Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

«Στους ρυπαντές το κόστος της απορρύπανσης του Ασωπού»


Ένα μήνα μετά τις εξαγγελίες της ΥΠΕΚΑ για τον Ασωπό οι κάτοικοι ζουν την εφαρμογή τους.

Μετά από 40 χρόνια ανεξέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό το ποτάμι έχει μετατραπεί σε βούρκο με αφόρητη δυσοσμία.

Κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση περιμένουν πλέον την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη για την προστασία και ανάδειξη του ποταμού.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται παράνομα στη περιοχή φαίνεται να μην έχουν θορυβηθεί.

Ξεκάθαρη πάντως ήταν η απάντηση που έδωσε η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χημικών και του δίκτυο Πράσινης Χημείας.

Όπως τόνισε η κ. Καραβασίλη, το κόστος απορρύπανσης του Ασωπού θα αναλάβουν όσοι ρύπαναν και εξακολουθούν να ρυπαίνουν στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι κυβέρνηση δρομολογεί την εξασφάλιση πόσιμου νερού για τους κατοίκους της περιοχής του Ασωπού. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ θα ανακοινώσει, αμέσως μετά το Πάσχα, την υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ, με μηδενικό κόστος για την πολιτεία, της βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής, για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους κατοίκους.

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα 
για τη διαχείριση σε λεκάνες απορροής ποταμών στην Ελλάδα, επισήμαναν στο μεταξύ οι επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το νερό τη Δευτέρα.

Με βάση τις έρευνες, 3 στα 5 ελληνικά ποτάμια παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με τα πρωτεία να έχει ο Ασωπός, ο Πηνειός, ο Αλιάκμωνας και ο Νέστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: