Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Οι Γερμανοί μάς θέλουν στο ευρώ.

του Γιώργου Δελαστίκ
Κατηγορηματική ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» δήλωσε χωρίς περιστροφές. Έσπευσε φυσικά αμέσως μετά να προσθέσει εκβιαστικά τους όρους της: «Δεν θα υπάρξει κανένα νέο πρόγραμμα (σ.σ. δανειοδότησης) για την Ελλάδα, αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα» τόνισε. Δεν αρκέστηκε σ' αυτό. «Τα χρήματα δεν θα δοθούν ελεύθερα πριν εκπληρωθούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Ελλάδας» υπογράμμισε.


«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» τόνισε χθες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχολιάζοντας δήλωση της Ολλανδής επιτρόπου Νέλι Κρους, μιας... «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού η οποία είχε δηλώσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έβλαπτε την υπόλοιπη Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης» υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγίς.

Όχι ότι έχουν κανένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος οι δηλώσεις του Μπαρόζο και του Μπαγίς, αλλά τις αναφέρουμε επειδή αντανακλούν το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, οι οποίες πάντα σπεύδουν να εναρμονίζονται στα σοβαρά θέματα με τις γερμανικές θέσεις. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ειλικρινής όταν δηλώνει πως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δεν μας θέλει στο ευρώ βεβαίως ούτε από συμπάθεια προς τους Ελληνες ούτε από ανθρωπιστικούς λόγους. Τα γερμανικά συμφέροντα και μόνο υπερασπίζει.

Όλες αυτές οι απειλές για αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τίποτα περισσότερο από προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα που στόχο έχουν κατά περίπτωση είτε να ικανοποιήσουν τη γερμανική κοινή γνώμη είτε να τρομοκρατήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων που ακόμη τάσσονται υπέρ του ευρώ.

Η Γερμανία δεν έχει απολύτως κανένα οικονομικό ή πολιτικό κέρδος από μια αποβολή ή εξαναγκασμό της Ελλάδας να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το Βερολίνο μια εξανδραποδισμένη, εξουθενωμένη Ελλάδα που θα έχει υποκύψει σε όλες τις γερμανικές απαιτήσεις που αποσκοπούν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξαθλίωση των Ελλήνων.

Μια «Ελλάδα του πεντακοσάρικου» με μισθούς πείνας πεντακοσίων και χιλίων ευρώ προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη Γερμανία. Τουριστικός προορισμός για εκατομμύρια Γερμανούς συνταξιούχους που με ένα χιλιάρικο θα κάνουν έναν μήνα διακοπές στην Ελλάδα σαν πασάδες στα Γιάννενα. Τόπος φθηνής αγοράς ακινήτων και γης για την ανάπτυξη κάθε είδους δραστηριοτήτων από Γερμανούς επιχειρηματίες (π.χ. ακόμη και για την παραγωγή ρεύματος που θα πηγαίνει στη Γερμανία). Χώρα πάμφθηνου και μορφωμένου εργατικού, αλλά και επιστημονικού δυναμικού κ.λπ. Ανατριχιάζει κανείς αν αναλογιστεί τα αμύθητα ποσά που έχουμε ξοδέψει ως ελληνική κοινωνία, κράτος και πολίτες για να σπουδάσουμε 17, 18 ή 20 χρόνια τους νέους μας από το Δημοτικό μέχρι το Πολυτεχνείο ή το Πανεπιστήμιο για να γίνουν π.χ. μηχανικοί ή γιατροί, τους οποίους τώρα θέλει να τους πάρει έτοιμους η Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα, χωρίς να έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για την απαιτητική μόρφωσή τους, επανδρώνοντας τα εργοτάξια, τα εργοστάσια ή τα νοσοκομεία της και δίνοντάς τους δύο χιλιάρικα μισθό! «Ελεήστε, τυφλοί, τον ανοιχτομάτη» που λέγαμε σαρκαστικά παλιότερα...

Οι εξαχρειωμένες υποτελείς χώρες της Ευρώπης σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία, σε λίγο και την Ιταλία και την Ισπανία είναι αυτές που έχουν αξία χρήσης για το γερμανικό Τέταρτο Ράιχ της πανευρωπαϊκής ηγεμονίας και επικυριαρχίας του Βερολίνου. Όσο οι χώρες αυτές είναι μέσα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, η Γερμανία τις ελέγχει απολύτως και τις καθυποτάσσει μέσω των μηχανισμών και των θεσμών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αν τις πετάξει έξω από το ευρώ, η δυνατότητα υπαγόρευσης πολιτικής επί των χωρών αυτών από το Βερολίνο θα αποδυναμωθεί δραματικά.

Είναι εξαιρετικά μεγάλη τότε η πιθανότητα να στραφούν μία μία οι χώρες αυτές προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οικοδομώντας σταδιακά ένα αντιγερμανικό μέτωπο επί ευρωπαϊκού εδάφους, ανάλογο με εκείνα των δύο παγκόσμιων πολέμων που οδήγησαν σε αντίστοιχες γερμανικές ήττες.

Άχρηστο
Ένα «πτώμα» μπορεί μόνο να φοβίσει

Η ΑΠΟΒΟΛΗ της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τότε μόνο θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη για τη Γερμανία, αν το Βερολίνο αντιμετώπιζε κύμα ανυπακοής από σειρά χωρών του ευρώ που αρνούνταν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του. Τότε ίσως να είχε κάποιο νόημα για τους Γερμανούς να πετάξουν έξω μια χώρα για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιπες. Τώρα όμως που Ιταλοί, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι σκύβουν δουλικά το κεφάλι και εκτελούν αδιαμαρτύρητα τις εντολές των Γερμανών, σε τι πράγμα θα χρησίμευε μια εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ; Απολύτως κανένα οικονομικό ή πολιτικό όφελος δεν θα είχε μια τέτοια κίνηση για τους Γερμανούς. Δεν θα διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, λοιπόν - ασχέτως του ότι βεβαίως έχουν επεξεργαστεί σενάρια και γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: