Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Που το πάει η Σοφοκλέους;

Σημάδια κόπωσης της ισχυρής ανόδου τελευταίων ημερών έδειξε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ερώτημα πλέον που βρίσκεται στο μυαλό όλων των επενδυτών μικρών και μεγάλων, είναι αυτή η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων αποτελεί την απαρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου ή απλά μια τεχνική αντίδραση από τα πρόσωπα χαμηλά της αγοράς.
 Με βάση την πληροφόρηση αλλά και τη λογική μάλλον πρόκειται για το δεύτερο σενάριο καθώς η χώρα προσπαθεί να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει στην οικονομία της ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει κανονικά τις δόσεις του δανείου από την Ε.Ε.
Οποιοδήποτε λοιπόν πρόβλημα είτε αυτό προέρχεται  από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών είτε από τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τη μεταρρύθμιση θα μπορούσε να προσγειώσει ανώμαλα το γενικό δείκτη  προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους επενδυτές.
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα συνεχίζει να χρωστάει περίπου 300 δισ. ευρώ καθώς τα κεφάλαια που έρχονται από την Ε.Ε. δεν μειώνουν το δανεισμό μας αλλά απλώς τον ανακυκλώνουν.
 Ταυτόχρονα από το φθινόπωρο είναι βέβαιο ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις με αιχμή του δόρατος την Δ.Ε.Η. θα είναι σημαντικά ισχυρότερες από όσες είδαμε εν μέσω θέρους γεγονός που με την αντίστοιχη κάλυψη των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης θα συνεχίσει να δίνει μια εικόνα καταστροφής για τη χώρα μας.
 Ταυτόχρονα δεν εχουν εντόπιστει εισροές από το εξωτερικό πέραν κάποιων μικρών ευκαιριακών με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Άρα, ισχύει ότι το πάρτι έλαβε χώρα μεταξύ των γνωστών υπόπτων και των φίλιων δυνάμεων ενόψει της δημιουργίας αποτιμήσεων για παν ενδεχόμενο…
 Με αυτά που έχουν ακούσει και διαβάσει οι ξένοι για την Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο, θα περάσουν χρόνια για να εμφανίσουν εισηγήσεις στα αφεντικά τους για αγορές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να προηγηθούν εκατοντάδες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και χιλιάδες δημοσιεύματα...
 Οι αναλυτές της Πήγασος κατ’ επανάληψη έχουν αναφερθεί στα κομβικά επίπεδα των 1.780 μονάδων, περιοχή στην οποία ο ΓΔ θα έχει διορθώσει κατά το ήμισυ την καθοδική πορεία από τις 2.173 (υψηλά 29ης Μαρτίου) στις 1.383 (χαμηλά 8ης Ιουνίου) μονάδες.
 Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον είναι θεμιτές και λογικές κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, είτε εναλλαγές και αναδιαρθρώσεις επιλογών σε τίτλους που δεν έχουν «τρέξει». Τονίζουν ότι από τη συνεδρίαση της Τρίτης έχει διαφανεί η διάθεση κατοχύρωσης κερδών σε τίτλους που βρέθηκαν στο προσκήνιο τις προηγούμενες εβδομάδες και μερική μετατόπιση προς κατηγορίες μετοχών με υστέρηση αποδόσεων.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η πτώση στην 7η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΟΤΕ για πρώτη φορά στα χρονικά. Τον υποσκέλισε (και) η ΔΕΗ μετά τις Eurobank και Alpha Bank που τον ξεπέρασαν τις προηγούμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ μετά το τριήμερο ράλι στις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου που κερδίζει 13,60% αποτιμάται πλέον στα 3,21 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο ΟΤΕ αποτιμάται οριακά χαμηλότερα και στα 3,18 δισ. Ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 7η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ ο ΟΤΕ πέφτει για πρώτη φορά στη 12χρονη χρηματιστηριακή του ιστορία, ενώ έως το 2004 (θυμίζουμε) ήταν ο απόλυτος leader πάνω από την Εθνική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: