Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανική ισχύς, ευρωπαϊκοί φόβοι.

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Αιώνες μοιάζουν να ’χουν περάσει από την εποχή που ο Χέλμουτ Κολ συμβούλευε τη διάδοχό του «να υποκλίνεται δύο φορές μπροστά στη γαλλική σημαία, προτού υψώσει τη γερμανική». Προ ημερών, ο Νικολά Σαρκοζί εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία προβάλλοντας ως παράδειγμα προς μίμηση για τη γλυκιά Γαλλία το πικρό, γερμανικό μοντέλο: ενίσχυση των εξαγωγών με συμπίεση του εργατικού κόστους. Μάλιστα, το κόμμα της Μέρκελ έσπευσε να τον υποστηρίξει, εμφανίζοντάς τον ως «τον άνθρωπό τους στη Γαλλία», για να τρίζουν τα κόκαλα του Ντε Γκωλ στο Κολομπέ λε ντεζ Εγκλίζ.


«Η Γερμανία ορθώνεται εκεί που δεν μπόρεσε ποτέ να σταθεί μετά το 1945: ως κυρίαρχη δύναμη στο κέντρο της Ευρώπης», γράφει η Suddeutsche Zeitung. Ωστόσο, η γερμανοποίηση της Ε.Ε. -κάτι που επιβεβαίωσε η επιβολή των γερμανικών «ντικτάτ» στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής- προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. «Το Βερολίνο κηρύσσει παράνομο ακόμη και τον… Κέινς», ψιθύριζε ανώνυμος Βρετανός αξιωματούχος. Ακόμη και η γερμανική Die Welt αγανακτούσε με την ιδέα διορισμού επιτρόπου για την Ελλάδα: «Οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν μπορεί να γίνουν προτεκτοράτα. Ενας Ευρωπαίος επίτροπος δεν θα μπορούσε να καταφέρει πολλά, εκτός αν είχε εξουσίες κατοχικής δύναμης». Διευθυντής μεγάλου hedge fund, ο Μάρσαλ Αουερμπακ, έγραψε ότι η Γερμανία προωθεί στην Ελλάδα ένα «οικονομικό Anschluss (παραλληλισμός με την προσάρτηση της Αυστρίας) και ότι το Βερολίνο διεξάγει «οικονομικό Blitzkrieg» (κεραυνοβόλο πόλεμο) στην Ευρώπη.

Όπως η Αμερική του Μπους υπερεκτίμησε τη στρατιωτική της δύναμη το 2003, προσπαθώντας να μετατρέψει τους συμμάχους σε υποτελείς, η Γερμανία της Μέρκελ υπερτιμά την οικονομική της δύναμη, υποτιμώντας και αυτή τον αποφασιστικό παράγοντα της πολιτικής. Η αναζωπύρωση αντιγερμανικών αισθημάτων είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη. Αλλά και στο ίδιο το οικονομικό πεδίο, οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν. Προωθώντας την κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η Γερμανία συρρικνώνει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων που αγοράζουν τα προϊόντα της και θρέφουν τα πλεονάσματά της. Οταν η ισχύς φέρνει την ύβριν, η Νέμεσις περιμένει στη γωνία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: