Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

«Σώστε τα σχολεία όχι τις τράπεζες», φωνάζουν στην Ιταλία.

Διαδηλώσεις για τη δημόσια Παιδεία πραγματοποιούνται σήμερα στη Ρώμη και σε άλλες 90 πόλεις της Ιταλίας. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι ν’ ανακληθούν οι περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νέες κινητοποιήσεις οργανώνονται για αύριο από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τα χαράματα, με διαδήλωση αναπληρωτών καθηγητών, μαθητών και φοιτητών μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Πολλοί μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους με κατσαρόλες και τηγάνια για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Τα αυτόνομα συνδικάτα που οργάνωσαν την κινητοποίηση τονίζουν, σε ανακοίνωσή τους, ότι «αντιτίθενται στις περικοπές του προϋπολογισμού, στις πολυπληθείς σχολικές τάξεις που θυμίζουν κοτέτσια, στους χαμηλούς μισθούς και στα επισφαλή σχολικά συγκροτήματα που χρειάζονται άμεση συντήρηση».
Μεγάλο μέρος των κινητοποιήσεων οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, στα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Τwitter. 

Στο Μιλάνο, το σύνθημα στο μεγαλύτερο πανό της συγκέντρωσης, έγραφε «Save schools not banks» («Σώστε τα σχολεία, όχι τις τράπεζες»).
Οι φοιτητές, περνώντας μπροστά από τα γραφεία της τράπεζας Unicredit, έριξαν κόκκινη και ροζ μπογιά και αυγά στην κύρια είσοδό της και κόλλησαν στα τζάμια χαρτιά που έγραφαν «Δεν είναι το δικό μας χρέος». Ακόμα, πέταξαν αυγά και κόκκινη μπογιά στο κτίριο όπου φιλοξενείται το τοπικό παράρτημα του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's στο Μιλάνο.
Αύριο, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, οργανώνει νέα κινητοποίηση, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία Εσέντρα της Ρώμης, με τη συμμετοχή εργαζομένων στον χώρο της Παιδείας, δημοσίων υπαλλήλων και φοιτητών.

Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος αναφέρεται και στην «πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της 15ης Οκτωβρίου κατά της πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «χιλιάδες "αγανακτισμένοι" θα συναντηθούν στην Ρώμη, για να ξεκινήσει μια πορεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της εργασίας και της Δημοκρατίας και εναντίον των πολιτικών που δηλώνουν ότι μάχονται την κρίση, ενώ , στην πραγματικότητα, υπερασπίζονται την κερδοσκοπία και τα μεγάλα κεφάλαια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: