Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Independent: Οι αγορές γαλλο-γερμανικών όπλων προκάλεσαν την ελληνική κρίση

Με ιδιαίτερα αιχμηρή «πένα» ο βρετανικός Independent επιτίθεται σε Γερμανία και Γαλλία αναφέροντας ότι «οι αγορές γαλλικών και γερμανικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα προκάλεσαν την κρίση, καθώς τα κράτη πίεζαν την Αθήνα να αγοράσει συστήματα που δεν μπορούσε να πληρώσει».

Καθώς αναμένεται η έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης, γράφει η εφημερίδα, «ολοένα αυξάνονται οι φωνές που κατηγορούν το Βερολίνο και το Παρίσι για την κατάσταση στη χώρα, αφού οι δαπάνες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς που αγόραζε η Ελλάδα από αυτούς ήταν δυσβάσταχτες».

«Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα –με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων– υπήρξε μέσα στους πέντε πρώτους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα υπέρογκα ακριβά όπλα, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, τανκ και μαχητικών αεροσκαφών, κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» γράφει ο Independent.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι «οι αγορές οπλικών συστημάτων ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας, ακόμη και πριν χτυπήσει η οικονομική κρίση το 2009. Αρκετές εκατοντάδες τανκ Leopard αγοράστηκαν από τη Γερμανία, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για να αγορασθούν και τα πολεμοφόδιά τους.

» Ακόμη και το 2010, όταν η έκταση της οικονομικής καταστροφής ήταν εμφανής, η Ελλάδα αγόρασε 223 αυτοπροωθούμενα πυροβόλα όπλα και ένα υποβρύχιο από τη Γερμανία έναντι 403 εκ. ευρώ.

» Στη νέα συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκ. ευρώ. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει μεγαλύτερη επιείκεια στις περικοπές για τις αμυντικές δαπάνες - και ας είναι διπλάσιες από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ ως προς το ΑΕΠ - από ό,τι έχουν δείξει για την υγεία ή τις συντάξεις».

Το άρθρο καταλήγει ρωτώντας τι μπορεί να γίνει στο εξής. Τα περιθώρια για την Ελλάδα είναι μικρά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα καθώς «τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί δεν μπορούν να ακυρωθούν γιατί υπάρχουν ποινικές ρήτρες που ορίζουν χρηματικά πρόστιμα», απαντά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: