Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ελλάδα, η χώρα των ανέργων


Τρομακτικά εμφανίζονται τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών αναλυτών ότι η ύφεση και φέτος θα εί­ναι βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων.
Το πρώτο μαντάτο έρχεται από το στρατόπεδο των ανέργωνοι οποίοι πληθαίνουν με αυξανόμε­νους ρυθμούς, παρά το ότι η θερινή περίοδος είναι παραδοσιακά η καλή περίοδος για την απασχόληση λόγω τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στα­τιστικής Αρχήςη ανεργία έφτασε στο 16,2% έναντι 11,6% τον Μάρτιο του 2010, κά­τι που σημαίνει σε απόλυτους αριθ­μούς ότι οι άνεργοι έφτασαν στις 811.340 έναντι 578.723 πέρσι. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τον τρόπο που μετρά η Στατιστική Υπη­ρεσία την ανεργία ακόμη και 1 ώρα να έχει δουλέψει κάποιος την εβδομάδα δεν καταγράφεται ως άνεργος.
Έτσι, αν συνυπολογιστούν όσοι χαρακτη­ρίζονται εργαζόμενοι, αλλά στην πραγματικότητα απασχολούνται για λίγες ώρες ή ημέρες, τότε το νούμερο ξεπερνά το εκατομμύριο ανέργους.
Παράλληλα, έκθεση δεδομένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας επισημαίνει ότι έως και 199,15% αυξήθηκαν οι συμβάσεις πλήρους απα­σχόλησης που μετατράπηκαν το 2011 σε συμβά­σεις μερικής απασχόλησηςόμως αυτό που σοκάρει είναι η αύξηση των συμβάσεων εκ περιτροπής απα­σχόλησης.
Κατά 1.121,45% αυξήθηκαντους πρώτους 2 μήνες του 2011 σε σχέση με τους αντίστοιχους περ­σινούς, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής έπειτα από συμ­φωνία εργαζόμενου και εργοδότη ενώ, για το ίδιο διάστημα, η αύξηση φτάνει στο 2.725% για τις συμ­βάσεις που άλλαξαν με μονομερή απόφαση του ερ­γοδότη.
Στους νέουςστις ηλικίες 15-24 ετών, η ανεργία έφτασε στο απίστευτο 42,5% έναντι 29,8% πέρσι, ενώ εντυπωσιακά χαρακτηρίζονται και τα στοιχεία για τις ηλικίες 25-34 ετών, όπου η ανεργία διαμορφώνεται πλέον στο 22,6% έναντι 15,4% πέρσι!
Όσο για την πρόβλεψη για το 2012, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ / ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης επιση­μαίνει ότι η αύξηση της ανεργίας θα κυμαίνεται από 20% ως 22%, δηλαδή θα ξεπεράσει τους 1.200.000 άνεργους.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών αλλού σφυρίζει, αφού επικαλείται πρόδρομους δεί­κτες και είναι αισιόδοξο για τις προοπτικές ανάκαμ­ψης… Την ώρα που η βιομηχανική παραγωγή, όπως η μεταποίηση, «βυθίζεται» τον Απρίλιο κατά 11,3%, δηλαδή ακόμα πιο χαμηλά από τον περσινό Απρίλιο που η πτώση ήταν της τάξης του 5,6%, ενώ συνολι­κά στο 4μηνο η πτώση είναι της τάξης του 8,4% ένα­ντι 4,5% πέρσι, κυρίως λόγω της καθίζησης στους κλάδους που «τράβηξαν» όσο μπορούσαν το κάρο της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τη βιομηχανία χημικών, μετάλλων, πετρελαιοειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: