Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

  • Όλοι αξιολογούμεθα. - H τρίτη αξιολόγηση έκλεισε σε χρόνο ρεκόρ και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δίνουν και παίρνουν. Διαδικασίες που σέρνονταν για μήνες τελειώνουν ταχύτατα και...
    Πριν από 5 ώρες
  • Greece is…comeback! - Κώστας Μαντατοφόρος Κι αφού οι αριστεροί δωσίλογοι υπόγραψαν ό,τι δεν είχαν προλάβει να υπογράψουν οι δεξιοί προδότες, ..αφού ξεπούλησαν την κρατική ...
    Πριν από 1 ημέρα

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερέας:Τα σκουπίδια μπορούν να γίνουν όφελος και όχι ένα ακόμη χαράτσι υπέρ των εθνικών εργολάβων.


01/12/2011

Τα σκουπίδια μπορούν να γίνουν όφελος και όχι ένα ακόμη χαράτσι υπέρ των εθνικών εργολάβων
Με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε από την συνάντηση δημάρχων και περιφερειακών παρατάξεων στις 22 Νοεμβρίου και διαπιστώνοντας μια  προσπάθεια να εμφανισθούν παρόμοιες οι δύο προτάσεις που παρουσιάσθηκαν, θεωρούμε αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε ότι:
Η αναλυτική πρόταση που καταθέσαμε στη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Στερεάς, έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:
-          Η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει σε φορείς δημόσιου χαρακτήρα ενώ οι τοπικές δράσεις ανακύκλωσης υποστηρίζουν την απασχόληση και την τοπική οικονομία
-          Το 60% των απορριμμάτων διαλέγονται στην πηγή και διαχειρίζονται σε απλές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις και μόνο το 40% οδηγείται σε μονάδες μηχανικής διαλογής και υγειονομική ταφή
-          Η χρηματοδότηση των δράσεων ανακύκλωσης και υγειονομικής ταφής προβλέπεται από τους υπάρχοντες πόρους του περιφερειακού προγράμματος (ΕΣΠΑ), χωρίς την σύμπραξη με ιδιωτικούς ομίλους, που όπως έχει επανειλημμένα αποδειχτεί καταλήγουν σε πολλαπλάσιο κόστος για το δημόσιο και τους πολίτες.
Η διαλογή στην πηγή ανταποκρίνεται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία και εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες. Η ιεράρχηση της πρόληψης και της ανακύκλωσης στην πηγή, σημαίνει πρακτικά ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων αφορά ένα μικρό και συνεχώς μειούμενο, μέρος των παραγόμενων απορριμμάτων και όχι το σύνολό τους. Διαφορετικά μιλάμε, όχι μόνο για ένα πρόδηλο σφάλμα στο σχεδιασμό, αλλά για μια εξόφθαλμη προσπάθεια δημόσιας εξαπάτησης και εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών που έχουν ήδη καταλάβει θέσεις «μάχης» γύρω από τα σκουπίδια.
Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Στερεάς πρέπει να ληφθούν με διαφάνεια και με ανοιχτή δημόσια συζήτηση. Η ενημέρωση και η συμμετοχή των πολιτών που κινδυνεύουν να υποχρεωθούν σε υπέρογκα τέλη για πανάκριβες, αναποτελεσματικές και εν τέλει επιβλαβείς μεθόδους, μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς και να οδηγήσει στην περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά επωφελή διαχείριση των σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: