Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η πιθανότητα «Ευρωπαϊκής Lehman» τρομάζει τις αγορές

Άλλη μία χρηματιστηριακή συνεδρίαση στη σκιά της ελληνικής κρίσης διαδραματίστηκε τη Δευτέρα, με τα διεθνή χρηματοοικονομικά ΜΜΕ να έχουν εκτενείς αναφορές στο ενδεχόμενο μίας ελληνικής πτώχευσης με  επενδυτικές τράπεζες, αναλυτές αλλά και πολιτικούς αξιωματούχους απ' όλον τον κόσμο να συγκλίνουν στην εκτίμηση πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα διεθνές σοκ, αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο από αυτό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

Το ντόμινο θα ξεκινούσε πρώτα από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και στη συνέχεια θα προχωρούσε στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρτενία και πιθανώς το Βέλγιο, ενώ δεδομένη θεωρείται η τραπεζική κρίση και στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Μέσα σε μία τέτοια κατάσταση πανικού, το επόμενο θύμα θα ήταν οι ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθούσε η Κίνα.

Ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για ένα σενάριο Αρμαγεδών και η πρώτη διαπίστωση φαινεται να είναι πως είναι αδύνατο να προετοιμαστούν γι' αυτό.

Στην Ελλάδα, πάντως, η χρηματοοικονομική Αποκάλυψη συνεχίζεται και αυτό, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, με το ΓΔ να παραμένει σε χαμηλά 15ετίας και με τους επενδυτές να έχουν υποστεί συντριπτικές απώλειες στα χαρτοφυλάκια τους. Τη Δευτέρα καταγράφηκε και νέα πτώση της τάξης του 1,98%, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: