Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Πρωτοφανής έλεγχος στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει πρωτοφανή έλεγχο στην ικανότητά της να διαχειρίζεται τα κεφάλαιά της, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το νέο πακέτο. 


Η συμφωνία -την οποία οι αξιωματούχοι ελπίζουν να οριστικοποιήσουν τη Δευτέρα- πιθανότατα θα περιλαμβάνει έναν ειδικό λογαριασμό, που πρέπει πάντα να έχει αρκετή ρευστότητα για να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της Ελλάδας για τους επόμενους 9 - 12 μήνες. Εάν η ρευστότητα στον λογαριασμό αυτόν πέφτει κάτω από αυτό το σημείο, τα χρήματα θα αφαιρούνται από κεφάλαια που προορίζονται για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, με βάση πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. 

Επιπλέον, το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία διεθνών επιθεωρητών, οι οποίοι θα προσπαθούν να κάνουν ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις δημόσιες δαπάνες, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι. 

Ακόμη κι αν η συμφωνία οριστικοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει λίστα με 24 «προηγούμενες δράσεις», τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη του μήνα ώστε να αποδεσμευτεί το δάνειο.


Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα ακολουθήσει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους 200 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές στους ιδιώτες ομολογιούχους που θα συμμετάσχουν θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η προσφορά θα είναι ανοιχτή για 10 ημέρες και το swap των ομολόγων επισήμως θα ολοκληρωθεί στο παρά πέντε, μία εβδομάδα πριν από την 20ή Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ. 

Ανώτεροι αξιωματούχοι, όμως, επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν είναι εξασφαλισμένη. Σύμφωνα με παράγοντα, βάσει του νέου σχεδιασμού, το χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 128% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό το επίπεδο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το 120% του ΑΕΠ που θέτουν το ΔΝΤ και πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. 

Επιπλέον, στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης εκφράζεται διάσταση απόψεων ως προς το εάν πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ή να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Η καγκελάριος Angela Merkel παραμένει σταθερή στην αποφασιστικότητά της να αποτραπεί η χρεοκοπία. Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι, όμως, αναφέρουν ότι ο Wolfgang Schaeuble, ο υπουργός Οικονομικών, γίνεται όλο και πιο δογματικός στην αντίθεσή του να υπάρξει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μάταιη σπατάλη. 

Αξιωματούχοι στη Φινλανδία και στην Ολλανδία εκφράζουν παρόμοιες θέσεις. «Δεν τάσσομαι υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, ομαλής ή ανώμαλης, αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα εάν οι Έλληνες δεν συμμαζευτούν», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb. 

Ο Ολλανδός ομόλογός του, Jan Kees de Jager, δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ θα πρέπει να δοθεί πακέτο στήριξης 136 δισ. ευρώ. Οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί αξιωματούχοι επιμένουν όμως στο όριο των 130 δισ. ευρώ, ενώ ο de Jager δήλωσε πως οι χώρες με αξιολόγηση τριπλού «Α» ήταν κοντά στο να θέσουν βέτο στο πρόγραμμα κατά τη συνάντηση του eurogroup, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη και αναβλήθηκε στο παρά πέντε. 

«Αποφασίσαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση του eurogroup επειδή αντιληφθήκαμε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είχε πάει στραβά, για να το θέσω απλά» δήλωσε ο de Jager και συμπλήρωσε: «Εγώ, ο Γερμανός ομόλογός μου και ο Φινλανδός ομόλογός μου δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να λέγαμε όχι». 

Οι ηγέτες της ευρωζώνης, ακόμη, εξετάζουν τρόπους για να παραμείνει σε καθεστώς πίεσης η Αθήνα, όπου συμπεριλαμβάνεται το να μη δοθεί η στήριξη που δεν σχετίζεται με την αναδιάρθρωση του χρέους, μέχρις ότου διεξαχθούν οι εκλογές του Απριλίου. Δύο αξιωματούχοι ωστόσο δήλωσαν πως η πρόταση αυτή δεν βρίσκεται πλέον επί τάπητος. «Εάν δοθεί το δάνειο, θα γίνει σε μία φάση», δήλωσε ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: