Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Βερολίνο-Βρυξέλλες αποφασίζουν, «οι δοτοί»των Αθηνών εκτελούν!

Παίζουν με τις λέξεις, βαφτίζοντας τον ''εξωτερικό επίτροπο'', σε ''μόνιμο επόπτη'' της κομισιόν!
Έως το τέλος της εβδομάδας η θανατηφόρα συμφωνία πακέτο, για PSI – νέο μνημόνιο!
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εφαρμογή της τριπλής θηλειάς, του PSΙ, του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης, στο λαιμό της χώρας και του ελληνικού λαού.
Αυτή η θανατική καταδική, θα γίνει ακόμα πιο αφόρητη και τυρρανική, καθώς θα συνοδευτεί, όπως όλα δείχνουν, από την απευθείας υπαγωγή της χώρας σε εποπτεία της Κομισιόν, ως προς την καθημερινή εφαρμογή του νέου μνημονιακού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αρχική πρόταση της Γερμανίας για "εξωτερική επιτροπεία", άλλαξε κοστούμι και βαφτίστηκε ως "μόνιμη εποπτεία" της Κομισιόν, προκειμένου να διασωθεί (για πόσο ακόμα;) και το τελευταίο ίχνος πολιτικής ανοχής του ελληνικού λαού στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.
 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση στην Αθήνα τουλάχιστον ενός επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιτελείο του, δηλαδή μιας ομάδας στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας (;) κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα.
Έτσι η οικονομική κηδεμονία της χώρας, που ξεκίνησε το Μάη του 2010 με το πρώτο μνημόνιο, αποκτά όλο και πιο σφιχτή και ολοκληρωμένη μορφή όσο περνάει ο καιρός, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες κατοικοεδρεύει στην Αήνα και η ομάδα τεχνικής βοήθειας "task force" της Κομισιόν υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ. 
Άλλωστε, η πρόταση της Κομισιόν βασίζεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, μια απόφαση που έγινε δεκτή με ανακούφιση ή ακόμα και με τυμπανοκρουσίες από τον αστικό πολιτικό κόσμο της χώρας... 
"Θανατηφόρα" συμφωνία πακέτο έως το τέλος της εβδομάδας... 
Εν τω μεταξύ, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόικα, αγωνιούν ώστε να υπάρξει τριπλή συμφωνία πακέτο, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Αυτό άλλωστε εκφράστηκε και στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Όπως δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος τα ξημερώματα από τις Βρυξέλλες, "υπάρχει πρόοδος στις βασικές οικονομικές παραμέτρους του PSI" (σσ επιτόκια;) ενώ εντόπισε "δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις" για το νέο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το επιτόκιο των νέων ομολόγων του PSI φαίνεται να κλείνει στο 3,75%, ελάχιστα κάτω από το μεσοσταθμικό επιτόκιο που ήδη πληρώνει η χώρα για το σύνολο τουδημοσίου χρέους. 
Σε ότι αφορά πάντως γενικότερα το PSI, αυτό δεν πρόκειται να δώσει καμία ουσιαστική ανάσα στη χώρα παρά τους πανηγυρισμούς των καθεστωτικών ΜΜΕ για απομείωση του ομολογιακού χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές (συνολικό ύψους €200 δις) κατά 50%. 
Στην πραγματικότητα το PSI, θα οδηγήσει σε μια πραγματική μείωση του χρέους μόλις κατά €40 - €50 δις το πολύ, εάν συνυπολογιστούν το νέο τροϊκανό δάνειο (~€40 δις) για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (με μετοχές άνευ ψήφου για το δημόσιο!), και οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων (€12,5 δις)!
Από την άλλη η ολοκλήρωση του PSI, θα συνοδευτεί με άθλια δεσμά για τον ελληνικό λαό, καθώς τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι πιστωτές θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο αποστερώντας στη Βουλή των Ελλήνων κάθε δυνατότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει!
Σε ότι αφορά το νέο μνημονιακό πρόγραμμα, οι δυσκολίες δεν αφορούν, τόσο τυχόν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις ουσίας μεταξύ της συγκυβέρνησης και των ευρωπαίων "εταίρων".
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν τόσο στην εφαρμογή εξουθενωτικής λιτότητας στον ελληνικό λαό όσο και στην ανάγκη εξαθλίωσης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου διαμέσου των εξαγωγών.
'Ομως, τμήματα τυο αστικό πολιτικό προσωπικό θα προτιμούσαν να προχωρήσει, (επί του παρόντος), η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης του εργατικού κόστους με πιο ευέλικτο τρόπο (μη-μισθολογικό κόστος, αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις, ουσιαστική κατάργηση του θεσμού της διαιτησίας κλπ) και όχι με τον πιο ευθύ  και επικοινωνιακά δύσπεπτο τρόπο που επιθυμεί η τρόικα. Δηλαδή με την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και με κούρεμα του κατώτατου μισθού.
Αντιθέτως, οι εταίροι της συγκυβέρνησης θα προτιμούσαν να προωθήσουν αυτές τις πιο δύσπεπτες αλλαγές μετά τις εκλογές και όχι πριν από αυτές...
"Κόκκινες γραμμές" για τις κάμερες από το δοτό πρωθυπουργό
Πολύς λόγος έγινε στο εσωτερικό της χώρας για τις τρεις κόκκινες γραμμές του Λ. Παπαδήμου, δηλαδή την μη-επιβολή επιτροπείας καθώς και την προστασία του 13ου - 14ου αλλά και του κατώτατου μισθού.
Σε ότι αφορά το θέμα της επιτροπείας είδαμε πόση αξία είχε αυτή η "κόκκινη γραμμή": απλώς η επιτροπεία βαφτίστηκε εποπτεία!
Τώρα σε ότι αφορά τα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα, ο δοτός πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης, όταν ερωτήθηκε σχετικά μετά τη Σύνοδο ανέφερε τα εξής νεφελώδη: «Η κυβέρνηση έχει και κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μία διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη οι συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες ενδεχομένως προσαρμόζονται και σταδιακά μέσα από τη συζήτηση η οποία γίνεται, δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια».
Κοινώς και ο 13ος και ο 14ο μισθός από "κόκκινη γραμμή" έγιναν απλώς... "γραμμή" από το δοτό τραπεζίτη πρωθυπουργό, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες δήλωσε στη Βουλή ότι οι άνεργοι δεν έχουν ούτε 13ο, ούτε 14ο ούτε κατώτατο μισθό, προσπαθώντας να "ενοχοποιήσει" όσους δουλεύουν για το πρόβλημα της ανεργίας!!!
Επιμένουν στον εξευτελισμό των αστικών κομμάτων με τις δήλωσεις υποταγής
Μετά το πέρας της Συνόδου ο Λ. Παπαδήμος, εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, δηλαδή θα ψηφίσουν όλες τις νομοθετικές διατάξεις που θα αφορούν το τριπλό πακέτο της συμφοράς και της εξαθλίωσης!
Διευκρίνισε πάντως ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να δεσμευθούν «με ξεκάθαρο τρόπο» για την εφαρμογή του νέου προγράμματος....

Δεν υπάρχουν σχόλια: