Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ο κ. Παμπούκης ξέρει από Σόλωνα και Σεισάχθεια;

Διαβάσαμε στο Βήμα της Κυριακής για το υπουργικό συμβούλιο όπου ο Χάρης Παμπούκης παρουσίασε τον κώδικα δεοντολογίας των υπουργών. Το «ρεπορτάζ» (ακόμη και μια σκόπιμη διαρροή έτσι λέγεται τώρα) έγραφε ότι ο κ. Παμπούκης με αποφθέγματα του Θουκυδίδη, του Ηράκλειτου, του Πλάτωνα και άλλων αρχαίων παρουσίασε τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης. Να μην παίρνουν ακριβά δωράκια, να προσέχουν τη συμπεριφορά τους και άλλα τέτοια.
Εκείνο που μας έκανε εντύπωση ήταν η αρχαιοελληνική ευρυμάθεια του κ. Παμπούκη ο οποίος χρησιμοποιώντας τους μεγάλους κλασσικούς έδωσε το όραμά του για μια δίκαιη κοινωνία και διακυβέρνηση.
Το πρόβλημα, όμως, στη σημερινή συγκυρία είναι ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι χρησιμοποιούνται επιλεκτικά. Μήπως ο κ. Παμπούκης ή κανένας άλλος φιλομαθής της κυβέρνησης γνωρίζουν και τον Σόλωνα; Γνωρίζουν για την περίφημη Σεισάχθεια, δηλαδή την αναδιανομή του πλούτου μέσα από σειρά μέτρων ελάφρυνσης των βαρών των φτωχών Αθηναίων; Ο αξιομνημόνευτος νόμος της Σεισάχθειας αποτίναξε από τους ώμους των αδυνάτων το βάρος των χρεών και φόρτωσε τους έχοντες και κατέχοντες της εποχής.
Το ΠΑΣΟΚ ξέχασε να διαβάσει Σόλωνα και αποφάσισε να κάνει ακριβώς το αντίθετο με τα μέτρα διάσωσης της οικονομίας. Αύξηση των βαρών, αγωνία για το αύριο, φόβος για την καθημερινή επιβίωση. Αντίθετα, τράπεζες, επιχειρήσεις, χρυσοκάνθαροι με υπέρογκους μισθούς και «μαύρα» έμειναν για ακόμη μια φορά στο απυρόβλητο. Και θα μείνουν αφού και οι φορολογικές αλλαγές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα έχουν μονόπλευρο χαρακτήρα.
Μήπως λοιπόν δεν είναι αργά και ο κ. Παμπούκης διαβάσει και κανέναν άλλο κλασσικό και βγούμε από το αδιέξοδο;
Από Factorx

Δεν υπάρχουν σχόλια: