Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

στα πρόθυρα µιας νέας εποχής οργής.....

Του Ρούσσου Βρανά
Τις τελευταίες ηµέρες πληθαίνουν τα σχόλια στα διεθνή µέσα ενηµέρωσης που διαβάζουν τα σηµάδια της ταραγµένης εποχής µας σαν να προµηνύουν την έλευση µιας γενικευµένης περιόδου κοινωνικής αναταραχής. 
  • Η επιδείνωση της οικονοµικής κρίσης έκανε τον ιστορικό της Γαλλικής Επανάστασης Σάιµον Σάµα να γράψει στην εφηµερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς»: «Πρόθεσή µου κάθε άλλο παρά είναι να κάνω µια ήδη επικίνδυνη κατάσταση ακόµη πιο επικίνδυνη. Οµως δεν µπορώ να νιώθω τη µυρωδιά από το θειάφι που βαραίνει την ατµόσφαιρα και να µη σκέφτοµαι πως ίσως βρισκόµαστε στα πρόθυρα µιας νέας εποχής οργής. Τόσο στην Αµερική όσο και στην Ευρώπη, είναι ορατό το ενδεχόµενο ενός καυτού καλοκαιριού κοινωνικής δυσφορίας». Ο ιστορικός δίνει τη δική του εξήγηση για τη φαινοµενική αδράνεια των κοινωνικών στρωµάτων που σήµερα πλήττονται περισσότερο από την κρίση. «Συχνά µεσολαβεί ένα διάστηµα ανάµεσα στο πλήγµα της οικονοµικής καταστροφής και τη συσσώρευση της κοινωνικής οργής», γράφει. «Οµως, ύστερα από µια αρχική περίοδο έντροµου αποπροσανατολισµού, ξεπροβάλλει ο κίνδυνος µιας οργανωµένης κινητοποίησης της οργής». Και προβλέπει πως αυτή η οργή θα κατευθυνθεί εναντίον εκείνων που έχουν πλουτίσει υπερβολικά και που θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την κρίση. Ο Σάιµον Σάµα τους παραλληλίζει µε τους όµοιούς τους που είχαν στοχοποιηθεί κατά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 ως «πλούσιοι εγωιστές». 
  • Οι προβλέψεις της γερµανικής ραδιοφωνίας Ντόιτσε Βέλε είναι στην ίδια κατεύθυνση. Σε σχόλιό της υπενθυµίζει τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει το 2008 ο γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο πρόεδρος της Παγκόσµιας Τράπεζας Ρόµπερτ Ζέλικ, αλλά και ο ΣτροςΚαν, ο οποίος είχε πει πως «κοινωνική αναταραχή µπορεί να ξεσπάσει σε πολλές χώρες, ακόµη και στις πιο προηγµένες». Και η Ντόιτσε Βέλε καταλήγει στο συµπέρασµα πως όλες αυτές οι προειδοποιήσεις «έχουν σήµερα πια τις περισσότερες πιθανότητες να επαληθευτούν από τότε που ξέσπασε η οικονοµική κρίση». 
  • Αναφερόµενη στις πρόσφατες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, εκτιµά πως παρόµοια τύχη περιµένει και άλλες «εύθραυστες ευρωπαϊκές οικονοµίες» και διαπιστώνει πως «όλες οι χώρες ανησυχούν για το ογκούµενο κύµα κοινωνικής δυσαρέσκειας». Είναι διάχυτη η εντύπωση µεταξύ των ειδικών ότι ο βαθύς θυµός που σιγοβράζει σε αυτές τις χώρες στρέφεται εναντίον των ίδιων θεσµών και των ίδιων προσώπων που χρεώνονται µε την αποτυχία του παγκόσµιου καπιταλισµού. 
  • Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Πολιτικών Προβλέψεων Μαρί-Ελέν Καγιόλ γράφει: «Οσα συµβαίνουν σήµερα στην Ελλάδα, θα εξαπλωθούν παντού, καθώς οι οικονοµίες θα παρακµάζουν. Θα δούµε την κοινωνική αναταραχή να φουντώνει σε όλες τις χώρες που έχουν προβλήµατα χρέους, µε πρώτες την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισλανδία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία, ακολουθούµενες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ».
  • Μια έντονη µυρωδιά από θειάφι παντού. Ετοιµο να αναφλεγεί. Και η αντίδραση εκείνων που κινδυνεύουν πρώτοι να καούν; Μονάχα µέτρα που θα ρίξουν λάδι στη φωτιά. Σαν να είναι από τη µοίρα τους γραφτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: