Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αδιέξοδες συνταγές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Δεν ξέρω αν θα γίνει αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους, αναδιάρθωση με επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, έξοδος από το ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο σενάριο απεργάζονται. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί, αφού η κυβέρνηση κινείται με αδικαιολόγητη μυστικότητα, όπως φάνηκε από την περασμένη Παρασκευή, όταν δεν είχε καν γνωστοποιήσει τη συμμετοχή τού υπουργού Οικονομικών στη σύσκεψη του Λουξεμβούργου.

Και δεν πρόκειται για μυστικότητα που αποτελεί αναγκαίο στοιχείο των σοβαρών διαπραγματεύσεων. Οι φήμες -που ήταν παρεπόμενο του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Der Spiegel», την Παρασκευή το απόγευμα- οργίασαν. Και δικαιολογημένα θορύβησαν την ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο, δεν είναι αυτό το κυρίαρχο. Το σημαντικό είναι το «διά ταύτα» της συνόδου αυτής. Ανεξάρτητα αν υπήρξαν ή όχι αποφάσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία της χώρας, εκείνο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως ομολογείται πια η απόλυτη αποτυχία της συνταγής που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο. Οσοι από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου επισήμαναν το αδιέξοδο στην εφαρμογή του, τώρα δικαιώνονται.
Αποτέλεσμα αυτής της παραδοχής, ένα νέο Μνημόνιο που θα λειτουργήσει πιο επώδυνα και σε μακρύτερο χρόνο. Το αν και αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα, μάλλον δεν είναι το βασικό ζητούμενο των δανειστών. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην εγγύηση επιστροφής όσων δάνεισαν. Και για να το εξασφαλίσουν, ζητούν ακόμα και υποθήκευση δημόσιας περιουσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: