ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Με σχέδια επί χάρτου η κυβέρνηση προχωράει το πλέον φιλόδοξο σχέδιό της για άντληση 76 δισ. ευρώ, βασιζόμενη ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και στην προσέλκυση εν δυνάμει επενδυτών με ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
Η αύξηση φόρων και η μείωση μισθών κατέχουν περίοπτη θέση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
Τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου, δεσμεύουν τη σημερινή κυβέρνηση στην υλοποίηση του πιο «σκληρού» πακέτου μέτρων συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ είναι τα συμπληρωματικά μέτρα του 2011, ενώ προχωράει με ταχείς ρυθμούς το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Το ανησυχητικό είναι ότι από τα 26 δισ. τα 7 δισ. θα αντληθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, που βρίσκεται στον αέρα για χρόνια.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, που παρουσίασε χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο, η χώρα μπαίνει σε ακόμα μεγαλύτερη πρέσα και οι πολίτες της εισέρχονται σε μεγαλύτερη λιτότητα και μείωση εισοδημάτων. Η μείωση των μισθών μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου αποτελεί βασικό συστατικό, με διατήρηση του κανόνα των προσλήψεων 1/5 προς εξυπηρέτηση των ψηφοθηρικών συμφερόντων, δεδομένου ότι το αργότερο σε δύο χρόνια έχουμε εθνικές εκλογές. Δεν απουσιάζουν και αυξήσεις τιμολογίων, όπως στη ΔΕΗ και στα δημοτικά τέλη.
Στο έτερο κομμάτι των φόρων, έρχεται το μεγάλο κόψιμο στις φοροαπαλλαγές, καθώς αναζητούνται 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως θα έχουμε περικοπή περίπου του 40% με πλήρη κατάργησή τους για υψηλά εισοδήματα, πιθανότατα άνω των 60.000-70.000 ευρώ.
Το επιστέγασμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής είναι η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μέσω της καθιέρωσης εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς και η στόχευση προνοιακών επιδομάτων...
Το Δημόσιο όχι απλώς εκχωρεί την περιουσία του, αλλά αποχωρεί και από στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Ενώ προσβλέπει και στην προσέλκυση μεγαλοεπενδυτών στους οποίους θα παραχωρήσει τα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου στις πλέον τουριστικές και ακριβές περιοχές -και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι η κτηματαγορά πνέει τα λοίσθια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου