Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Αφού μείωσαν τους μισθούς, εκτινάσσουν τις τιμές!


του Γιώργου Δελαστίκ
Eφιαλτική για την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδεικνύεται πλέον η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου. Εν πρώτοις, κέρδισε ήδη τη θέση της στην ιστορία ως η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στο ελληνικό κράτος, με την απόφασή της να μειώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία και σφράγισε ανεξίτηλα το χαρακτήρα της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Πραγματικά, οτιδήποτε κι αν κάνει από δω και πέρα αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκατομμύρια Ελλήνων θα αναφέρονται σε αυτή αποκλειστικά και μόνο με το χαρακτηρισμό «η κυβέρνηση που λεηλάτησε μισθούς και συντάξεις». Και, βεβαίως, αυτή είναι η πραγματικότητα.



Εν συνεχεία, η κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησε σε νέα λεηλασία των εισοδημάτων των λαϊκών τάξεων, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ ήδη κλιμακώνει την επίθεσή της σε αυτό τον τομέα, μέσω της επικείμενης μετάταξης εκατοντάδων προϊόντων στην ανώτατη κλίμακα – πράγμα που σημαίνει νέα αύξηση της τιμής προϊόντων πρώτης ανάγκης κατά 12% επιπλέον!
Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση άνοιξε νέο μέτωπο περαιτέρω οικονομικής αφαίμαξης των Ελλήνων και δη των ασθενέστερων – φτωχότερων στρωμάτων: τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και του σιδηροδρόμου, και γενικά των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, μέσω της προκλητικής εκποίησης –έναντι πινακίου φακής…– των αντίστοιχων δημόσιων επιχειρήσεων σε αεριτζήδες ιδιώτες!

Ληστεύοντας τη ΔΕΗ

Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα η εξάλειψη των συχνά απαράδεκτων εκμαυλιστικών προνομίων που έχουν παραχωρήσει οι κατά καιρούς κυβερνήσεις (πρωτίστως αυτές του ΠΑΣΟΚ) στους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους σε ορισμένες ΔΕΚΟ για να τους διαφθείρουν και να τους καταστήσουν πειθήνια όργανα της κυβερνητικής πολιτικής, από τη μια μεριά, και η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, από την άλλη.
Οι πάντες συμφωνούν να καταργηθούν τα προνόμια στις ΔΕΚΟ και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην μπορούν πλέον οι κυβερνήσεις να κάνουν άχρηστες ρουσφετολογικές προσλήψεις στρατιών κομματικών οπαδών σε αυτές, βυθίζοντάς τες στα χρέη και στα ελλείμματα.
Κανείς, όμως, δεν συμφωνεί να πάψουν να είναι δημόσια αγαθά το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, οι αστικές συγκοινωνίες, οι σιδηρόδρομοι κ.λπ., και να μετατραπούν σε αντικείμενα κερδοσκοπίας από αδίστακτους ιδιώτες. Ο λόγος είναι απλός: Χωρίς νερό δεν ζει ο άνθρωπος και χωρίς ηλεκτρικό είναι αδύνατη η ζωή σήμερα, οπότε, ακόμα κι αν… δεκαπλασιάσει την τιμή τους ένας αδίστακτος επιχειρηματίας, οι πάντες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τη δεκαπλάσια τιμή, ακόμα κι αν αυτό αποτελέσει αιτία κοινωνικής εξέγερσης.
Η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου απέναντι στη ΔΕΗ είναι άκρως αποκαλυπτική των προθέσεών της. Όταν διαπιστώνει, π.χ., κάποιος από τα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι με τη «μονοπωλιακή» ΔΕΗ οι Έλληνες έχουν το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, για να υποστηρίξει το υποτιθέμενο «άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στους ιδιώτες», που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ρεύματος από… 40% ως και 100% (!!!) για το 95% των καταναλωτών, πρέπει να είναι ή πολιτικά ηλίθιος ή εξαιρετικά ύποπτος για ιδιοτελείς συναλλαγές, που θα οδηγήσουν στον προσωπικό πλουτισμό του.

Αυξήσεις από 40% έως 100%

Τα εξωφρενικά νούμερα αυξήσεων που αναφέρθηκαν δεν είναι τυχαία. Αποτελούν τις προθέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου και προκύπτουν από τη σύγκριση της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Η σύγκριση αυτή αποκαλύπτει αμέσως γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου και, φυσικά, οι ξένοι δυνάστες της πατρίδας μας, η ΕΕ και το ΔΝΤ, θέλουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Στις πολύ μικρές καταναλώσεις (μέχρι 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο), το ρεύμα κοστίζει στην Ευρωζώνη… 140% περισσότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα! Στις μικρές καταναλώσεις (μέχρι 2.500 κιλοβατώρες) κοστίζει 100% ακριβότερα στην Ευρωζώνη, ενώ στις μεσαίες καταναλώσεις (μέχρι 5.000 κιλοβατώρες) κοστίζει 60% ακριβότερα! Αντιθέτως, στις πολύ μεγάλες καταναλώσεις (πάνω από 15.000 κιλοβατώρες) η διαφορά μικραίνει πολύ – μόλις στο 18%.
Στην ουσία, δηλαδή, οι μεγάλοι καταναλωτές και οι εμπορικές επιχειρήσεις επιδοτούν το πολύ φθηνό οικιακό ρεύμα των ελληνικών οικογενειών. Κατά μέσο όρο, στην Αθήνα πληρώνουμε 11,5 λεπτά την κιλοβατώρα, ενώ κοστίζει 13 λεπτά στο Παρίσι και 16 λεπτά στη Ρώμη, αλλά 21,5 λεπτά στις Βρυξέλλες, 23 λεπτά στο Βερολίνο και 29 σχεδόν λεπτά στην Κοπεγχάγη με την «πράσινη ενέργεια»!
Υπάρχουν, δηλαδή, τεράστια περιθώρια αυξήσεων για να «εναρμονιστούν» οι ελληνικές τιμές με τις ευρωπαϊκές, πράγμα που, βεβαίως, θα σπεύσουν να κάνουν όποιοι ιδιώτες αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά ενέργειας. Θα κερδίσουν δισεκατομμύρια ευρώ, λεηλατώντας τους καταναλωτές. Όσο, όμως, η ΔΕΗ έχει αυτές τις τιμές, κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Παπανδρέου ετοιμάζει σαρωτικές αυξήσεις στα τιμολόγιά της από τα τέλη του χρόνου: Σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή του ρεύματος για οικιακή χρήση κατά μέσο όρο γύρω στο 40%, με τις αυξήσεις να ξεπερνούν το 100% στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις, ενώ παράλληλα θα αυξήσει κατά περίπου 60% την τιμή του ρεύματος που παρέχει στους αγρότες!
Αντιθέτως, το βιομηχανικό ρεύμα θα αυξηθεί κατά μόλις 7-8%, ενώ το ακριβό ρεύμα που παρέχεται σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα… μειωθεί κατά 10-25%!
Με τον τρόπο αυτό, θα προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να είναι συμφέρουσα η εισβολή ιδιωτών και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, τα οποία ούτως ή άλλως θα χρηματοδοτήσουν το πέρασμα της ενέργειας σε χέρια ιδιωτών, μέσω των αυξήσεων που θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν στη ΔΕΗ. Πολύ ωραία στημένο κόλπο –και άκρως κερδοφόρο για τους εμπνευστές του, υποθέτουμε–, πέρα από τα παραμύθια περί «ανταγωνισμού» που επιχειρούν να μας πουλήσουν…

Ίδια γραμμή στις συγκοινωνίες

«Εκσυγχρονισμός» στον τομέα της ενέργειας σημαίνει, κατά την κυβέρνηση Παπανδρέου, να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες το ρεύμα σε τιμή αυξημένη κατά 40% έως και 100%, για να περάσει η ηλεκτροπαραγωγή και η διανομή στα χέρια κερδοσκόπων ιδιωτών.
Ίδια είναι η γραμμή της και στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Σκοπεύει να αυξήσει την τιμή των εισιτηρίων κατά τουλάχιστον 20% και των καρτών απεριορίστων διαδρομών πολύ περισσότερο, ενώ παράλληλα θα καταργήσει πολλές λεωφορειακές γραμμές και θα αραιώσει τα δρομολόγια στις υπόλοιπες, προχωρώντας σε απολύσεις εργαζομένων! Ακριβότερο εισιτήριο για χειρότερες υπηρεσίες! Έξοχη «σοσιαλιστική» συνταγή για τα κατά τεκμήριο οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς…
Η ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη διαπερνά την κυβερνητική πολιτική για τους σιδηροδρόμους: αυξήσεις στα εισιτήρια των τρένων κατά 30% ή 50% ή και 100% με διάφορα τεχνάσματα και, παράλληλα, δραστική περικοπή των περισσότερων δρομολογίων του ΟΣΕ, με πλήρη εξάρθρωση του προσωπικού του, με απολύσεις, μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, εκχώρηση των κερδοφόρων δρομολογίων σε ιδιώτες και πέρασμα όλου του χρέους του ΟΣΕ στο κράτος, ούτως ώστε οι ιδιώτες να έχουν μόνο κέρδη, χωρίς κανένα έξοδο και βάρος! Αν αυτό δεν είναι οικονομικό έγκλημα, τότε τι είναι;

Ο «σοσιαλισμός» του ΠΑΣΟΚ

Μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, ο φορολογικός κανιβαλισμός κατά των λαϊκών στρωμάτων μαίνεται, εκρηκτικές αυξήσεις τιμών επέρχονται, ενώ ήδη ο πληθωρισμός τον Ιούλιο σκαρφάλωνε στο 55% –που αποτελεί το ρεκόρ των δεκατριών τελευταίων χρόνων–, τρομερό τσουνάμι απολύσεων κυοφορείται για το φθινόπωρο και το χειμώνα, ο δημόσιος πλούτος ιδιωτικοποιείται…
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εξτρεμιστικά νεοφιλεύθερης λαίλαπας που εξαπέλυσε εναντίον του ελληνικού λαού ο κατά δυστυχή συγκυρία και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά, υποσχόμενος την εφαρμογή σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος.
«Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός / αυτός είναι ο καπιταλισμός» φώναζαν την περασμένη δεκαετία στους δρόμους. Τώρα μάθαμε ότι ο «σοσιαλισμός» του Γ. Παπανδρέου είναι… ακριβώς το ίδιο, συν τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την ιδιωτικοποίηση των πάντων – κι όλα αυτά υπό καθεστώς υποτέλειας στο ΔΝΤ και την ΕΕ! Τραγωδία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: