Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ελλάδα: Μια μπανανία της διαφθοράς


Γράφει το Business Insider για την κατάσταση στην Ελλάδα και προσέξτε την φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο
Ο David Goldman έχει εσωτερική πληροφόρηση για την εκτεταμένη  διαφθορά που γονατίζει την Ελλάδα, η οποία κάθε άλλο παρά σύγχρονο κράτος θυμίζει. Την περιγράφει σε άρθρο του στην AsiaTimes. Η περιγραφή του θυμίζει περισσότερο μπανανία παρά χώρα μέλος της ΕΕ, και μας προσφέρει μια καλή εικόνα του πως η Ελλάδα έμπλεξε σε τέτοιο βαθμό.
Σε τελική ανάλυση, η κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλεται απλά στις υπερβολικές της  δαπάνες. Η διαφθορά στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί από όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα. Ο κάθε Έλληνας συγγενεύει με κάποιον που εργάζεται στο δημόσιο τομέα, και που πληρώνεται χωρίς να κάνει τίποτα. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν βρει πηγές εισοδήματος, τις οποίες δημιούργησαν οι διάφορες κυβερνήσεις, έτσι ώστε ακόμη και αν ο βασικός τους μισθός είναι μικρός, το τελικό ποσό που εισπράττουν να είναι αρκετά υψηλό.
Μια άλλη διάσταση στη κρατική συμμετοχή στη διαφθορά, είναι το γεγονός ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο. Οι μόνοι που πληρώνουν φόρους είναι αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν από το δόκανο του κράτους, όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι κλπ. των οποίων τα εισοδήματα είναι γνωστά στο κράτος. Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, το 30% του προϋπολογισμού της τελευταίας κυβέρνησης δεν μπορεί να βρεθεί. Ναι, εξαφανίστηκε στα ταμεία των οικογενειών τους και των επιτήδειων, και υποθέτω πως το υπόλοιπο 70% δεν ελέγχθηκε ποτέ.
Τα κοινά ψυχολογικά στοιχεία αυτής της διαφθοράς είναι αυτά που οι αρχαίοι ονόμαζαν αλαζονεία και αναισχυντία. Όλοι οι δημόσιοι κρατικοί θεσμοί έχουν έναν και μόνο αποκλειστικό σκοπό: Να ρουφάνε χρήματα από την ΕΕ (ή μέσω δανείων) και να τα αναδιανέμουν μέσω μιας ανεστραμμένης πυραμίδας απατεωνιάς, με το ψαχνό να καταλήγει στη κορυφή και τα κόκαλα στη βάση. Πολλοί Έλληνες, μέσα στις μικρές φωλιές διαφθοράς τους, έχουν γίνει ειδικοί σε αυτό. Γνωρίζουν τα κόλπα και τις άκρες. Και καθώς η χώρα αποσυντίθεται ψυχολογικά, δεν υπάρχουν όρια διαχωρισμού του καλού από το κακό, της ευθύνης από την ανευθυνότητα.
Κανένας ποτέ δεν πάει φυλακή, και κανένας ποτέ δεν τιμωρείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: