Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οι φαρμακοβιομήχανοι θησαυρίζουν, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν

«Προσπαθούμε ως υπουργείο και ως Κυβέρνηση να μειώσουμε τη δαπάνη στο χώρο του φαρμάκου, όχι στερώντας τους ασθενείς από τα φάρμακά τους, αλλά μειώνοντας τη σπατάλη, το όργιο συναλλαγής». Δήλωση του Α. Λοβέρδου την περασμένη Τετάρτη. Ας δούμε τώρα τα γεγονότα.

Στις 18 Μάη, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο, με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικώς επείγον». Με την εγκύκλιο αυτή διατάχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία να μη πληρώνουν τα φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Πρόκειται για μια σειρά φάρμακα όπως αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά και άλλα. Απλά φάρμακα που χρειάζονται σε κάθε σπίτι. Οι ασπιρίνες για παράδειγμα. Φάρμακα που τα γράφουν οι γιατροί πολλές φορές συνοδευτικά σε άλλα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά.

Αυτά τα φάρμακα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα τα πληρώνουν πια από την τσέπη τους. Και ο Λοβέρδος έχει το θράσος να δηλώνει ότι δε θα στερήσει τους ασθενείς από τα φάρμακά τους, αλλά θα μειώσει τη σπατάλη και το όργιο συναλλαγής. Πού γίνεται, δηλαδή, η συναλλαγή, στις ασπιρίνες και τα ντεπόν;

Όταν ρωτήθηκε αν το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, ο Λοβέρδος δεν το διέψευσε. Επανέλαβε το στόχο για «εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ», με ορίζοντα εφταμήνου όμως. Λες και μιλούσε σε κρετίνους, έκανε λόγο για «κάμψη της αύξησης» το Φλεβάρη και το Μάρτη. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, αυτό που αποτελούσε κοινό μυστικό: ότι το πρώτο τρίμηνο η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε! Πώς, λοιπόν, θα πιάσει έναν ετήσιο στόχο, όταν ήδη έχει χαθεί ένα πεντάμηνο και πρέπει να καλυφθεί και το έδαφος της αύξησης του πρώτου τριμήνου. Δηλαδή, δεν ξεκίνησε με μικρή έστω μείωση από την αρχή της χρονιάς, αλλά με αύξηση, οπότε καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.
Στο μεταξύ, οι φαρμακευτικές εταιρίες εκβιάζουν και ήδη η αγορά έχει μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων. Οπου να ‘ναι θ’ αρχίσουν να κυκλοφορούν τα υποκατάστατα, που με άλλο όνομα και την ίδια ή ελάχιστα παραλλαγμένη σύνθεση θα πωλούνται ακριβότερα, προς δόξαν της ελεύθερης αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: