Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αποδείξεις: Από γκάφα σε γκάφα…

του Στέφανου Κοτζαμάνη
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει δραστικά το όριο των απαιτούμενων αποδείξεων προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει και επίσης θα έχει ως αποτέλεσμα οι συνεπείς φορολογούμενοι να καταβάλλουν και πάλι εκείνοι όσα οι φοροφυγάδες αποκρύπτουν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το σχεδιαζόμενο μέτρο θα προκαλέσει έντονη ταλαιπωρία σε όλους τους φορολογουμένους, δημιουργώντας πολλαπλάσια γραφειοκρατία και εκατομμύρια χαμένες ώρες. 




Πέραν όμως αυτού, το βασικό μειονέκτημα του μέτρου είναι ότι ΚΑΜΙΑ νέα απόδειξη δεν θα φέρει! Γιατί: αν κάποιος φορολογούμενος ζητήσει απόδειξη θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 23%, ενώ αντίθετα θα επιβαρυνθεί με συντελεστή μόνο 10% αν δεν μπορέσει να δικαιολογήσει τις δαπάνες αυτές στην εφορία. Κοινώς, κερδίζει αν αντί για απόδειξη πάρει… έκπτωση. 

Εκτός όμως από αναποτελεσματικό, το νέο μέτρο είναι ταυτόχρονα ύπουλο και άδικο. Γιατί ουσιαστικά καλεί τον συνεπή φορολογούμενο (αυτόν που δήλωσε το σύνολο των εισοδημάτων του) να πληρώσει (και) τον φόρο (ή έστω μέρος του φόρου) που θα έπρεπε να καταβάλει ο φοροφυγάς. 

Επειδή, δηλαδή, δεν μπορεί το κράτος να συλλάβει τον φοροφυγά, θα τα πάρει από τον νομοταγή… 

Κι ακόμη, επιβραβεύει τον σημερινό φοροφυγά που δηλώνει πολύ χαμηλότερο εισόδημα (μια και χρειάζεται λιγότερες αποδείξεις για να πιάσει το όριο) και τον ωθεί να αποφεύγει την κοπή αποδείξεων ακόμη κι από εκείνους που πρόθυμα τις κόβουν!


Σε κάθε περίπτωση, όμως, μην περιμένετε το μέτρο των αποδείξεων να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, ούτε και αν αυτά προέλθουν από τους συνεπείς φορολογουμένους. 


Γιατί, αν δεχτούμε πως η πλειονότητα των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, είναι αρκετά εύκολο γι' αυτούς να προσκομίσουν αποδείξεις γύρω στις 15.000 ευρώ, χωρίς να πιέσουν κανέναν φοροφυγά, αλλά από όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες του έδιναν έτσι κι αλλιώς απόδειξη… 

Υπάρχει όμως και μία ακόμη παράμετρος: θα επιβαρυνθεί (άδικα) φορολογικά και αυτός ο συνεπής φορολογούμενος, που απλώς επιλέγει να καταναλώσει μικρό ποσοστό του εισοδήματός του! Έρχεται λοιπόν η εφορία στους συγκεκριμένους συμπολίτες μας και τους πιέζει να καταναλώσουν με το ζόρι για να μη φορολογηθούν υπέρμετρα

Η κυβέρνηση έκανε το 2010 την πρώτη γκάφα σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις και αυτό της πήρε πάνω από έναν χρόνο να το καταλάβει (όταν κλήθηκε να καταβάλει πολύ υψηλές επιστροφές φόρου)! 

Τώρα έρχεται να κάνει τη δεύτερη συνεχόμενη γκάφα στο ίδιο θέμα. Πέρα από το γνωστό ρητό που λέει "το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", από το όλο θέμα προκύπτει και ένα νέο ερώτημα: αυτήν τη φορά, πόσοι μήνες θα χρειαστούν μέχρις ότου αντιληφθεί το νέο σφάλμα της; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: