Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ευρωπαϊκή συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο Κορυφής





Για «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» έκανε λόγο ο Ζ. Μπαρόζο, «καλοδεχόμαστε την ευρωπαϊκή στήριξη» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χ.Β. Ρομπέι. Η συμφωνία ανακοινώθηκε, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπέι στις δηλώσεις του τόνισε ότι «το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δανεισμό της Ελλάδας. Έχουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας για να καλυφθούν απολύτως οι ελληνικές δανειακές ανάγκες. Αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συγχρόνως από την ΕΕ και από το ΔΝΤ».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, έκανε λόγο για «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», ενώ αναφέρθηκε σε εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών. Επιπλέον, μίλησε για επιμήκυνση δανείων από 7,5 σε 15-30 χρόνια, με περίοδο χάριτος δέκα ετών, ενώ ανέφερε πως παρατείνουμε την ωρίμανση του υπάρχοντος μηχανισμού για την Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, τόνισε πως «καλοδεχόμαστε τη στήριξη για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για την Ελλάδα». Σημείωσε πως έτσι το χρέος είναι βιώσιμο και δήλωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα».
«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης
Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».
Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για συνολικό επίσημο δανεισμό ύψους 109 δισ. ευρώ, η ωρίμανση των δανείων από 7,5 χρόνια θα φτάσει σε 15 (το λιγότερο) ως 30 έτη, με περίοδο χάριτος τα 10 χρόνια, ενώ το επιτόκιο θα μειωθεί σε 3,5%. Στα 37 δισ. ευρώ, η «καθαρή» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.


Τρισέ: Κρίσιμο πρόγραμμα για την Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, με δηλώσεις του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
«Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα, αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος», δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ. Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι «οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας», όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.


Συνεισφορά πιστωτριών τραπεζών
Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας υποσχέθηκαν σήμερα να συνεισφέρουν με ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών ετών, και 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο δέκα ετών, σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για της χώρα αυτή, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.
Αυτή η ένωση τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι θα κάνει μια προσφορά για την παροχή χρηματοδότησης στην Αθήνα «54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014, και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020».


Λεπτομέρειες του δανεισμού έδωσε ο Μπερλουσκόνι
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να κάνουν νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, «με τραπεζική στήριξη», τόνισε στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Εισερχόμενος στις λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.
Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι «εθελοντική συνεισφορά» των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ «άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.


Αποφασισμένη η ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν υπέρ «μιας αποφασιστικής δέσμευσης» υπέρ της Ελλάδας, «ως μέλους του ευρώ και της ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος Σαρκοζί στις δηλώσεις του τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι «στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ».
«Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με βούληση και με φιλόδοξο πνεύμα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Έτσι, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι θα κάνουμε προτάσεις. Η φιλοδοξία μας είναι να επωφεληθούμε από την ελληνική κρίση χρέους για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση που αφορά το ευρώ».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: