Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Το ΔΝΤ εξαθλιώνει τα κράτη, αλλά το ίδιο είναι σούπερ κερδοφόρο και ορθή απόφαση ΗΠΑ για ΔΝΤ

Μπορεί να καταστρέφει τα κράτη στα οποία εισέρχεται και να τα οδηγεί στην εξαθλίωση, αλλά το ίδιο, όπως συμβαίνει πάντα με τος τοκογλύφους, πάει μια χαρά:Τον τετραπλασιασμό των εσόδων του, εκτός των πωλήσεων χρυσού, την περίοδο 2009/10 (έως τα τέλη Απριλίου), ανακοίνωσε το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως τα καθαρά επιχειρηματικά του κέρδη ανέρχονται σε 534 εκατ. δολάρια, έναντι 126 εκατ. δολάρια της προηγούμενης χρήσης.


Η κερδοφορία του ΔΝΤ οφείλεται ταυτόχρονα στα έσοδα από την πιστωτική του δραστηριότητα, η οποία εκτοξεύθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, από τα κέρδη των επενδύσεών του και τις οικονομίες που απέδωσαν μετά τα μέτρα αναδιάρθρωσής του, που εφάρμοσε τη διετία 2007/09.

Μεταξύ των μέτρων είναι και η πώληση 403,3 τόνων χρυσού, δηλ. το ένα όγδοο του αποθέματός του, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα ενσωματωθεί στα οριστικά αποτελέσματα χρήσης τον Ιούνιο.

Το ΔΝΤ έχει επισημάνει πως οι πωλήσεις αυτές αναμένεται να αποφέρουν κέρδος 5,1 δισ. δολάρια, έναντι 4,5 δισ. δολάρια που ανέφεραν οι εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο, όταν περαιώθηκε η αποκλειστική πώληση στα κράτη μέλη του.

Τρία κράτη μέλη (Ινδίες, Νήσος Μαυρίκιος, Σρι Λάνκα) αγόρασαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο ποσότητες που ισοδυναμούν σε 212 τόνους. Οι υπόλοιποι 191,3 τόνοι διατέθηκαν από τον Φεβρουάριο στην αγορά και καμία από τις συναλλαγές δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως
*******************
Μία πολύ ορθή απόφαση που ελπίζεται ότι θα βάλει φρένο στα διεθνή μεγαλολαμόγια που ποντάρουν στην χρεωκοπία των κρατών για να "σπρώξουν" το ΔΝΤ και να θησαυρίσουν έλαβε η αμερικανική Γερουσία: Η κυβέρνηση θα μπλοκάρει τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ, σε περίπτωση που θα θεωρεί ότι οι χώρες που εντάσσονται σε αυτά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, λόγω του υψηλού χρέους τους.
Το σχετικό μέτρο, που ψήφισε  η Γερουσία των ΗΠΑ χθες (με 94 ψήφους υπέρ και 0 κατά), ορίζει ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ θα αποφασίσει αν είναι πιθανή η αποπληρωμή των δανείων που δίνει το ΔΝΤ σε χώρες όπου το κρατικό χρέος υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο), ώστε να εμποδίζει όποιες αποφάσεις επιθυμεί, αν και δεν έχει κάνει τέτοιο έως σήμερα.

Εάν κρίνει ότι το δάνειο μάλλον δεν θα επιστραφεί, τότε θα μπορεί να ασκεί το δικαίωμα βέτο. Το μέτρο αυτό είναι τμήμα των αλλαγών που σχεδιάζονται στη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών, οι οποίες ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική Γερουσία.
Πρόκειται για μία ορθή απόφαση που κατ'άρχήν θα αποτρέπει τον επιπόλαιο δανεισμό ήδη υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: