Περίπου το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, όμως το 39% στερείται ακόμα τις απολύτως στοιχειώδεις υγειονομικές εγκαταστάσεις, αναφέρει μία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Το 2008, 5,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια περισσότεροι από το 1990, υπογραμμίζει η νέα έκθεση του κοινού προγράμματος του ΠΟΥ και της Unicef.
Βάσει αυτών των δεδομένων, ο στόχος της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD), η οποία σκόπευε να μειώσει από το 1990 μέχρι το 2015 στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα επιτευχθεί, ή και θα ξεπεραστεί προσθέτει η έκθεση.
Όσον αφορά τις απολύτως στοιχειώδεις υγειονομικές εγκαταστάσεις ο στόχος που έχει θέσει η Χιλιετία για την Ανάπτυξη (OMD), να μειωθεί στο μισό από το 1990 μέχρι το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, δεν θα επιτευχθεί.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς το νερό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
«Αποτελούν τους δύο κυριότερους παράγοντες που βοηθούν στην εξάπλωση των δύο σοβαρότερων ασθενειών που κοστίζουν τη ζωή στα παιδιά: την πνευμονία και τη διάρροια», εξήγησε η υπεύθυνη της μονάδας νερού και υγιεινής της Unicef Κλαρίσα Μπρόκλχερστ.
«Εκτιμάμε ότι 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας κάποιας ασθένειας που συνδέεται με την διάρροια. Το 88% (αυτών των θανάτων) οφείλονται στις κακές συνθήκες υγιεινής», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου