Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Νίκος Στουπής: Συγκεντρωτισμός και απουσία ουσίας από τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας


Μιλώντας για τις πρώτες εντυπώσεις από τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ο Ν. Στουπής επισημαίνει κατ' αρχάς ότι έχει συνεδριάσει μόλις δύο φορές (!), το ελάχιστο που ορίζει ο νόμος, παρ' ότι σε άλλες Περιφέρειες έχουν ήδη γίνει υπερδιπλάσιες διαδικασίες. Τα θέματα που έχουν απασχολήσει περιορίζονται σε ζητήματα καθημερινότητας και γραφειοκρατικά - τεχνικά. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς ουσιαστική συζήτηση, “χωρίς κουβέντα για το πρόγραμμα τεχνικών έργων”, με απλή παραλαβή της απογραφής των νομαρχιακών ενοτήτων.

“Ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός, μειωμένος”. Όπως τονίζει, ήδη έχει φανεί ότι οι κουτσουρεμένες αρμοδιότητες μεταφέρονται εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενισχύοντας τον συγκεντρωτισμό και τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του "Καλλικράτη". Έχει συγκροτηθεί η -υποχρεωτική για όλες τις Περιφέρειες- Επιτροπή Οικονομικών και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην οποία έχουν μεταφερθεί όλες οι αρμοδιότητες για το περιβάλλον. “Σημειώνεται ότι η συγκρότηση των Επιτροπών γίνεται με ακόμη πιο αυξημένη πλειοψηφία, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό την αντιπολίτευση”. Μιλά για τη συναίνεση μεταξύ των αιρετών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας ωστόσο “βασιλικότερους του βασιλέως” τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ: “Η καρδιά της διοίκησης μεταφέρεται σε έναν πολύ σκληρό πυρήνα”, τονίζει. Εξάλλου, δεν υπάρχει καν επίσημη ενημέρωση για τις συζητήσεις της Περιφέρειας με τα εκάστοτε υπουργεία.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ασωπού, που αποτελεί ίσως το πλέον φλέγον ζήτημα της Περιφέρειας, καθώς, εκτός από τις περιβαλλοντικές διαστάσεις, την υγεία των κατοίκων που θέτει σε κίνδυνο, προκαλεί τεράστια ζημιά και στον αγροτικό κόσμο. Έτσι, για το θέμα υπήρξε συνάντηση του περιφερειάρχη με την υπουργό Περιβάλλοντος, της οποίας όμως το περιεχόμενο οι περιφερειακοί σύμβουλοι έμαθαν μέσω των δελτίων Τύπου... 

Κι ενώ τα προβλήματα μιας περιοχής που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα συσσωρεύονται και η ανεργία χτυπά κόκκινο, η Περιφέρεια υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με υπουργεία, χωρίς ουσία, μόνο για λόγους προπαγάνδας και επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: