Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Ελλάδα: Το επικίνδυνο παιχνίδι με το χρόνο»


Πλήθος δημοσιευμάτων στο γερμανικό τύπο σχετικά με την ελληνική οικονομία, τις προτάσεις του Β. Σόιμπλε αλλά και το "όχι"του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


«Ο Τρισέ λέει ευγενικά όχι» είναι ο τίτλος που επιγράφει το εκτενές ρεπορτάζ της στις οικονομικές σελίδες η εφημερίδα SüddeutscheZeitung. Και στον υπότιτλο σημειώνει: «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνείται την ιδέα του Σόιμπλε για την διάσωση της Ελλάδας. Και η υπερχρεωμένη χώρα χρειάζεται ακόμα 90 δις ευρώ».

Και η εφημερίδα σημειώνει: «Όλοι το γνωρίζουν, ότι η Ελλάδα δεν έχει σωθεί και χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια, η οποία υπολογίζεται στα 90 δις ευρώ. Υπεύθυνοι για την καταστροφή είναι τόσο οι Έλληνες όσο και οι διστακτικοί εταίροι τους, οι Ευρωπαίοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τόσο οι ειδικοί της τρόικας, όσο και της Κομισιόν αλλά και της ΕΚΤ. Παρά την όποια βοήθεια, οι Ευρωπαίοι δεν κατάφεραν να πείσουν τις αγορές ότι εννοούν σοβαρά τη διάσωση της Ελλάδας».

«Ελλάδα: Το επικίνδυνο παιχνίδι με το χρόνο» επιγράφει το σχόλιο της η αυστριακή εφημερίδα Die Presseκαι σημειώνει πως οι χώρες της ΕΕ θέλουν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της χώρας για να αποφύγουν μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μια οικονομοτεχνική στρατηγική, η οποία θα μπορούσε να σκοντάψει στους ανθρώπους.

Και η εφημερίδα υπογραμμίζει ενόψει του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα:
«Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως η Ελλάδα με κάποιο τρόπο θα σωθεί. Η πιθανότητα όμως μειώνεται με κάθε επιπλέον δόση. Η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από κάθε νέα δόση. Διότι για παράδειγμα χώρες όπως η Ολλανδία πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις. Όμως οι τιμές πολλών ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων μειώνεται λόγω του άσχημου οικονομικού κλίματος. Η ανεργία έχει αυξηθεί και τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί».

Η NeueWestfälische σημειώνει επίσης για το ενδεχόμενο νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα: «Το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν αλλά το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα. Όλες οι άλλες επιλογές εμπεριέχουν τον κίνδυνο μια καταστροφής που θα συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και στο τέλος θα άγγιζε την παγκόσμιο οικονομία. Και οι πολίτες μένουν στο τέλος με ένα αίσθημα ότι είναι αδύναμοι να παρέμβουν».

Η FrankfurterAllgemeineZeitung αφιερώνει στις οικονομικές της σελίδες δυο άρθρα: το ένα επιγράφει «η τρόικα επιβάλλει στην Ελλάδα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις» και το άλλο «Ο μαθητής υπόδειγμα που δεν μπορεί να πληρώσει» και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε να κάνει το πρώτο τρίμηνο του 2011. Παρόλα αυτά δεν αλλάζει τίποτα στην απειλούμενη χρεοκοπία».

Η FAZ σημειώνει σχετικά με μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας:
«Ακόμα και στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η εντύπωση, ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης που συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο έχει αποτύχει και ότι κάθε επιπλέον οικονομική ένεση απλά θα καθυστερήσει τη χρεοκοπία αλλά δεν θα την εμποδίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: