Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Οπισθοχώρηση των ατομικών ελευθεριών το 2009


Οι ατομικές ελευθερίες υποχώρησαν και φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο για 4η συνεχή χρονιά, εκτιμά αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση «Freedom House» που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα η οργάνωση «Freedom House» αναφέρει ότι περίπου 40 χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής καθώς και χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχουν σημειώσει αρνητικές επιδόσεις στα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών.
«Η πτώση, όσον αφορά τις ανθρώπινες ελευθερίες, είναι παγκόσμια» αναφέρει στην έκθεση ο Αρτς Πάντιγκτον διευθυντής ερευνών της «Freedom House» και προσθέτει: «Αγγίζει τις ισχυρές χώρες στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα, δεν λείπει και από χώρες που έχουν δείξει μέχρι τώρα σημεία ανανέωσης ενώ παντού συνοδεύεται από μεγάλη καταπίεση των διαφωνούντων και των δημοσιογράφων».
Όσον αφορά την Ρωσία και την Κινά, η οργάνωση εκφράζει τη λύπη της γιατί «τα πιο ισχυρά αυταρχικά καθεστώτα εξελίσσονται σε ακόμα περισσότερο καταπιεστικά, με μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή σκηνή και λιγότερες τάσεις για συμβιβασμούς».
Η οργάνωση «Freedom House» χαρακτηρίζει 89 χώρες (με το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού) «ελεύθερες», 58 άλλες χώρες (με το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού) «εν μέρει ελεύθερες», και 47 χώρες (με το 34% του παγκόσμιου πληθυσμού, το μισό αφορά την Κίνα) με «έλλειψη ελευθερίας».
Ο αριθμός των εκλεγμένων δημοκρατικά κυβερνήσεων είναι μόλις 116, και θεωρείται ο μικρότερος από το 1995 έως τώρα.
Οι πολιτικά χειρότερες χώρες για το 2009 είναι, σύμφωνα με την οργάνωση, η Μιανμάρ (Βιρμανία) η Ερυθραία, η Γουινέα, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Σομαλία, το Σουδάν, το Θιβέτ (μνημονεύεται χωριστά από την Κίνα) το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Στην έκθεση -που δημοσιεύεται ανελλιπώς από το 1972- αναφέρεται τέλος ότι η Εγγύς και η Μέση Ανατολή παραμένει η περιοχή του κόσμου όπου κυριαρχεί η κατασταλτική δράση.

( Πηγή : tvxs )

Δεν υπάρχουν σχόλια: