Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κομματική χρεοκοπία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ 

Οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, στην πλατεία Αριστοτέλους και σε αρκετές ακόμα κεντρικές πλατείες μεγάλων πόλεων, ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικές από πλευράς συμμετοχής.
Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, στο πρότυπο του κινήματος Μ15, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα και άλλες ισπανικές πόλεις.


Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από απλούς πολίτες, χωρίς κομματικές ταμπέλες ή ομπρέλες και, κυρίως, χωρίς καθοδήγηση. Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει τις κινητοποιήσεις ξεχωριστές.
Οργανώθηκαν μέσα από το Διαδίκτυο και, σε ελάχιστο σχετικά χρόνο, εξέφρασαν ένα αυθόρμητο συναίσθημα, μια οργή ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας και, παράλληλα, δεν είχαν την παραμικρή κομματική επιρροή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ομάδες πολιτών να παίρνουν στην κυριολεξία τις τύχες τους στα χέρια τους. Συνέβη με το κίνημα «Δεν πληρώνω» στα διόδια, τις επιτροπές κατά της ακρίβειας, που επίσης είχαν δυναμική παρουσία παλαιότερα, και με άλλους. Ανεξάρτητα από τον βαθμό διαφωνίας ή συμφωνίας του καθενός με όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, το σίγουρο είναι πως μεγάλες ομάδες εκφράζονται έξω και πέρα από κόμματα.
Ανεξάρτητα και από τη συνέχεια που είχαν ή θα έχουν όλες αυτές οι αυτο-οργανώσεις, το ενδιαφέρον για μια νέου τύπου αντίδραση μερίδας της κοινωνίας παραμένει. Και δείχνει, αν μη τι άλλο, την πλήρη χρεοκοπία κομματικών μηχανισμών, ιδιαίτερα της καθεστωτικής Αριστεράς, που σε τέτοιους καιρούς κρίσης, αντί ν' αυξάνουν, περιορίζουν την επιρροή τους στην κοινωνία...
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: