Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ευρώπη.... κινδυνεύει να γίνει µια έρηµη χώρα.....

Του Ρούσσου Βρανά
__Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει µια έρηµη χώρα, όπου η ανεργία θα απειλήσει ολόκληρες κοινωνίες. Αυτό λένε οι τύποι του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Και σίγουρα ξέρουν κάτι παραπάνω από εµάς.


__3,2 δισ. άνθρωποι σε όλον τον κόσµο είχαν δουλειά προτού ξεσπάσει η κρίση (µια αύξηση µισού δισεκατοµµυρίου µέσα σε δέκα χρόνια). Η παγκόσµια ανεργία άρχισε να υποχωρεί από το 2004 έως το 2007. Τότε, η κρίση άλλαξε τα πράγµατα. Σήµερα, 210 εκατοµµύρια άνθρωποι αναζητούν εργασία, δηλαδή 30 εκατοµµύρια περισσότεροι από το 2007, από τους οποίους τα τρία τέταρτα βρίσκονται στις λεγόµενες προηγµένες χώρες. Παρά τις έστω αµυδρές ενδείξεις µιας οικονοµικής ανάκαµψης, η ανεργία επιµένει, µε ελάχιστες εξαιρέσεις: τη Γερµανία και τη Νορβηγία. Ο κόσµος απέχει πολύ ακόµη από τις 45 εκατοµµύρια θέσεις εργασίας που δηµιουργούσε ετησίως πριν από την κρίση.
Το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας φοβούνται πως εγκαθίσταται σήµερα στον πλανήτη µια χρόνια ανεργία, ένας φαύλος κύκλος στον οποίο η υποαπασχόληση πνίγει την παγκόσµια ζήτηση µε αποτέλεσµα να µειώνεται η παγκόσµια παραγωγή. Οπως µετά το κραχ του 1929, η ανεργία εξαπλώνεται σήµερα στον κόσµο µετά την κρίση του 2008. Ο αρθρογράφος Ερίκ Λε Μπουσέ επισηµαίνει στην εφηµερίδα «Λεζ-Εκό» πως 440 εκατοµµύρια νέοι θα παρουσιαστούν στα γραφεία εργασίας την προσεχή δεκαετία. Ακόµη και αν σταθεροποιηθεί η οικονοµική ανάκαµψη, οι νέοι θα είναι οι πρώτοι που θα θυσιαστούν σε αυτήν την κρίση. Ηδη, το ποσοστό της ανεργίας τους είναι διπλάσιο από των ενηλίκων. 



Ογδόντα εκατοµµύρια νέοι είναι σήµερα άνεργοι. Και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιζήσουν.

__Τα παιδιά της µελλοντικής γενιάς δεν έχουν να ελπίζουν πως θα κληρονοµήσουν πλούτη από τους γονείς τους. 


Σύµφωνα µε έρευνα του οµίλου Τζάνους Κάπιταλ Γκρουπ, ελάχιστοι Ευρωπαίοι θα µπορέσουν να βάλουν κάτι κατά µέρος για τα γεράµατά τους κι ακόµη λιγότεροι θα είναι εκείνοι που θα τους περισσέψει κάτι για να δώσουν στα παιδιά τους. Η έρευνα, στην οποία έλαβαν µέρος ενήλικοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, καταλήγει στο συµπέρασµα πως η κρίση θα απειλήσει την παραδοσιακή µεταβίβαση πλούτου από γενιά σε γενιά. «Οι εργαζόµενοι της Ευρώπης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα µπορούν πια να βγαίνουν στη σύνταξη τόσο νωρίς όσο θα επιθυµούσαν και πως θα πρέπει να εργάζονται ακόµη περισσότερα χρόνια», λέει στην εφηµερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο Ντέιβιντ Μπάουερς, υπεύθυνος της έρευνας. «Η µεταβίβαση πλούτου από γενιά σε γενιά ήταν κάτι που µέχρι τώρα θεωρούσαµε δεδοµένο. 


Δεν θα συµβεί όµως το ίδιο και µε αυτή τη γενιά». 


__Οι θύτες παρουσιάζουν τη θυσία των νέων ως αναπόφευκτη. Ενας από αυτούς όµως, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ του ΔΝΤ, εκφράζει φόβους ότι οι νέοι δεν θα πέσουν αδιαµαρτύρητα όσο το σύστηµα θα τους κρατάει οµήρους της ανεργίας. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: