Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Στο... κυνήγι των αποδείξεων

Πριν ακόμη γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, το μέτρο των αποδείξεων φαίνεται πως αποδίδει. Ήδη, στην αγορά παρατηρείται οι περισσότεροι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους, καθώς όσο περισσότερες μαζέψουν εφέτος, τόσο υψηλότερο αφορολόγητο θα έχουν.
  • Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι μεσαίοι και υψηλόμισθοι μισθωτοί και συνταξιούχοι για να χτισουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 6.000 με 7.000 ευρώ αποδείξεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όσο το αφορλόγητο που έχουν σήμερα δωρεάν, δηλαδή 10.500 ευρώ.
  • Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη Δευτέρα ότι θα υπολογίζονται όλες οι αποδείξεις, με εξαίρεση αυτές των ΔΕΚΟ και της αγοράς αυτοκινήτου.Ωστόσο, το ποσοστό της έκπτωσης για κάθε κατηγορία αποδείξεων δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, ούτε ο τρόπος υποβολής τους. 
  • Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, οι φορολογούμενοι είναι πιθανό να κληθούν να συμπληρώνουν σε ειδικές φόρμες στο πλαίσιο της φορολογικής τους δήλωσης το ΑΦΜ αυτού που έκοψε την κάθε απόδειξη, την ημερομηνία της συναλλαγής και το ποσό.
  • Τα συνεργεία του υπουργείου έχουν κιόλας ξεχυθεί στους δρόμους και πραγματοποιούν ελέγχους, ενώ τα πρόστιμα που έρχονται θα επιβάλλονται επί τόπου και θα είναι τσουχτερά όχι μόνο για τους επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις, αλλά και για τους καταναλωτές που δεν τις ζητούν.
  • Οι περισσότεροι καταναλωτές βλέπουν θετικά το μέτρο των αποδείξεων και ο μεγαλύτερος προβληματισμός τους είναι ο τρόπος υποβολής των αποδείξεων, καθώς φοβούνται μήπως κάθε νοικοκυριό μετατραπεί... σ' ένα μικρό λογιστήριο.
  • Από την πλευρά τους, οι φοροτεχνικοί προτείνουν για να κλείσει η πληγή της φοροδιαφυγής οι αποδείξεις από επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα να μετρούν 150% στο αφορολόγητο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μπαίνουν σε διαδικασία παζαριού με τους επαγγελματίες για να βάλουν τον ΦΠΑ στην τσέπη τους.
  • Σημειώνεται ότι οι όποιες αλλαγές με τις αποδείξεις θα αφορούν στο νέο οικονομικό έτος, καθώς για τις φορολογικές   δηλώσεις του 2009 θα προσμετρηθούν για έκπτωση φόρου μόνον οι αποδείξεις από τις συγκεκριμένες κατηγορίες που ίσχυαν μέχρι πέρσι.
( Πηγή:MEGA TV) 






1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι θα κάνει με την δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, του βρώμικου και του μαύρου χρήματος δεν μας λέει τίποτα.... το οικονομικό επιτελείο. Αυτήν την γιγαντιαία παραοικονομία τι θα κάνει για να την πιάσει;