Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ένας στους πέντε Έλληνες στα πρόθυρα της φτώχειας


Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας βρίσκεται ένας στους 5 Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Eurostat και τα οποία αναφέρονται στο 2008. Ο αντίστοιχος κοινοτικός μέσος όρος βρίσκεται στο 17%.
Οι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας είναι οι πολίτες της Λετονίας (26%), της Ρουμανίας (23%), της Βουλγαρίας (21%), της Ελλάδα, της Ισπανίας και της Λιθουανίας (από 20%) και λιγότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι οι πολίτες της Τσεχίας (9%) της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (από 11%).
Ειδικότερα, οι νέοι έως 17 ετών κινδυνεύουν από τη φτώχεια κατά 23%, με τον κοινοτικό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 20%, ενώ οι άνω των 65 ετών κατά 22% ---με μέσο κοινοτικό όρο 19%. Παράλληλα, στην Ελλάδα το 14% του πληθυσμού που έχει κάποια απασχόληση κινδυνεύει από τη φτώχεια, με μέσο κοινοτικό όρο 8%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να έχει κάθε χρόνο μια εβδομάδα διακοπές μακριά από την οικία του (με μέσο κοινοτικό όρο 37%) ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι (με μέσο κοινοτικό όρο 10% ). Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το 9% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν έχει τα μέσα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (με μέσο κοινοτικό όρο επίσης 9%), ενώ το 7% του πληθυσμού στη χώρα μας δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες που να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (με μέσο κοινοτικό όρο 9%).
Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος της φτώχειας ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος.
(Πηγή : tvxs.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια: