Η κυβέρνηση καλείται να “τετραγωνίσει τον κύκλο”, ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς απαιτήσεις για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων.
Πρωταρχικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα υποβάλλει η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Ιανουαρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει το προσχέδιο του ΠΣΑ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, και δύο ημέρες αργότερα θα έρθει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις κλιμάκιο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό του.
Κεντρικά σημεία των διαβουλεύσεων, το εάν τα μέτρα που έχει αποφασίσει η Αθήνα είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%, και εάν θα δοθεί προθεσμία για την περαιτέρω μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013 όπως ζητεί η κυβέρνηση ή έως το 2012 όπως επιθυμεί η Επιτροπή.
Από το Πρόγραμμα, την αποδοχή του από τις Βρυξέλλες, και την πιστή υλοποίησή του, θα κριθεί αν μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, δηλαδή την αρνητική αντίδραση των αγορών.
Και αυτό γιατί το Πρόγραμμα θα αξιολογήσουν και οι ξένοι οίκοι οι οποίοι θα προβούν σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αν κρίνουν ότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό δεν είναι επαρκή.
Τον Ιανουάριο το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 54,6 δισ. για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του και τα επιτόκια που θα εξασφαλίσει θα επηρεαστούν από το ΠΣΑ.
Τέλος, στις 19 Ιανουαρίου η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή θα ανακοινώσει τις έκτακτες προβλέψεις της για τις οικονομίες των χωρών - μελών της EE, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί και τυπικά η ένταξη της χώρας σε αυστηρότερο από το σημερινό καθεστώς επιτήρησης.
Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της για σειρά ζητημάτων. Σταχυολογούμε:
“Αναθέρμανση” της οικονομίας
Με τα δύο ν/σ (τα οποία πάντως έχουν προκαλέσει τη μήνιν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) για τη ρευστότητα της αγοράς και για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών το υπουργείο Οικονομίας δίνει ένα πρώτο βήμα γραφής σε ό,τι αφορά τη βούληση του για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού των Οικονομικών περί απροθυμίας των τραπεζών να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία παρά το σχέδιο στήριξης των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ δείχνει το πρόβλημα.Ο “γόρδιος δεσμός” του ασφαλιστικού
Η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης, οι συγχωνεύσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών αυτόνομων φορέων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) με επαρκή χρηματοδότηση, η ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η επικαιροποίηση των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας. Έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ αναμένεται το σχετικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.Μείωση του ελλείμματος
Το φορολογικό ν/σ βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης στο Διαδίκτυο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τον Μάρτιο. Πρώτιστος στόχος για τη μείωση του ελλείμματος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Αύξηση των έμμεσων φόρων (καύσιμα, τσιγάρα και ποτά) κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλαγές στα υψηλά φορολογικά κλιμάκια και την φορολογία ακινήτων, περικοπή επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, επιβολή ΦΠA σε όλους τους επαγγελματίες, καθολική χρήση ταμειακών μηχανών και σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο. Εξάλλου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα περνάει από “κόσκινο” τις δαπάνες των υπουργείων.Προσέλκυση επενδύσεων και ανταγωνιστικότητα
Έχει εξαγγελθεί μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμιση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, τον πολιτισμό και στις υποδομές. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συντελέσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ν/σ για τις αλλαγές στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς).Κάθε αρχή και δύσκολη:
• Στις 4 Ιανουαρίου αποστέλλεται στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
• Στις 13 Ιανουαρίου διεξάγεται η πρώτη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
• Στις 17 Ιανουαρίου υποβάλλεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν.
• Στις 19 Ιανουαρίου ανακοινώνονται οι έκτακτες προβλέψεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία.
(πηγή: skai)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου