυνατότητος της Ελλάδας να πληρώνει τα χρέη της, και άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

 Από αναδιάρθρωση, μέχρι έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Οι εταίροι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να πετάξουν την προβληματική του Νότου έξω από τη ζώνη του ευρώ, αν η αποβολή του «κακού μαθητή» δεν είχε επιπτώσεις στις δικές τους τσέπες και δεν τους διακατείχε ο βάσιμος φόβος για γενικότερη αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. 
Παρακολουθώντας την πορεία του Μνημονίου είδαν ότι δεν βγαίνει «το πρόγραμμα». Κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι το παράκαναν με το τοκογλυφικό επιτόκιο -αντιστάσεως μη ούσης, είναι η αλήθεια-, με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή και τα σκληρά μέτρα που έπεφταν ριπηδόν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Ετσι, έδωσαν κάτι μικροανάσες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται και νέο δάνειο (γύρω στα 60 δισ.). 
Το πρόβλημα -για το οποίο είναι συνυπεύθυνοι- μετεβλήθη σε πλεονέκτημα γι' αυτούς και την ιδεολογία τους. Είχαν τη χρυσή ευκαιρία να επιβάλουν ολοκληρωτικά τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ασκώντας κυνικά τον εκβιασμό τους: ξεπουλήστε τα όλα, όσο όσο, αλλιώς σας περιμένει χρεωκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη... 
Το έδαφος για να ευδοκιμήσει ο εκβιασμός -αρχής γενομένης από την 5η δόση- το καλλιεργούσαν από καιρό, δημιουργώντας ένα ζοφερό κλίμα. Κάτι σαν την τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου, γεμάτη από απειλές, συκοφαντίες τύπου Μέρκελ, και τρομώδη σενάρια... Ο,τι πρέπει για την αμήχανη και περιδεή κυβέρνηση Παπανδρέου, «μανούλα» στα ψέματα και στους εκβιασμούς. Κατά τούτο, η δήλωση της Δαμανάκη δεν ξενίζει. Απλώς ήρθε δεύτερη. Τα ίδια είπε προσφάτως στο «Σπήγκελ» ο Γιουνκέρ, στρώνοντας τον δρόμο. 
Οι «λαγοί» ακολούθησαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: