Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Περιφερειακή διαπαραταξιακή σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, διαπαραταξιακή σύσκεψη, για το ζήτημα των προωθούμενων, από την κυβέρνηση, συνενώσεων σχολικών μονάδων, υπό την προεδρεία του αντιπεριφερειάρχου κ. Μπέτσιου.
Κατόπιν αυτής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

Κατ’ αρχήν έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη του ζητήματος από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, που ανέλυσε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η συζήτηση, που έγινε, απόδειξε πως τις συνενώσεις τις στηρίζουν, από πεποίθηση, η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν μας έπεισαν πως είναι επιστημονικοί – παιδαγωγικοί οι λόγοι που τις επιβάλλουν.

Πίσω από την επιμονή τους βρίσκεται, κατά την γνώμη μας, η πρόθεση τους να υποβαθμίσουν την εκπαίδευση και να μειώσουν τις δαπάνες για εκπαιδευτικό προσωπικό.

Όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια της προώθησης των βασικών επιλογών τους για το σχολείο της αγοράς, σύμφωνα με τα συμφέροντα της ολιγαρxίας του πλούτου και των μονοπωλίων, που ενδιαφέρονται για την διαμόρφωση των νέων ανθρώπων σε φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Εκτιμάμε, πως, και αν ακόμη, κάτω από πίεση, κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, δεν πρόκειται να αναιρέσουν, να σταματήσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Στην ίδια λογική φαίνεται συμφωνούν Ν.Δ και ΛΑΟΣ, που υποστηρίζουν περιστασιακά και μόνο για δημαγωγικούς λόγους τα αιτήματα κάποιων φορέων ορισμένων περιοχών.
Η επιχειρηματολογία τους δεν ακουμπάει την ουσία του προβλήματος αλλά στέκεται επιφανειακά. Στην λογική της εξαίρεσης.

Θέλουμε να σχολιάσουμε, επίσης και τις δημαγωγικές κορώνες των οικολόγων και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν την διαφωνία τους για τις συνενώσεις, αλλά δεν μιλάνε για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που καθοδηγεί τις εξελίξεις. Για τον αντιδραστικό χαρακτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν την προέκταση τους και στην παιδεία.

Η ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, για μια ακόμη φορά, υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι αντιδραστικές αντιλαϊκού χαρακτήρα παρεμβάσεις στην παιδεία.
  • Ζητάει να σταματήσει η παιδεία να θεωρείται εμπόρευμα. Να σταματήσει η πορεία των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων και των ταξικών φραγμών, που ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς των κεφαλαιοκρατών. Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και το περιεχόμενο των σπουδών.
  • Ζητάμε αποκλειστικά, δημόσιο, δωρεάν σύστημα παιδείας, με συστατικά στοιχεία το ενιαίο 12χρονο σχολείο και την καλά οργανωμένη ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
  • Ζητάμε να σταματήσουν οι συνενώσεις των σχολικών μονάδων, που υπακούουν σε σχεδιασμούς που δεν αφορούν τις ανάγκες των μαθητών και την θέληση των γονιών τους.
  • Αρνούμαστε τάξεις των 25 και 30 μαθητών.
  • Ζητάμε ικανοποιητικές δαπάνες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών όλων των σχολικών μονάδων, χωρίς καμιά επιβάρυνση των γονέων.
Στην σύσκεψη, μαζί με άλλα υπομνήματα, καταθέσαμε και την απόφαση – Διαμαρτυρία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αντίκυρας και Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: