Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Βουλιάζει συνεχώς την πραγματική οικονομία, η πολιτική που επιβάλλει η τρόικα στη χώρα μας.

Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

«Ανθρακες ο θησαυρός», τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι στις 16 Αυγούστου.
Αντί να δει κατάματα το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους και να λάβει γενναίες αποφάσεις, το γαλλογερμανικό διευθυντήριο όχι μόνο επέμεινε στην ακολουθούμενη σκληρή πολιτική, αλλά αποφάσισε για τους άλλους, χωρίς τους άλλους, να τους επιβάλει -απαιτώντας μάλιστα ανάλογη αναθεώρηση των Συνταγμάτων τους- την καθιέρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η απόφαση αυτή αποτελεί οικονομικό παραλογισμό, δεδομένου ότι παραβλέπει τις κυκλικές διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τις επιπτώσεις σ' αυτήν των διαφόρων εξωγενών παραγόντων και, κυρίως, τις διαφορετικές δομές των οικονομιών των κρατών-μελών και τις διαφορές στις φάσεις του οικονομικού κύκλου που περνά η καθεμιά από αυτές. Με άλλα λόγια, στο «ζουρλομανδύα» του ευρώ θέλουν να προσθέσουν και το «ζουρλομανδύα» των ισοσκελισμένων εθνικών προϋπολογισμών.
Το τραγικό είναι ότι η απόφαση αυτή του διδύμου Μέρκελ - Σαρκοζί συνέπεσε με την ανακοίνωση της Eurostat για ουσιαστική στασιμότητα της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Στην ίδια ανακοίνωση της Eurostat αναφέρεται ότι μειώθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας σε σταθερές τιμές το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 κατά 5,5%. Πρόκειται για τη συνέχιση της καθοδικής πορείας του ΑΕΠ της χώρας, την οποία έχει προκαλέσει η πολιτική που έχει επιβάλει στη χώρα μας η τρόικα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) στις 12.8.11, και της ανοδικής πορείας της ανεργίας στις 11.8.11. Τα στοιχεία αυτά από το α' τρίμηνο του 2009 μέχρι και το β' τρίμηνο του 2011 στις 11.8.11 δίνονται στο πρώτο μέρος του πίνακα που παραθέτουμε. Στο δεύτερο μέρος του πίνακα δίνονται οι ποσοστιαίες μεταβολές ανά τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Οπως φαίνεται από τον πίνακα, η μείωση του ΑΕΠ που εκτιμά η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το α' τρίμηνο του 2011 (-6,9%) είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Eurostat (-5,5%). Η διαφορά οφείλεται εν μέρει στο ότι η εκτίμηση της Eurostat στηρίζεται σε εποχικά διορθωμένα στοιχεία, ενώ εκείνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε μη διορθωμένα εποχικά στοιχεία, τα οποία όμως ίσως απεικονίζουν ακριβέστερα την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που, δυστυχώς, συνεχίστηκε και το β' τρίμηνο του 2011. Συνέπεια, όμως, αυτής της καθίζησης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι η συνεχής αύξηση τόσο του αριθμού των ανέργων όσο και του ποσοστού της ανεργίας και μάλιστα με εκρηκτικούς ρυθμούς, και ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση (αντί για την επιδιωκόμενη μείωση) του δημόσιου χρέους σε ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Οφαύλος αυτός κύκλος ύφεσης-ανεργίας-χρέους είναι η συνέπεια των άγριων περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις και στα επιδόματα, καθώς και στις δημόσιες επενδύσεις από τη μια μεριά και της συνεχούς αύξησης των άμεσων και, περισσότερο, των έμμεσων φόρων που επιβλήθηκαν με βάση τα Μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση. Δυστυχώς, τα μέτρα που ψηφίστηκαν και ψηφίζονται και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο μήνα και εκείνα που θα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση για να πάρει το δεύτερο πακέτο στήριξης θα έχουν τις ίδιες συνέπειες στην πραγματική οικονομία.
Τα ερωτήματα, όμως, που γεννιούνται είναι: Μέχρι πότε ο λαός θα μπορέσει να αντέξει τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η υποβάθμιση αυτή, ιδιαίτερα στους ανέργους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και στους μετανάστες; Αναλογίζονται, τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα, τι θα σημάνει η εξάντληση της αντοχής αυτής; Μπορεί κανείς να αποκλείσει κοινωνικές εκρήξεις ανάλογες με εκείνες που συμβαίνουν σε πολλές άλλες χώρες; Δυστυχώς, αυτά τα ερωτήματα δεν απασχόλησαν το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί στην πρόσφατη συνάντησή τους.
*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: