Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μετά τα 50 δισ. ευρώ βάζουμε στόχο τα 100

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Το 2011 επιμένει η κυβέρνηση ότι θα είναι χρόνος διαρθρωτικών αλλαγών και όχι νέων οριζόντιων περικοπών.
Το 2010 κόπηκαν αδιακρίτως μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, επειδή η οικονομία βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Αφού, λοιπόν, αποφύγαμε τη χρεοκοπία, η κυβέρνηση φιλοδοξεί παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές (που για την ώρα δεν έχουν αποφέρει τίποτε μετρήσιμο) να αξιοποιήσει και τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία και να μαζέψει σε 5 χρόνια 50 δισ. ευρώ.
Πώς προέκυψε όμως το νούμερο αυτό; Πετάχτηκε στην τελευταία συνέντευξη της τρόικας, στις 11 Φεβρουαρίου, από τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. Σ. Ντερούζ, μπήκε στις 11 Μαρτίου στην απόφαση του Eurogroup και τώρα, στις 15 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να εξηγήσει πώς και από πού θα βρεθεί. Το ποσό φαντάζει ασύλληπτο και εκφράζονται αμφιβολίες εάν μπορεί να βρεθεί έστω λογιστικά μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα.
Αλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν έχει στη διάθεσή της τόσα στοιχεία, πόσω μάλλον τον τρόπο αξιοποίησής τους. Αυτό ως ένα βαθμό είναι κατανοητό. Το ποσόν όμως και ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ως στόχος, είναι ακόμα μυστήριο. Ουδέποτε άλλη χώρα, ακόμη και υπό τη δαμόκλεια σπάθη του ΔΝΤ, κατόρθωσε να πουλήσει ή να αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο περιουσιακά στοιχεία αυτής της τάξης μέσα σε μία πενταετία. Δεν έγινε ούτε στη Ρωσία του Γέλτσιν με εταιρείες κολοσσούς ούτε στην Αργεντινή επί Ντε λα Ρούα, όπου ήταν διαθέσιμη για πώληση η Γη του Πυρός.
Μπορεί η τρόικα να νομίζει ότι η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα και έχει κρυμμένα ανεκτίμητα ασημικά ενώ κινδυνεύει με χρεοκοπία, πως όλος ο κόσμος έχει λίπος να κάψει και ακόμη ότι όλοι οι φορολογούμενοι διαθέτουν επαρκές κομπόδεμα για κάθε φορομπηχτικό μέτρο. Σάμπως η τρόικα θα πληρώσει το λάθος; Δεν επιτρέπεται όμως να βασίζεται σε τέτοιες παραδοχές η κυβέρνηση, όταν μάλιστα οι προηγούμενες που πήρε σαν θέσφατα, αποδείχθηκαν εσφαλμένες και ενέτειναν το αδιέξοδο.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στις 16 Απριλίου, αν οι αγορές θεωρήσουν το σχέδιο των 50 δισ. ευρώ ανέφικτο. Στις προηγούμενες αστοχίες, ακόμη και στις πιο μικρές, δεν έδειξαν διάθεση συγκατάβασης. Θα το κάνουν τώρα αν δουν ότι το πακέτο των ασημικών είναι λειψό και δεν πρόκειται να επιφέρει μείωση του χρέους κατά 20%; Μακάρι, αλλά το πιθανότερο είναι να αντιδράσουν πάλι αρνητικά, διαλύοντας τις τελευταίες ελπίδες ανάταξης. Εκτός κι αν είναι τόσο κυνικές που μας ζητήσουν νέο βελτιωμένο σχέδιο για 100 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: