Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

«Γκρίζες» προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από το ΙΟΒΕ


Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, εξαιτίας της περαιτέρω εξασθένισης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά και από τη μείωση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο, καταγράφει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας που δημοσιοποιεί το ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώνεται για δεύτερο συνεχή μήνα με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 64,2 από τις 66,4 μονάδες τον Νοέμβριο, παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του φετινού μέσου όρου (56,9 μονάδες).
Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, «η έντονη αναθέρμανση των προσδοκιών καταναλωτών και επιχειρήσεων κατά την προεκλογική περίοδο, προσαρμόζεται πλέον στο διαμορφούμενο περιβάλλον και σε μία περίοδο κατά την οποία δημιουργούνται ταυτόχρονα συνθήκες αυστηρής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της συνακόλουθης σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής στο επόμενο διάστημα». Στους υπόλοιπους τομείς, οι προσδοκίες επιδεινώνονται στη Βιομηχανία, και στις Κατασκευές, ενώ σχεδόν αμετάβλητη είναι η εικόνα στις υπηρεσίες.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, υποδηλώνουν οριακή υποχώρηση του ποσοστού που αποταμιεύει λίγο ή πολύ, στο 25%, ενώ αυξάνεται στο 52% (από 49%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Όσοι δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί παραμένουν στο 9-10%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους περιορίζεται οριακά στο 13%.
Τέλος στην ευρωζώνη και την ΕΕ το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται ολοκληρώνοντας έτσι εννέα μήνες συνεχούς βελτίωσης. Ο δείκτης αυξάνεται σε σχέση με τον Νοέμβριο κατά 4,1 μονάδες στην Ε.Ε. και 2,5 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 92,0 και 91,3 μονάδες αντίστοιχα, παραμένοντας ωστόσο ακόμη χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.-
( Πηγή: tvxs)

Δεν υπάρχουν σχόλια: