Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα τον Δεκέμβρη με ερώτημα "ναι" ή "όχι" στο ευρώ.

Στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει το δημοψήφισμα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Παρά τις πιέσεις στις Κάννες δεν υποχώρησε. "Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ" δήλωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί. Η έκτη δόση δεν θα εκταμιευθεί αν η Ελλάδα δεν σεβαστει τη συμφωνία του Οκτωβρίου. Παρακολουθήστε ζωντανά από τη νέα πλατφόρμα live blogging του News247 όλα όσα συμβαίνουν καθώς και όσα έχουν προηγηθεί





01:22: Μια κρίσιμη ημέρα ξημέρωσε για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στο δημοψήφισμα.
Μέρκελ και Σαρκοζί, εφόσον δεν του άλλαξαν γνώμη βάζουν το δίλημμα "ναι" ή "όχι" στο ευρώ και καλούν τον ελληνικό λαό να αποφασίσει.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι το δημοψήφισμα, ο πολιτικός χρόνος θα είναι πολύ μακρύς. Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ψηφοφορία της Παρασκευής.
Η επιμονή Παπανδρέου στο δημοψήφισμα ίσως τελικά στερήση από την κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης.
12:58 Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το δημοψήφισμα θα γίνει πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου.
Δήλωσε σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί σωστά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο λαός πρέπει να αποφανθεί για μια συμφωνία που επηρεάζει το μέλλον του.
Είναι προφανές ότι Μέρκελ και Σαρκοζί δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τον πρωθυπουργό και επομένως δίνουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα.
12:56 Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης, ο Γιώργος παπανδρέου δήλωσε αισιόδοξος
12:56 Πιστεύω ότι η απάντηση του ελληνικού λαού θα είναι "ναι"
12:55 Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η 6η δόση θα καταβληθεί λίγο πριν χρειαστεί να πληρωθούν οι συντάξεις
12:55 Πιστέυω ότι ο ελληνικός λαός είναι ώριμος για να πάρει τη σωστή απόφαση, δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
12:53 Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε. Ενημέρωσα τους εταίρους μας ότι θα κάνουμε το δημοψήφισμα το ταχύτερο δυνατό πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου
12:53 Ο ελληνικός λαός όμως πρέπει να αποφανθεί για αυτές τις αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον του
12:51 Τον Οκτώβριο λάβαμε σημαντικές αποφάσεις με μεγάλα πλεονεκτήματα για τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου
12:48 Από στιγμή σε στιγμή η δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου
12:45 Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί. Το μήνυμα ήταν σαφές. Παγώνει η έκτη δόση και αν επιμείνει ο Γ. Παπανδρέου, το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Το δίλημμα που τίθεται στον ελληνικό λαό σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο ηγετών είναι "αν θέλει ή όχι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ".
12:41 Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, αλλά αν ο ελληνικός λαός πει ότι δεν θέλει θα το σεβαστούμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ
12:40 Εκνευρισμένος ο Νικολά Σαρκοζί, μετά από ερώτηση περί διευθυντηρίου Γαλλίας και Γερμανίας. Παραδέχεται έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρωζώνη.
12:36 Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
12:35 Οι Έλληνες πρέπει τώρα να αποφασίσουν, όμως υπάρχουν κανόνες και αυτοί θα γίνουν σεβαστοί, δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί
12:31 "Δεν θέλουμε να καταστραφεί το ευρώ και δεν θέλουμε να καταστραφεί η Ευρώπη, αλλά υπάρχουν κανόνες. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας, δήλωσε ο Σαρκοζί.
12:28 Αν υπάρχει δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει αρχές Δεκεμβρίου. Το ερώτημα θα είναι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη "ναι" ή "όχι" δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ
12:27 Θα πάρετε την 6η δόση μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει την συμφωνία του Οκτωβρίου δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ
12:26 Για δημοψήφισμα 5 Δεκέμβρη έκανε λόγο ο Νικολά Σαρκοζί
12:25 Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη, όμως εναπόκειται στον ελληνικό λαό να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα
12:25 Αν πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό. Τώρα δεν μπορεί να εκταμιευθεί η 6η δόση.
12:25 Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, δηλώνει ο Σαρκοζί
12:23 Δηλώσεις τώρα από τον Νικολά Σαρκοζί

12:03 Η συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί ολοκληρώθηκε και αναμένεται η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας και της γερμανίδας καγκελάριου.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου
23:54 "Χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ οι συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες θα γίνουν πολύ πιο επώδυνες, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Οι συνέπειες είναι αδύνατο να προβλεφθούν", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
23:50 Επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξει κοινή δήλωση Μέρκελ-Σαρκοζί αργότερα, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα πρόκειται για ανακοίνωση ή συνέντευξη τύπου.
Αν λάβουμε υπόψη τις πιέσεις που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το περιεχόμενο της δήλωσης των δύο ηγετών.

23:34 Έντονες πιέσεις στον Γ. Παπανδρέου από τους Ευρωπαίους εταίρους του να αποσύρει το δημοψήφισμα. Θεωρούν ότι βάζει σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη.

23:29 Να μεταφερθούμε στις Κάννες και πάλι, όπου το κλίμα για την Ελλάδα είναι πολύ βαρύ.
Ουσιαστικά μας αντιμετωπίζουν ως "ανεύθυνη χώρα".
 Όπως είπαμε και νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης θα γίνει Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Κάννες, χωρίς τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει χθες τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
23:15 "Με απόλυτα διαφανή και συντεταγμένο τρόπο και με σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, έγιναν οι κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις για αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας. Ήταν στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων και δεν είχαν κανένα έκτακτο χαρακτήρα" δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
23:05 Δείπνο με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπέι και Μπαρόζο έχει στις Κάννες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πρώτο πιάτο το δημοψήφισμα.
Πολύ πιθανό πάντως να μην έχουμε οριστικές αποφάσεις σήμερα. Το θέμα θα απασχολήσει και αύριο Πέμπτη την G20 σε νέα μίνι σύνοδο, χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή, είναι ότι οι ΔΝΤ και Ευρώπη θέλουν να εξασφαλίσουν τη δέσμευση ότι τα όσα προβλέπει η συμφωνία του Οκτωβρίου θα εφαρμοστούν, είτε γίνει το δημοψήφισμα είτε όχι.

22:52 Θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση Γερμανίας - Γαλλίας μετά το τέλος της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου.


22:36 "Αυτό που μετρά είναι η αποφασιστικότητα και η σταθερότητα των ευρωπαίων εταίρων να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Οκτωβρίου και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν", δήλωσε η Λαγκάρντ 
22:30 Η σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ δίνει τρεις επιλογές στον πρωθυπουργό.
1. Να μην γίνει το δημοψήφισμα
2. Να αναβληθεί επ' αόριστον
3. Αν γίνει, να γίνει αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα να έχει σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και όχι με τη δανειακή σύμβαση.
22:24 "Ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης. Θα δώσουμε τον αγώνα ενωμένοι. Η πατρίδα μας χρειάζεται όλους. Ο ελληνικός λαός κόπιασε για 50 χρόνια για το ευρώ. Ιερή υποχρέωση να παραμείνουμε στο ευρώ. Αυτή την προσπάθεια κανείς δεν έχει δικαίωμα να τη σταματήσει", δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός ΥγείαςΑνδρέας Λοβέρδος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη σύνοδο των G20.

22:10 Μίνι σύνοδος κορυφής στην οποία θα πάρουν μέρος οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Στη συνάντηση αυτή, που θα γίνει στις 10:30 ώρα Γαλλίας (11:30 ώρα Ελλάδας), θα πάρουν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, επεσήμανε η γαλλική προεδρία. Παρόντες θα είναι επίσης εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία στη συνάντηση ενδέχεται να παραστεί και ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως δήλωσε ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο θέμα της μίνι αυτής συνόδου θα είναι η Ελλάδα

22:05 Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Κάννες ασκούνται πιέσεις το δημοψήφισμα να γίνει το πολύ μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ώστε Ελλάδα και Ευρώπη να είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα όπως αυτά τέθηκαν στη συμφωνία του Οκτωβρίου.
Πάντως μέσα στη σύνοδο, περιμένουν τον πρωθυπουργό με άγριες διαθέσεις. "Εμείς είμαστε έτοιμοι για άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εσείς είστε;" θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί.


21:52 Ο  Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στη σύνοδο της G20 έδειχνε απόλυτα ήρεμος κατά την είσοδό του στο Palais des Festivals et des Congrès.

21:48 Η οργή της Μέρκελ και του Σαρκοζί για τον Γ. Παπανδρέου, πέρα από οικονομικά αίτια (ανησυχία για το ευρώ και τις αγορές) έχει και πολιτικά αίτια.
Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους δυναμώνει τις φωνές αμφισβήτησης προς τη γερμανίδα καγκελάριο.
Στο μέσον της θητείας της, η Μέρκελ δέχεται όλο και πιο σφοδρές επικρίσεις για την διστακτική της ηγεσία στην κρίση στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για τους χειρισμούς της, με το 46% να εκτιμούν ότι δεν χειρίστηκε σωστά την κρίση έναντι ενός 42% που υποστηρίζει το αντίθετο.
Το 87% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση, που έγινε από την 27η ως την 28η Οκτωβρίου, δεν πιστεύουν ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας θα επιλύσει την κρίση χρέους της ΕΕ.
Ο Νικολά Σαρκοζί από την πλευρά του, βλέπει την κίνηση Παπανδρέου, ως πλήγμα στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο Γάλλος πρόεδρος θα χρησιμοποιούσε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ως επίτευγμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέτρεψε τα σχέδιά του μέχρι πρότινος ένθερμου υποστηρικτή του.
21:40 "Ο πρωθυπουργός έχει τους βουλευτές γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια. Σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος εξαρτά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας από την καρεκλίτσα του" δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
"Αν δεν ήταν τόσο προσβλητικός θα τον ευχαριστούσα γιατί μας έδωσε πρόσθετους λόγους να δώσουμε την ψήφο μας στην κυβέρνηση", απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.
21:35 Η έκτακτη οικονομική σύνοδος για την Ελλάδα στις Κάννες, με συμμετοχή  Σαρκοζί και Μέρκελ, είναι σε εξέλιξη.
Δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι εξοργισμένος μαζί του.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είναι επίσης παρόντες στη σύνοδο, η οποία αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η ΕΕ έχει "απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως έχει συμφωνήσει με την ευρωζώνη και την διεθνή κοινότητα".

21:26 @mignatiou O Λευκός Οίκος ΑΠΑΙΤΗΣΕ ξανά πριν από λίγο την ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ της συμφωνίας των Βρυξελλών. Η δήλωση ομιλεί από μόνη της...

21:15 Δεν αγωνιά μόνο η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν "ομοφωνία" για την κρίση χρέους στην G20 και παραδέχθηκε ότι η πρωτοβουλία Παπανδρέου θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος ανήσυχος για το δημοψήφισμα, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει γρήγορα στις αγορές.
Μήπως είμαστε πιο ισχυροί απ' ό,τι νομίζουμε;
21:07 "Τα 17 μέλη της ευρωζώνης πήραν μια απόφαση την περασμένη εβδομάδα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποδεσμευθεί από αυτή", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες στις Κάννες και είναι έξαλλος με την Ελλάδα.

21:02 Το "ελληνικό ζήτημα" είναι στην κορυφή της ατζέντας της G20, αλλά και πρώτο θέμα αυτή τη στιγμή στα διεθνή ΜΜΕ. Το BBC αναφέρεται στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, ενώ το CNN φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδη, ο οποίος δηλώνει σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα πεί "ναι" στο ερώτημα του δημοψηφίσματος (το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα).

20:52 @mignatiou Ο κ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στην κα Λαγκάρντ και δίνει εξηγήσεις για την απόφασή του. Η επιστολή έφτασε χθες βράδυ.

20:44 Στην Αθήνα, άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την ώρα που πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στέλνουν το μήνυμα ότι αν επιμείνει ο πρωθυπουργός στο δημοψήφισμα θα καταψηφίσουν.
Η Εύα Καϊλή αποκάλυψε ότι τουλάχιστον άλλοι δέκα βουλευτές διαφωνούν με το δημοψήφισμα.
20:36 "Το δημοψήφισμα θα αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση, όχι την παραμονή στο ευρώ, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Άγγελος Τόλκας.
20:32 Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, απηύθυνε δραματική έκκληση στην Ελλάδα, να σεβαστεί τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου για τη νέα δανειακή σύμβαση

Η στάση του ΔΝΤ και της ΕΕ, αυξάνει την πίεση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς ουσιαστικά η χώρα μας απειλείται με στάση πληρωμών.
Τα σενάρια για τα όσα θα πουν στον Γιώργο Παπανδρέου Μέρκελ και Σαρκοζί κατά τη "μίνι σύνοδο" για την Ελλάδα δίνουν και παίρνουν.
Γερμανία και Γαλλία θα ζητήσουν δέσμευση του πρωθυπουργού για σεβασμό στη συμφωνία του Οκτωβρίου για το "κούρεμα" και τονίζουν ότι όπως και αν διατυπωθεί το ερώτημα, η απάντηση του λαού θα εκληφθεί ως "ναι" ή "όχι" στην παραμονή της χώρας στο ευρώ.
20:19 "Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. Αυτή τη χρονική στιγμή όμως τα χρήματα δεν θα δοθούν", διαμηνύουν ΔΝΤ και ΕΕ στην Ελλάδα.

20:05 Σε εξέλιξη η σύνοδος της G20, στην οποία συμμετέχει και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου θα τεθεί στο τραπέζι, με τις πιέσεις προς την Ελλάδα να εντείνονται.

Το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν θα αφορά την έγκριση ή όχι των όρων της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, αλλά ένα γενικότερο ερώτημα που θα επικεντρώνεται στο εάν εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, αναφέρουν οι Finacial Times.

Στην Ευρώπη η αναταραχή από την εξαγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα συνεχίζεται. Στις Κάννες ο πρωθυπουργός θα δεχθεί μεγάλες πιέσεις, για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τη συμφωνία για το πακέτο "διάσωσης" της 26ης Οκτωβρίου. Διαβάστεεδώ τι αναμένεται να ζητήσουν Γάλλοι και Γερμανοί από τον πρωθυπουργό.


Νωρίτερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, σε μια φορτισμένη ομιλία στην ΚΟ του κόμματος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, εξηγώντας γιατί θεωρεί το δημοψήφισμα επικίνδυνο.
Επικίνδυνη αποστολή για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες. Ο πρωθυπουργός στις 21:30 θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριοΆνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους αξιωματούχους.
Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2011
Μια ημέρα γεμάτη με πολιτικές εξελίξεις φτάνει στο τέλος της. Το υπουργικό συμβούλιο παραμένει σε εξέλιξη. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Κάννες, όπου θα συναντηθεί με Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ.
23:50 "Θα πρέπει να ενημερωθώ για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πριν τοποθετηθώ" δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
23:49 "Θα έπρεπε να είμαστε ενήμεροι και δεν μπορούν να λαμβάνονται ερήμην μας τέτοιες αποφάσεις" δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
23:40 "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε αυτή τη χρονική στιγμή έπρεπε να αναλάβουμε μια τέτοια πρωτοβουλία" δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Τριπλή παρέμβαση από κορυφαίους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο. Σκανδαλίδης, Λοβέρδος και Διαμαντοπούλου άσκησαν κριτική είτε για την επιλογή Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα, είτε για τον τρόπο που ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπήρξαν και τοποθετήσεις υπουργών υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου.
23:15 Σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο. Τρεις κορυφαίοι υπουργοί φέρονται εντελώς αρνητικοί στην προοπτική της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Εν αναμονή εξελίξεων απο το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ας δούμε γιατί σύμφωνα με τον Συνταγματολόγο Α. Δημητρόπουλο, ο οποίος μίλησε στο NEWS 247, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (αν γίνει) θα δεσμεύσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
22:50 Σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσει η κυβέρνηση. Χαρακτηρίζει "κρίσιμες" τις επόμενες ημέρες και σημειώνει ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

22:34 Το βράδυ της Τετάρτης η "ανάκριση" του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες από Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στην προσπάθειά του να δώσει πειστικές απαντήσεις θα συνδράμει και ο Ευ. Βενιζέλος, αν το επιτρέψει η υγεία του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται απτόητος και έτοιμος να μείνει αφοσιωμένος σε όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ωστόσο οι πληροφορίες από την Ευρώπη, δεν είναι ευχάριστες, όσον αφορά την πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα.
Μέρκελ και Σαρκοζί φέρονται έτοιμοι να τον πιέσουν την Τετάρτη στις Κάννες, στο περιθώριο της G20, να πάρει πίσω τα περί δημοψηφίσματος.
22:16 "Το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση χρέους ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα" φέρεται να είπε ο πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Παρά το γεγονός ότι το κλίμα είνα πολύ βαρύ για τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τις πρωτοβουλίες του.
Παρά τις επιστολές και την αμφισβήτηση εμφανίζεται σίγουρος ότι η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα γίνει κανονικά και θα περιμένει να δεί εκεί πώς θα εκφραστούν οι βουλευτές.
Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο είναι σε εξέλιξη.
22:00 "Νομίζω πως θα πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση" δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου.
Το υπουργικό συμβούλιο είναι σε εξέλιξη. Αγωνία για το τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Το μόνο βέβαιο είναι ότι την Τετάρτη φεύγει για Κάννες για να εξηγήσει στην G20 την... πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα.
Μέχρι στιγμής πάντως προκαλεί αίσθηση, η σιγή ιχθύος που τηρεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
21:41 Ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βόλου, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τις χαρακτήρισε ως "μόνη λύση".

21:22 To IIF, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με το "κούρεμα" χρέους. Τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Νταλάρα.

Πληροφορίες για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Θεωρεί λάθος την προσφυγή σε δημοψήφισμα και σύμφωνα με κύκλους του, θεωρεί ως μόνη λύση τις πρόωρες εκλογές.
Τη Δευτέρα ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε ευχηθεί να πέσει η κυβέρνηση, πριν φτάσουμε στο δημοψήφισμα.

21:04 Ακόμα ένα χτύπημα στην κυβέρνηση. Αψυχολόγητη χαρακτηρίζει σε επιστολή της την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, επιμένει στις δηλώσεις της περί ψήφου κατά συνείδηση, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιμείνει για δημοψήφισμα.
Η κα Καϊλή φιλοξενούμενη σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων τόνισε ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό, πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Πάντως, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου δεν ξεκαθάρισε αν θα καταψηφίσει την Παρασκευή.
"Θα πράξω κατά συνείδηση και θα αναλάβω τις ευθύνες μου" ήταν η απάντησή της.
20:43 "Οι εκλογές και το δημοψήφισμα δεν θα λύσουν τα φρένα προς το γκρεμό" αναφέρει σε άρθρο του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης. Ζήτησε από Σαμαρά και Παπανδρέου να τα βρούνε.

20:25 Οργή Σαρκοζί για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, "χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε δημοψήφισμα. Αυτή η πρωτοβουλία εξέπληξε τους πάντες. Το να δίνεις φωνή στο λαό είναι θεμιτό. Αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι δυνατή αν δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία για τα μέτρα. Γι' αυτό καλέσαμε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας εξηγήσει τι συμβαίνει".

Ο κ. Σαρκοζί φέρεται να έμαθε τα περί δημοψηφίσματος, από την... τηλεόραση.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται το πιο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο των τελευταίων ετών. Όλοι αναμένουν την εισήγηση του πρωθυπουργού.
20:11 "Δεν έστειλα καμία επιστολή σε κανέναν" δήλωσε χαρακτηριστικά η Λούκα Κατσέλη, ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου, μέσω γραπτού μηνύματος.
Παραμένει στους 152 η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης, αφού οι πληροφορίες περί δήλωσης στήριξης από την Λούκα Κατσέλη δεν επιβεβαιώθηκαν. Το θρίλερ συνεχίζεται.
20:00 Το γραφείο της πρώην υπουργού Λ. Κατσέλη, δεν επιβεβαίωσε την είδηση περί στήριξης της κυβέρνησης. Επομένως η κυβέρνηση παραμένει στους 152. "Δεν υπάρχει επιστολή στήριξης" δήλωσαν συνεργάτες της κα Κατσέλη.
Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το υπουργικό συμβούλιο, που είχε προγραμματιστεί για τις 18:00. Όλοι περιμένουν πλέον την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος βάζει αυτή τη στιγμή τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία που θα εκφωνήσει ενώπιον των υπουργών του.
19:42 Η Λούκα Κατσέλη με επιστολή της στον Μιχάλη Καρχιμάκη, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία θα έχει 153 βουλευτές, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Έκδηλη είναι η ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στον Λευκό Οίκο καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
19:25 Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Δείτε τους νέους αρχηγούς.
Η προσοχή όλου του κόσμου έχει στραφεί στην Ελλάδα, καθώς αναμένονται εξελίξεις από στιγμή σε στιγμή. Για "αντάρτικο" στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ.

19:09 "Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα ... μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων" δήλωσε χαρακτηριστικά η Τόνια Αντωνίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Έυα Καϊλή, η βουλευτής Τόνια Αντωνίου. Ζήτησε συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και διαφώνησε ανοιχτά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

19:01 Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αυτή την ώρα στα Ηλύσια Πεδία με θέμα το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Εύλογο το ενδιαφέρον της Γαλλίας, καθώς ο κίνδυνος για τις γαλλικές τράπεζες σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μεγάλος.


18:53 "Το βλέπει ότι είναι στη παραμονή της μεγάλης καταστροφής της πατρίδας, του κόμματός του, αλλά και του ιδίου και θέλει να κερδίσει χρόνο" δήλωσε για τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
Συνεχίζονται οι πολιτικές διεργασίες στη σκιά της εξαγγελίας του πρωθυπουργού. Μήνυμα Καρατζαφέρη στον Σαμαρά για συντονισμό κινήσεων. Ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ.

18:35 Οι επιπτώσεις της απόφασης Παπανδρέου για δημοψήφισμα φάνηκαν άμεσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είχαμε πραγματικήκατάρρευση.

Χαμογελαστός προσήλθε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και του υπουργικού συμβουλίου.
Παρά τα χαμόγελα ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με την σοβαρότερη πολιτική κρίση της πολιτικής του καριέρας. Ο χθεσινός αιφνιδιασμός φαίνεται να τον έχουν θέσει σε μια ιδιότυπη "πολιτική απομόνωση".

18:15 Σε αντίθεση με το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας, το Spiegel σε άρθρο του συγχαίρει τον Έλληνα πρωθυπουργό και υποστηρίζει ότι η απόφαση για δημοψήφισμα είναι σωστή.

Την ώρα που η αγωνία στο εσωτερικό κορυφώνεται, οι ηγέτες της G20, καλούν τον Γιώργο Παπανδρέου για εξηγήσεις. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Τετάρτη στις Κάννες, όπου ουσιαστικά θα έχουμε μίνι Σύνοδος Κορυφής
17:45 "Είμαστε στο πλευρό του Παπανδρέου για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας την Παρασκευή, δεχόμενοι, ως κοινοβούλιο, τη δανειακή σύμβαση. Να προχωρήσει μπροστά" δήλωσε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.
Σε λίγα λεπτά αρχίζει το πιο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς, όλο και περισσότεροι βουλευτές παίρνουν αποφάσεις από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

17:10 Στήριξη από Μέρκελ και Σαρκοζί στην Ελλάδα. Δραματική τηλεφωνική επικοινωνία. Δηλώνουν ότι θα εφαρμοστει το σχέδιο σωτηρίας.

Τεταμένο το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής Ρεθύμνου Φραγκίσκος Παρασύρης σε ανοιχτή επιστολή τονίζει ότι "ο πολιτικός κόσμος αναμετριέται μπροστά στα μάτια μας με την αθλιότητα", ασκώντας σκληρή κριτική σε όσους ανεξαρτητοποιούνται.

16:15 Αίσθηση προκαλεί τη δεδομένη χρονική στιγμή και με αυτό το ρευστό πολιτικό κλίμα, η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, να προχωρήσει στην έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, για να αλλάξει την ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε λίγο αναμένονται αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Βέβαια, όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, έχουν προκαλέσει (μετά το αρχικό πάγωμα) αντιδράσεις και κλίμα δυσφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ μίλησε ευθέως για χρεωκοπία της Ελλάδας σε περίπτωση που στο (ενδεχόμενο πλέον) δημοψήφισμα, οι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
15:54 Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό.
15:36 Απειλεί με ανεξαρτητοποίηση και η Εύα Καϊλή. Συνεχίζονται οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

15:10 "Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε ιδέα για το δημοψήφισμα"σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Από ό,τι φαίνεται και παρά τη θέλησή τους οι κάλπες τελικά δεν θα είναι δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών" δήλωσε οΑλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί στον Ξένο Τύπο γράφονταν σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα.


14:05 "Καλώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και αμέσως μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών" δηλώνει η Βάσω Παπανδρέου λίγο μετά την ανακοίνωση της Μιλένας Αποστολάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: